Lohi-lehtikaalilaatikko

Lohilaatikko on klassikko – näin teet siitä entistä parempaa

Isoäidin ohjeella valmistettu lohilaatikko maistuu kaikessa yksinkertaisuudessaan taivaalliselta. Eikä sen modernisoitu versio ainakaan yhtään huonommaksi jää.

Kermainen, pinnalta herkullisesti paahtunut lohilaatikko on kotiklassikoista parhaita. Sen perusainekset ovat yksinkertaiset: perunat ja lohi ovat lohilootan kulmakivet. Lisäksi tarvitaan kunnon loraus kuohukermaa, kananmunia ja ripaus mausteita. Kylmäsavulohi, lehtikaali ja tiraus sitruunamehua päivittävät isoäidin klassikkoruoan nykyaikaan.

Lue myös: Lohi-lehtikaalilaatikko

Näin valmistat lohilaatikon

Lohilaatikossa ei ole mitään turhia konstailuja. Sen valmistus on helppoa ja raaka-aineetkin ihastuttavan yksinkertaiset. Kun kiinnität huomiota seuraaviin kohtiin, teet makuelämyksestä täydellisen. 

1. Valitse tuoretta lohta tai kokeile vaihteeksi savukalaa

Isoäidin ohjeella valmistettuun lohilaatikkoon käytetään tuoretta kalaa, joka sokerisuolataan ja sitten kalan annetaan tekeytyä muutama tunti. Korvaamalla tuoreen lohen kylmäsavustetulla säästät aikaa ja saat kaupan päälle viehkeän savun maun. 

2. Valitse oikea perunalajike

Valitse lohilaatikkoon kiinteä perunalajike, esimerkiksi Siikli, jolloin peruna ei hajoa. Jauhoisat perunat kannattaa säästää muusia varten. Keitä potut kypsiksi, jäähdytä, kuori ja viipaloi vasta sitten. 

3. Makua sipulista, sitruunasta ja lehtikaalista

Paistaminen taittaa sipulin karvauden, joten tässä työvaiheessa ei kannata oikoa. Kuullota sipulia voissa keskilämmöllä pitkään ja hartaasti, kunnes sipuli muuttuu ensin läpikuultavaksi, sitten kullankeltaiseksi ja maultaan herkullisen makeaksi. 

Sipulin lisäksi lohilaatikkoon sopii trendikäs lehtikaali. Hetken pyöräytys kuumalla pannulla kesyttää lehtikaalin aavistuksen sitkaat lehdet syömäkuntoon. Mausteeksi sopii tilli, mutta kokeile vaihteeksi myös sitruunaa, jonka kirpeys taittaa muutoin varsin tuhdin kotiruoan astetta raikkaammaksi. 

4. Unohda maito, käytä kuohukermaa

Kananmuna-kermaseos erottaa lohilaatikon kiusauksesta. Käytä puoli desilitraa paksua kermaa yhtä kananmunaa kohden. Unohda munamaito ja käytä kunnon kuohukermaa. Vaikkei kerman määrä ole järin suuri, maussa on kuitenkin ratkaiseva ero.

5. Valitse suuri uunivuoka

Lohilaatikko kannattaa valmistaa riittävän suureen ja laajaan uunivuokaan, jotta ainekset kypsyvät tasaisesti. Lado perunat ja kala vuokaan vuorotellen. Muista lisätä myös kerma-kananmunaseosta joka kerrokseen, ei vain vuoan päälle. 

6. Matala lämpö, pitkä kypsennysaika

Älä luota sokeasti ohjeessa annettuun paistoaikaan. Lohilaation kypsyminen vie puolesta tunnista puoleentoista riippuen vuoan laakeudesta ja uunin lämmöstä. Testaa kypsyys haarukalla ajoissa, jottei laatikko pääse kuivumaan.

Muista myös riittävän alhainen kypsennyslämpö, jotta lopputulos on pehmeän herkullinen. Säädä uuni korkeintaan 175 asteeseen, sillä kuumemmassa kananmunat kokkaroituvat. 

lohi-lehtikaalilaatikko

Kun uunista tuoksuu paahtuneiden perunoiden vastustamaton tuoksu, on laatikko valmis syötäväksi. Pieni etikan kirpsakkuus tekee terää lohilaatikon kyljessä. Etikkakurkut ja -punajuuret olivat isoäidin valinta. Trenditietoinen kokeilee vaihteeksi tuhdin kotiruoan seuralaisena mummon kurkkujen tekniikalla valmistettua raikasta fenkoli-kurkkusalaattia. 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Lohilaatikko on klassikko – näin teet siitä entistä parempaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X