Ruoka

Lihaton lokakuu innostaa kokkaamaan maukasta kasviksista – kokosimme avuksi parhaat vegeruoat

Vegeruoat ovat parhaimmillaan helppoja, herkullisia ja täyttäviä sekä sesonginmukaisia. Kaipaatko kasvisversiota omasta arkiuokasuosikistasi? Vai etsitkö uutta, päräyttävää vegebravuuria viikonlopun pirskeisiin? Kokosimme lukuisia vinkkejä ja valmiita reseptejä kasviskokkailuihin vaikka viikon jokaiselle päivälle.

Vegeruoat ovat paljon muutakin kuin sosekeittoa ja salaattia. Tee kasvisversio omasta suosikkiruoastasi tai kokeile vaikka quesadilloja, chili sin carnea, nachopeltiä ja muita meheviä vegeruokia. Näitä ei voi vastustaa!

Jos maittava kasvisruoka on arjessasi vielä harvinaisuus, mukaan vegekokkailuihin pääsee helpoiten muokkaamalla omat lemppariruoat kasvisversioiksi tai vaikka kokonaan vegaanisiksi.

Kauppojen valikoimista löydät nykyään kattavan valikoiman täysin kasviperäisiä tuotteita, jotka ovat todella helppokäyttöisiä ja maukkaita. Mikä parasta, monet tuotteet ovat valmiita käytettäväksi vaikka sellaisenaan tai pikaisesti pannulla paistettuina.

Esimerkiksi makaronilaatikosta, nakkikastikkeesta ja kanapastasta saa pienellä vaivalla kasvisruokavalioon soveltuvia vaihtamalla liha soijarouheeseen, vegenakkeihin tai erilaisiin soijasuikaleisiin. Myös maito ja kerma on helppo halutessaan vaihtaa kaura- tai soijapohjaiseen.

Mielenkiintoisia ja maukkaita reseptejä on tarjolla jokaiseen makuun, mielitekoon ja tarpeeseen. Vegeruoat voi valmistaa niin pannulla, uunissa kuin grillissäkin – nopeimmillaan vaikka vartissa.

Hintakaan ei ole kasviskokkailulle este, kun käännät katseesi kauden parhaisiin kasviksiin. Kun valitset kaupassa kärryysi sesongin raaka-aineita, voit olla varma, että niin hinta kuin makukin ovat kohdillaan. Penniä venyttävälle vegekokille sopivat myös soijarouhe, juurekset sekä pavut, linssit ja muut palkokasvit.

Kylmää tai kuumaa keittoa, pizzaa, pastaa, risottoa, kasvispihvejä, patoja, vuokaruokia arkeen ja juhlaan – mitä ikinä keksitkään etsiä tai toivoa, reseptit ja vinkit vegekokkailuun löydät tästä.

Vegeruoat keittojen ystäville

Keitot maistuvat erityisesti syys- ja talviaikaan ja ovat parhaimmilaan sesonginmukaisia. Esimerkiksi sakea kurpitsa-papukeitto on ihanimmillaan loka-marraskuussa. Viilenevillä syysilmoilla tarjoiltu höyryävä kurpitsasoppa on kuin lämmin halaus sisältäpäin. Chilitahna tuo kultaiseen keittoon lämmittävää takapotkua.

Kylmillä ilmoilla kannattaa kokata myös mausteista kookos-tofulaksaa, jonka aasialainen makumaailma syntyy helposti valmiilla currytahnalla.

Juuressosekeitto hernerouheella sekä tomaatti-linssikeitto puolestaan ovat erityisesti pennin venyttäjän mieleen. Vaihtele kasviksia sesongin, saatavuuden ja jääkaappisi sisällön mukaan. Linsseistä ja kotimaisesta hernerouheesta saa halvalla hyvää ruokaa ja ne tuovat erityisesti sosekeittoihin mukavasti ruokaisuutta ja hyvän proteiinilisän.

Vegeruoat uunissa tai padassa valmistettuna

Vegeruoat voivat olla myös muhevia uuni- ja pataruokia. Tee makaronilaatikko vaihteeksi soijarouheesta tai herkullinen lasagne nyhtökaurasta tai härkäpapurouheesta. Viikonlopun leppoisiin kokkaushetkiiin sopii myös ranskalainen perunasosevuoka. Siinä perinteinen jauheliha on korvattu yrttisellä linssihöystöllä, joka on maustettu kuivatuilla sienillä.

