maapähkinävoi

Maapähkinävoi antaa hurmaavan makuvivahteen makeaan ja suolaiseen – kokosimme vinkit tuhdin tahnan valintaan ja käyttöön

Maapähkinävoi samettisen pehmeää ja täyteläistä. Kokosimme ideoita ja ohjeita, joihin maapähkinävoi sopii erityisen hyvin. Levitteen herkullisesta mausta ja pehmeydestä voi nauttia varsin monella tapaa.

Maapähkinävoi sopii niin makeaan kuin suolaiseenkin herkutteluun. Kastikkeet, keitot, tahnat, wokit ja monet makeat herkut saavat maapähkinävoista herkullisen täyteläisen ja hurmaavan pähkinäisen makuvivahteen.

Lue myös: Pähkinä on terveellinen tehopakkaus

Millainen maapähkinävoi kannattaa valita ja poimia ostoskoriin?

Kaupan hyllyltä löytyy maapähkinävoipurkki poikineen. Purkkien äärellä kannattaa viivähtää tovi ja tarkistaa, mitä tuote todellisuudessa pitää sisällään. Aito maapähkinävoi on jauhetuista maapähkinöistä tehtyä tahnaa, mutta osa tuotteista sisältää myös sokeria, suolaa tai palmuöljyä –  toisinaan myös kaakaojauhetta. 

Laadukkain ja paras maapähkinävoi on kuitenkin sellainen, joka sisältää pähkinöiden lisäksi korkeintaan vain hitusen suolaa. Sen sijaan se, valitsetko sileän vai rouheisen tahnan, on lähinnä makukysymys. Vaihtoehtoisesti voit tehdä levitteen myös itse. 

Kurkkaa itse tehdyn maapähkinävoin ohje.

Maapähkinävoin säilytys

Maapähkinävoi säilyy avaamattomana huoneenlämmössä, mutta avattuna se kannattaa pitää jääkaapissa, jotta sen sisältämät rasvat eivät härskiinny lämmön vaikutuksesta.

Pitkän säilytyksen aikana öljy saattaa erottua maapähkinävoipurkin pinnalle, mutta huolellisen sekoituksen jälkeen se on jälleen käyttökelpoista. 

Mihin maapähkinävoita voi käyttää?

Maapähkinävoi on erityisen suosittua Yhdysvalloissa, jossa sitä syödään leivän päällä makean hillon kera. Maapähkinävoi-hilloleipä eli peanut butter and jelly sandwich onkin tavallinen pohjoisamerikkalainen välipala.

Leivän päällisen lisäksi maapähkinävoi tuo myös leivonnaisiin, välipaloihin ja moniin suolaisiin ruokiin, kuten keittoihin ja kastikkeisiin herkullisen täyteläisen maun ja koostumuksen. Surauta pähkinävoita smoothien sekaan, lisää puuron päälle voisilmän sijaan tai höystä pannaritaikina parilla lusikallisella maapähkinävoita. Maapähkinävoita voi lisätä myös tuorepuuron sekaan, johon se tuo ihanaa täyteläisyyttä. 

Samettinen, herkullisen täyteläinen keitto tai kastike valmistuu, kun sujautat maapähkinävoita ruoan sekaan. Maapähkinävoi sopii erityisen hyvin tomaattipohjaisiin currykastikkeisiin sekä bataatin tai porkkanan kaveriksi erilaisiin sosekeittoihin. 

Lue myös Anna.fi: Pähkinöistä puhtia päivään – tee trendikästä siemennäkkäriä, -leipää tai -patukoita

Maapähkinävoi tuo suolaisiin ruokiin makua ja täyteläisyyttä 

Satay-vartaat ovat lähtöisin Indonesiasta ja ovat siellä suosittua katuruokaa. Indonesialainen mausteinen maapähkinäkastike eli satay, maustaa grillatut lihavartaat ja toimii samalla niiden kastikkeena. Vartaat voi tehdä maun mukaan broilerista, naudanlihasta tai lampaasta. 

Possurulla omena-sataytäytteellä on ihanan mehukas, aasialaisittain maustettu possuruoka. Pitkään uunissa kypsytetty porsaankylki sopii täydellisesti syyspäivien pyhäruoaksi.

Tässä ruoassa on jotain tuttua, jotain uutta. Kokeile tehdä lihapullat vaihteeksi broilerin jauhelihasta. Kookosmaidosta ja maapähkinävoista tehty aasialaismausteinen kastike antaa pyöryköille rutkasti makua ja mehevyyttä.

Nyt hemmotellaan kasvissyöjää! Uunissa paah­tuneet bataat­tilohkot ja tomaatti-­maapäh­kinäkastike saa­vat makunystyrät onnesta sykky­rälle.

Tai mitä jos kokeilisit valmistaa salaatinkastikkeen vaihteeksi maapähkinävoista? Maapähkinäkastike sopii eritysen hyvin aasialaismausteisiin ja nuudelipohjaisiin salaatteihin sekä wokkeihin, mutta myös monien kulhoruokien viimeistelyyn. Soijakastike, limetinmehu sekä chili maustavat maapähkinävoikastikkeen makoisaksi.

Maapähkinävoi viimeistelee pikkusyötävät ja välipalat

Lusikallisella maapähkinävoita tuot täyteläisyyttä myös erilaisiin suolaisiin ja makeisiin pikkusyötäviin. Ihana idea on lisätä lusikallinen maapähkinävoita seesaminsiemenistä valmistetun tahinin sijaan esimerkiksi erilaisiin tahnoihin ja dippeihin, kuten kesäkurpitsahummukseen .

Maapähkinävoista ja porkkanoista surautat hetkessä myös mainion levitteen, jota kelpaa sipaista esimerkiksi leivän päälle. Sitruuna ja valkosipuli tuovat porkkana-maapähkinälevitteen makuun särmää.

Jos makeannälkä yllättää, mutta nautiskelisit mieluusti jotain astetta terveellisempää, pyöräytä pakastetuista banaaneista, kaakaojauheesta sekä maapähkinävoista pehmeä jäätelön kaltainen herkku. 

Onko maapähkinävoi terveellistä?

Maapähkinävoi ei ole aivan kevyttä syötävää, sillä se sisältää runsaasti rasvaa ja siten myös energiaa. Joten purkkikaupalla sitä ei kannata nautiskella. Toisaalta siinä on myös runsaasti proteiinia, kuitua sekä vitamiineja ja kivennäisaineita. Kaksi ruokalusikallista pähkinäistä levitettä sisältää noin 7 grammaa proteiinia, 13 grammaa rasvaa sekä 2 grammaa kuitua. Energiaa parista lusikallisesta kertyy noin 160 kcal.

Suuri osa maapähkinävoin rasvasta on tyydyttymätöntä eli terveellistä rasvaa, joten lusikallinen tai kaksi maapähkinävoita silloin tällöin nautittuna on varsin terveellinen tapa herkutella.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maapähkinävoi antaa hurmaavan makuvivahteen makeaan ja suolaiseen – kokosimme vinkit tuhdin tahnan valintaan ja käyttöön

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X