Marokkolaista lihapataa ja couscousia

Luumu maustaa syksyiset padat ja salaatit

Luumut ovat syksyistä herkkua ja ne syödään usein sellaisenaan tai makeissa leivonnaisissa. Kannattaa kuitenkin kokeilla luumua myös muissa ruoissa, kuten lihapadoissa ja salaateissa.

Luumulajikkeita on monia ja niiden väri sekä sokeripitoisuus vaihtelee. Yleensä tummemmat lajikkeet ovat sokeripitoisempia kuin vaaleat. Luumu sopiikin makeutensa ansiosta hienosti myös pariksi juustoille ja voimakkaille mausteille.

Luumulla siveltyä possua vuoassa

Erilaiset liharuoat, etenkin possusta tehdyt, ovat oiva paikka luumuille. Luumulla sivelty possu saa pintaansa mausteista luumuchutneya. Cadizin sherrypossu puolestaan saa upean makunsa kastikeesta, jossa on kanelin, neilikan ja luumun makua.

Luumu sopii erinomaisesti myös syksyisiin salaatteihin. Erityisen hyvin luumu sopii salaatteihin, joihin tulee myös jotakin voimakasta juustoa. Esimerkiksi syksyinen vuohenjuustosalaatti on ruokaisa salaatti kauden raaka-aineista, joka viimeistellään tuoreilla luumuilla. Kokeile myös syyssalaattia, jossa sinihomejuusto, punajuuri sekä luumu muodostavat herkullisen liiton.

Syksyistä vuohdenjuustosalaattia lautasella

Kylmänä syyspäivänä höyryävä pataruoka on mitä parhain näläntaltuttaja. Marokkolaisessa lihapadassa on tuhtia ruokaisuutta, lempeää mausteisuutta sekä hedelmäistä makeutta. Lihana käytetään naudan etuselkää ja pataan lisätään proteiinipitoisuudestaan tunnettuja kikherneitä. Kasslerista tehty possupata on hitaasti haudutettava lohturuoka, johon kuivatut luumut ja aprikoosit antavat makean sävyksen.

Possupataa

Luumu toimii myös erilaisissa lisukkeissa. Kokeile vaikkapa luumuriisiä, johon tulee luumujen lisäksi sieniä ja sipulia. Luumusta syntyy myös erinomaisia hillokkeita ja kastikkeita. Luumuketsuppi on makean mausteinen kastike, joka sopii esimerkiksi broilerin seuraan. Leivonnan ystävä taas laittaa luumua limpputaikinaan. Helppo luumulimppu on oiva pohja kinkkuvoileivälle, mutta maistuu vaikka suolaisella juustolla päällystettynä.

Lisää ruokaideoita luumuista:

Lumoavat luumureseptit
Luumupiirakka ja muut luumuleivonnaiset
Herkkuja luumuista ja kriikunoista
Ruoka.fi: Luumussa on makeaa lumoa

Lähde: Kotimaset kasvikset ry

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Luumu maustaa syksyiset padat ja salaatit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X