Maa-artisokkapihvit

Maa-artisokka on monipuolinen raaka-aine – katso ohjeet

Myöhään syksyllä korjattava maa-artisokka on upeanmakuinen juures, joka pärjää maassa myös yli talven. Kokeile sitä rohkeasti keitossa, risotossa tai vaikka makaronilaatikossa.

Hienostuneen makuinen maa-artisokka on monikäyttöinen juures. Se soseutuu keitettäessä hyvin ja sopii siksi loistavasti sosekeittoihin, kohokkaisiin ja pyreisiin. Mukulat voi myös käyttää gratiineihin tai leipätaikinan joukkoon.

Lue myös: maa-artisokkakeitto viidellä tavalla – katso reseptit

Maa-artisokka sopii myös uunissa paahdettavaksi. Kevyesti keitettynä ja paloiteltuna tai raakaraasteena mukula käy myös salaatin joukkoon. Muhkuraiset maa-artisokat kuitenkin lannistavat usein kuorijan. Tämän vuoksi ne onkin viisainta keittää kuorineen ja kuoria vasta kypsinä.

Maa-artisokkarisotto

Maa-artisokkarisottoa kulhoissa

Vaikka kuoriminen vaatiikin hieman vaivannäköä, palkitsee maa-artisokkarisoton hienostunut maku tekijänsä. Risotto maistuu sellaisenaan, mutta sopii myös erinomaisesti lisukkeeksi vaikkapa kalalle.

Maa-artisokkapihvit

maa-artisokkapihvit

Maukkaat maa-artisokkapihvit tehdään keitetystä maa-artisokasta ja perunasta. Lisämakua pihveille antavat salottisipuli ja tuore timjami. Herkullisen rapeiksi paistetut pihvit nautitaan sellaisenaan.

Makaronilaatikon mausteena

Maa-artisokkamakaronilaatikko

Syksyn liharuokien mehukas kumppani on maa-artisokilla rikastettu makaronilaatikko. Mehevä laatikko saa täyteläisen silauksen Västerbottensost-juustoraasteesta, jota tulee niin munamaidon joukkoon kuin laatikon pinnallekin.

Maa-artisokkahummus

Maa-artisokkahummussta kulhossa

Maa-artisokkahummus on loistava levite tai dippi vaikkapa syksyisiin illanistujaisiin. Perinteisesti hummuksessa käytettävät kikherneet jätetään pois ja käytetään niiden sijasta maa-artisokkaa. Herkullinen hummus sopii tuoreen leivän päälle tai rapeiden pitakolmioiden dipiksi.

 

Lisää maa-artisokasta:

Maa-artisokkalaatikko
Makoisa maa-artisokka

Ruoka.fi: Kiran keittiössä: maa-artisokka – mainettaan ihanampi

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maa-artisokka on monipuolinen raaka-aine – katso ohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X