
Lounas etäpäiväksi – 5 näppärää ruokaa, jotka kokkaat helposti kotikonttorilla
Lounas etäpäivänä valmistuu vähällä vaivalla ja tiskiä säästäen. Kokosimme parhaat ideat ja ohjeet!
Lounas etäpäivänä aiheuttaa monille ylimääräistä päänvaivaa. Työnteon ja kolunkäynnin lomassa kotikonttorilla on ratkaistava myös päivän ruokapulmat.
Mitä ehtisi kokata? Tai edes lämmittää kiireisen etäpäivän aikana.
Paras etäpäivän lounas on nopea, tähteet tehokkaasti hyödyntävä tai jo valmiina kaapissa odottava. Poimi viisi parasta lounasideaa.
Lue lisää: Eväs työpaikalle? Kokosimme terveelliset ja helpot lounasideat
1. Kasvislasagne – tee kerralla tuplasatsi!
Kun viikonloppuna uhraa keittiössä muutaman lisäminuutin, säästyy arkena ruoanvalmistuksen vaivalta.
Kasvislasagnen rakenne ei kärsi jäähdyttämisestä ja uudelleen lämmittämisestä. Jos uuniin mahtuu kaksi vuokaa, voi ainesten määrän tuplata ja tehdä kerralla jättisatsin lasagnea.
Jos sama ruoka ei maistu monta päivää peräjälkeen, valmista ruoka pakastuksen kestävässä vuoassa. Jäähdytä ja nosta lasagne peiteltynä pakkaseen, josta se on helppo myöhemmin uudelleen lämmitettäväksi.

Kasvislasagnessa pastalevyjen välissä vuorottelevat muheva linssikastike ja superhelppo ricottajuustokastike. Kuva: Kristiina Kurronen
Ohje: Kasvislasagne
2. Kiusaukset valmistuvat työpäivän lomassa
Vaivattomin lounas ei aina ole se, joka valmistuu nopeimmin. Monet vuokaruoat eivät vaadi työlästä esivalmistelua, ja ne paistuvat uunissa itsekseen.
Kiusaukset sopivat hyvin kiireiseen arkeen. Kun uunivuokaan kippaa pari pussia pakaste peruna-sipulisekoitusta, pussillisen kylmäsavupororouhetta sekä voimakkaan makuista sulatejuustoa, on maailman paras porokiusaus paistamista vaille valmis.
Jos kaapistasi löytyy kuivattua sienijauhetta ja rosmariinia, on makulämys täydellinen.

Porokiusausta kannattaa tehdä kerralla suurempi satsi. Kiusaukset sopivat kiireiseen arkeen, sillä ne eivät vaadi työlästä esivalmistelua ja kiusaus paistuu uunissa itsekseen. Kuva: Niclas Mäkelä
Ohje: Maailman paras porokiusaus
3. Nopea lounas tiskiä säästäen – yhden kattilan kasvispasta
Pastaa parempaa pikaruokaa saa hakea. Parasta on, jos pasta-ateria valmistuu yhdessä astiassa tiskiä säästäen.
Kesäkurpitsasta, herkkusienistä ja herneistä syntyy tämän mehevän kasvispastan maku. Ainekset pastoineen kaikkineen lisätään kerralla kattilaan ja keitetään kymmenisen minuuttia, kunnes pasta on kypsää.
Muutama sekoittelu kypsennyksen aikana pitää spagetin irtonaisena. Tarkkaile samalla myös nesteen määrää ja lisää tilkka kasvislientä, mikäli kastike tuntuu kuivalta.
Yhden padan kasvispastan viimeistelevät kermaloraus ja raastettu parmesaani.

Yhden padan kasvispasta sisältää niin paljon kasviksia, että puoli kiloa päivässä täyttyy ihan huomaamatta. Kuva: Sampo Korhonen
Ohje: Yhden padan kasvispasta
4. Arjen aatelinen – helppo ja moneen muuntuva sosekeitto
Sosekeittoja on helppo keittää iso kattilallinen ja raaka-aineita voi vaihdella kaapin sisällön mukaan. Soseuta soppaan jääkaapin juureslaatikon nahistumisvaarassa olevat rehut ja rikasta ruokaisaksi esimerkiksi linsseillä tai kikherneillä.
Täytelöitä maku lopuksi tölkillä kermaa tai kookosmaitoa ja surauta sauvasekoittimella samettiseksi.
Bataattisosekeitossa raaka-aineita on vain neljä, ja ainekset eivät maksa juuri mitään. Bataatin voi halutessaan korvata myskikurpitsalla.
Erilaisilla mausteilla ja höysteillä keittoon saa helposti uutta ilmettä, joten siihen ei hevin kyllästy.

Sosekeiton voi höystää astetta ruokaisammaksi pähkinäsekoituksella tai raejuustolla. Kuva: Mirva Kakko
Ohje: Bataattisosekeitto – vain 4 ainesta
5. Tähteet hyötykäyttöön salaateissa
Ruokaisa salaatti täyttää vatsan, mutta jättää olon kevyeksi. Hyödynnä tähteelle jäänyt pasta ja tee siitä salaatti. Pastasalaatin joukkoon voi piilottaa myös muita jääkaapin aarteita maun mukaan.
Kreikkalaisessa pastasalaatissa ihastuttavat salaattijuustokuutiot, oliivit ja pirtsakat kirsikkatomaatit.
Broileri-pastasalaattiin voi hyödyntää uunibroilerin rippeet. Sitruunakastike terästää ja mehevöittää oivasti salaatin makua.

Edellispäivän keitetty pasta on uuden lounaan alku. Lisää kasviksia ja fetajuustoa tai broileria ja ruokaisa salaatti on valmis. Kuva: Pekka Holmström
Ohjeet:
Kommentoi
Kommentoi juttua: Lounas etäpäiväksi – 5 näppärää ruokaa, jotka kokkaat helposti kotikonttorilla