Superhelppo tortellinivuoka sekä peruna-murupelti ovat loistavaa arkiruokaa. Ne vaativat vain kourallisen raaka-aineita, uuninpellin ja muutaman minuutin aktiivista kokkausaikaa.

Erilaiset padat ja paistokset valmistuvat lähes yhtä vaivattomasti. Mausteinen linssipata ja tandoori-kvinoa-kasvispata hautuvat hetken pilkkomisen ja kuullottamisen jälkeen liedellä lähes itsekseen.

Uunibataatit ovat moderni muunnos arkiruokien klassikosta, uuniperunoista. Maittava täyte uunissa makeiksi hautuneille bataateille syntyy papusekoituksesta, purkkimaissista ja juustoraasteesta.

Kasvissyöjän pastat, wokit ja risotot

Erilaiset pastat ja wokit ovat monessa perheessä arkiruokaa makunsa, nopeutensa ja vaivattomuutensa vuoksi. Kokkaa perinteisen jauhelihakastikkeen sijaan vaihteeksi mehevää linssibolognesea tai pyöräytä nopea kikhernepasta kuivakaapin aineksista. Maukkaat kikherneet maustetaan reilusti valkosipulilla, sitruunalla ja mustapippurilla. Loraus valkoviiniä ja parmesaania tuo pastaan luksusta.

Risotto sopii erityisesti juhlapöytään ja viikonloppuherkuksi, mutta kukaan ei estä sinua kokkaamasta sitä myös arki-illan iloksi. Tee herkullinen kurpitsarisotto paahdetusta kurpitsasta tai mausta ruoka simppelisti sahramilla italialaisen klassikkoruoan, risotto milanesen, tapaan.

Vegeruoat mausteiden ystävälle: Curryt ja kastikkeet

Jos muhevan mausteiset ruoat ovat mieleesi tai kaipaat ruokapöytääsi muuten vain kaukomaiden tunnelmaa, nosta tarjolle maittava curry. Curryt ovat myös loistava tapa aloittaa vegekokkailut, sillä niissä mausteet ottavat pääroolin ja mukaan voi upottaa melkein mitä tahansa proiteiinipitoista, kuten kikherneitä, herne- tai quorn-rouhetta tai vaikkapa tofua.

Tofusta saat maukasta ja miellyttävää, kun leikkaat sen ensin kuutoiksi, paistat pannulla rapeaksi ja maustat sitten tilkalla soijakastiketta. Lopuksi tofukuutiot voi upottaa kastikkeisiin imaisemaan sisäänsä kaikki herkulliset maut ja mausteet.

Vegeilijän pihvit, pyörykät ja murekkeet

Pihvit ja pyörykät ovat erityisesti perheen pienimpien mieleen, mutta toki myös monen aikuisen lempiruokaa. Vaihda jauheliha papuihin tai kikherneisiin ja pyöräytä tarjolle mausteiset kikherne-pinaattipyörykät tai punajuurella piristetyt falafelit.

Gluteenittomat aranchini-pyörykät ja näyttävä linssimureke kelpaavat tarjottaviksi myös astetta juhlavammalle aterialle.

Vegeruoat perjantaiherkutteluun

Perjantaina tarjolle asetetaan jotain vähän spesiaalimpaa. Viikonlopun voi aloittaa vaikkapa mausteisella chili sin carnella, nopeilla tortillapizzoilla tai vaikkapa mehevillä quesadilloilla.

Nachovuoka on perjantairuokien ykkönen, joka onnistuu vallan mainiosti ilman lihaa. Heittämällä paras nachovuoka syntyy itse tehdyistä nachoista, jotka höystetään muhevalla paputäytteellä.

Lue myös Anna.fi: Parhaat tofureseptit: tofucurry, tofu-nuudelikeitto ja 4 muuta herkkuruokaa tofusta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lihaton lokakuu innostaa kokkaamaan maukasta kasviksista – kokosimme avuksi parhaat vegeruoat

Kyllästynyt

Miksi tuota vegaani / kasvis vouhotutsta koitetaan tuputtaa joka paikassa?
Mitä seuraavaksi?
Halal helmikuu?
Sharia syyskuu?

Mitävittua

Tämäkö vegeruokaa? Jokaiseen asiaan työnnetään maitotuotetta?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.