Oletko sinäkin säilyttänyt liemikuutiot aina jääkaapissa? Asiantuntija kertoo, miksi suosittu säilytyspaikka on väärä

Liemikuutioiden säilytys on aihe, joka jakaa mielipiteitä kotikokkien keskuudessa. Martat neuvovat parhaan paikan liemikuutioiden säilyttämiseen.

Liemikuutioiden säilytys puhuttaa kotikokkaajia. Tärkeä aihe nousee esille aika ajoin siivous- ja kotiruokaryhmissä sekä keskustelupalstoilla.

Toistasataa kommenttia kirvoittanut keskustelu Facebookin kotiruokaryhmässä sai innokkaat kotikokit jakamaan kokemuksia lihaliemikuutioiden säilytyksestä ja pakkauksista.

Liemikuutiopakkaukset joko ärsyttävät suunnattomasti tai sitten ne koetaan erityisen käteviksi.

Otteita Facebookin Kotiruokaryhmässä käydystä keskustelusta:

”Yleensä jätän paketit jo kaupan roskikseen. Otan kaupan muovipussissa tavarat mukaan kotiin, ja sitten kotona siirrän sopiville paikoille, vähemmän roskia ulosvietäväksi.”

”Liemikuutioita ei kannata ottaa pois pahvipakkauksesta, kun ne menevät helposti sekaisin. Kohta et enää tiedä mikä kuutio on liha-, mikä kala- ja mikä kasvislientä.”

”Pahvipakkaus on ärsyttävä. Ne kuutiot ei tahdo tulla ulos sieltä. Raivon partaalla saa ravistaa ja lopulta repiä paketin rikki, että ne saa ulos. Ja sit sieltä tuleekin jo useampi,  joita sitten asetellaan nätisti takaisin.”

”Pahvipakkaus on paras. Niitä menee paljon pieneen tilaan. Ovat niin kompakteja.”

Lue myös: 10 raaka-ainetta, joita ei pitäisi koskaan säilyttää jääkaapissa

Jääkaappi on suosittu, mutta väärä paikka liemikuutioiden säilytykseen

Liemikuutiot myydään pahvipakkauksissa. Pakkausteksteissä lukee, että liemikuutiot voi säilyttää huoneenlämmössä.  Huoneenlämmössä säilyttämisen lisäksi on toinenkin paikka, jonne kotikokit liemikuutiot säilövät.

Kotiruokaryhmässä käydyn keskustelun parin sadan kommentin joukosta nousi erityisesti yksi säilytyspaikka ylitse muiden.

Jääkaappi tuntuu olevan liemikuutioiden suosituin säilytyspaikka. Suurin syy jääkaapissa säilytykseen on ajatus, että liemikuutiot sisältävät niin paljon rasvaa, että ne pitää säilyttää kylmässä, jotta rasva ei härskiinny.

Liemikuutiot kannatta säilyttää valolta suojattuna kuivassa huoneenlämmössä. 

Liemikuutiot kannatta säilyttää valolta suojattuna kuivassa huoneenlämmössä.  Kuva: iStockphoto

Liemikuutioiden säilytys oikeassa lämpötilassa

Kysyimme neuvoa ammattilaiselta liemikuutioiden oikeaoppiseen säilytykseen. Pakkausmerkinnät kannattaa lukea, Marttaliitosta kehotetaan.

”Kannattaa ehdottomasti lukea pakkauksessa olevat ohjeet säilytyksen osalta. Jos pakkauksessa lukee kuivassa huoneenlämmössä, silloin paras paikka on kuivassa huoneenlämmössä. Valmistaja on tehnyt raaka-aineen kohdalla kehitystyötä, ja he tietävät miten tuote parhaiten säilyy”, Marttaliiton kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen sanoo.

Moni suomalainen tuntuu säilyttävän liemikuutioita jääkaapissa. Tuovinen ei ole jääkaappisäilytyksen kannalla. Suurimpana syynä on maku ja energiahukka.

”Jääkaappisäilytyksessä liemikuution aromit saattavat kärsiä, eikä jääkaappiin kannata laittaa energiatehokkuusmielessäkään mitään turhaa, mikä ei sinne kuulu”, Tuovinen jatkaa.

Tuovisen mukaan ei myöskään ole pelkoa rasvan härskiintymisestä, jos liemikuutiot säilytetään kuivassa, valolta suojattuna huoneenlämmössä pakkauksen säilytysohjeita noudattaen ja käytetään ajoissa.

Kotiruokaryhmän keskusteluissa nousi suosikkisäilytyspaikaksi jääkapin ohella vanhat peltipurkit ja tiiviit purnukat. Liemikuutiot voi poistaa pahvipakkauksesta ja säilyttää valolta suojattuna valoa läpäisemättömässä purkissa, mutta purkit vievät monesti enemmän tilaa, kun ohut pahvipakkaus.

”Tärkeintä on kuitenkin se, mikä on omassa keittiössä mielekkäin tapa säilyttää liemikuutioita. Toiselle sopii toinen tapa, toiselle toinen.”

Tuovinen muistuttaa, että pahvipakkauksesta löytyvät tärkeät tiedot liemikuutioista, kuten raaka-aineluettelo ja parasta ennen -päiväys. Nämä tiedot kannattaa napata pakkauksesta mukaan erilliseen rasiaan, jos pahvipakkauksesta haluaa eroon.

”Parasta ennen päiväys -merkintä on tärkeä tieto, mutta aistinvarainen testi on tässäkin hyvä, eli jos liemikuutiot näyttävät hyvältä ja tuoksuvat siltä miltä niiden pitääkin, niitä voi käyttää vielä hyvinkin parasta ennen päiväyksen jälkeen.”

Liesituulettimen päällä olevat avohyllyt eli niin sanotut maustehyllyt eivät ole paras paikka liemikuutioiden säilytykseen, koska hyllyllä olevat mausteet ovat suorassa valokontaktissa. Hyllyt saavat myös kosteutta ja kuumuutta, etenkin jos vanha liesituuletin ei vedä kunnolla.

Avainsanat

Keskustelu

Jätän liemikuutiot kauppaan. Ne on tehty lisäaineista. Sopasta saa maukasta oikeilla mausteilla ja raaka-aineilla.

Kun vaivautuu lukemaan eri liemikuutioiden ainesosaluettelot, niin löytää parhaat. Sama kannattaa tehdä muissakin tuoteryhmissä. Moni lihaliemen lisäaineista valittava syö innolla konditoriatuotteita ja leikkeleitä, ja niissä on lisäaineita moninkertaisesti! Eivätkö ihmiset lue tuotemerkintöjä?

Myös luomuliemiä on tarjolla. Eikä jääkaappisäilytys ole kyllä koskaan tullut mieleenkään, koska valmistaja selkeästi ilmoittaa missä tuote parhaiten säilyy.

Kommentoi juttua: Oletko sinäkin säilyttänyt liemikuutiot aina jääkaapissa? Asiantuntija kertoo, miksi suosittu säilytyspaikka on väärä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X