Maissin keittäminen ja maustaminen uudella tyylillä – Meri-Tuuli Väntsi paljastaa, miten maisseista tulee supermehukkaita

Maissin keittäminen ja maustaminen ei vaadi erikoisia kommervenkkejä tai vehkeitä keittiössä. Ota haltuun Meri-Tuuli Väntsin nerokkaat niksit maissintähkien kypsennyksessä ja maustamisessa.

Maissin keittäminen on helppo tapa kypsentää kullankeltaiset tähkät. Makeat kotimaiset maissit ovat sesongissa elo-syyskuussa. Näitä tirskuvan makeita tähkiä kannattaa nauttia, kun ne ovat tuoreena parhaimmillaan.

Maissi on parhaimmillaan vastapoimittuna. Valmista se nopeasti ostamisen jälkeen, älä säilö sitä jääkaapissa. Maissi on tuoretuote, joka maistuu parhaalta mahdollisimman pian pellolta poimimisen jälkeen.

Lue myös: Suomalainen maissi on elokuun sesonkiherkku – kypsennä makea tähkä keittämällä, grillaamalla tai uunissa paahtamalla

Maissin keittäminen ja maustuminen yön yli

TV:stä ja radiosta tuttu kokki ja keittokirjailija Meri-Tuuli Väntsi rakastaa maissia. Saimme häneltä helpot vinkit maissin keittämiseen ja maustamiseen.

Väntsin perheessä maissia syödään monella tavalla. Yksi kaikkien aikojen suosikeista on nicaragualainen aamiainen, johon maissi olennaisena osana kuuluu.

Kiireisellä ruoka-alan ammattilaisella on sata rautaa tulessa ja pienet lapset kotona. Viikonlopun aamiaiselle piti saada jotain todella herkullista ja hyvää, jolla hemmotella koko perhettä lauantaiaamuna.

Runsas aamiainen vaatii hyvät esivalmistelut edellisenä iltana, joten lasten mentyä nukkumaan oli aikaa tehdä esivalmistelut.

”Olin aivan superväsynyt viikon töistä ja kello läheni puolta yötä. Päätin kuitenkin tehdä rakastamani herkkuaamiaisen Nicaraguan tyyliin perheelleni seuraavaksi aamuksi. Maissia, mustapapuja kookosriisillä ja munia. Olin todella väsynyt ja maissin keittämisen jälkeen mietin, että en jaksa odotella maisiin valumista keittämisen jälkeen, vaan jätin maissit keitinveteen yöksi. Jätin ne vain lillumaan suolaveteen yöksi.”

Joskus joku uusi toimintatapa keittiössä osoittautuu loistavaksi onnistumiseksi. Näin kävi tässäkin tapauksessa.

”Tämä kypsennystapa osoittautuikin parhaaksi tavaksi koskaan. Jyvistä tuli ekstramehukkaita. Tästä eteenpäin tulen valmistamaan tuoreen maissin aina näin”, Meri-Tuuli hehkuttaa.

Älä leikkaa maissista lehtiä pois. Kuori ne nostamalla lehdet ylös ja sido ne kahvaksi. Näin maisseja on helppo liikutella esimerkiksi grillissä. 

Älä leikkaa maissista lehtiä pois. Kuori ne nostamalla lehdet ylös ja sido ne kahvaksi. Näin maisseja on helppo liikutella esimerkiksi grillissä.  Kuva: Kristiina Kurronen

Maissin lehdistä kätevä kahva

Maissia suojaavia lehtiä ei kannata katkaista pois ennen kypsennystä.  Meri-Tuuli vinkkaa nerokkaan tavan lehtien käsittelyyn.

”En irrota lehtiä ollenkaan, kuorin vain lehdet vain maissin pinnalta ikään kuin vetämällä ne alas, ja sen jälkeen poistan ohuen hiusmaisen haituvan maissin pinnalta. Lehdet on nyt helppo niputtaa yhteen ja sitoa vaikka solmuun. Näin lehdistä muodostuu ikään kuin kahva. Kahvasta maissit on helppo nostaa kiehuvaan veteen ja sieltä pois. Jälkikäsittelyn teen usein grillissä, eli kahva auttaa grillatessakin. Maisseja on helppo kääntää kahvasta kiinni pitämällä.”

Meri-Tuuli kypsentää maissit runsaalla suolalla maustetussa vedessä ilman muita mausteita.

”Keitän maissin kuten keittäisin pastaa. Eli keitinvedessä saa olla kunnolla suolaa. Keittoaika on 10–12 minuuttia.”

Maissin keittäminen ja sen jälkeen grillaaminen on Meri-Tuulin mielestä ehdottomasti paras tapa kypsentää maissi. Perhe on syönyt tällä viikolla myös grillattua maissia, jossa maissi kypsennettiin kokonaan grillissä. Grillaamallakin maissit saa kypsiksi, mutta lopputulos ei ole yhtä mehukas.

”Nostin maissit raakana grilliin niin, että suojalehdet olivat vielä paikoillaan maissintähkän ympärillä ja grillasin niitä epäsuorassa lämmössä jonkin aikaa. Sitten kuorin lehdet pois ja jatkoin grillausta suoralla lämmöllä, että pinta ruskistui. Tämä on hyvä tapa, mutta kannatan esikypsennystä keittämällä.”

Lue myös: Grillattu maissi ja korianteri-limettivoi

Maissin maustaminen uudella tyylillä

Maissin maustaminen tehdään vasta keittämisen jälkeen. Paras maku maissiin tulee, kun hieroo keitetyn maissin pintaan voita ja paistaa tähkät uunissa tai grillissä sen jälkeen. Meri-Tuulilla on oma suosikkimausteensa maissille. Hänen suosikkinsa on korianterinsiemen.

”Ehdottomasti aina korianterinsiemeniä. Siemeniä voi vähän murskata sormissa rikki ennen kuin hieroo ne maissin pintaan. Korianteria voi sekoittaa myös voin joukkoon ja hieroa maustevoita maissintähkien pintaan.”

Grillatun maissin voi valella voilla juuri ennen syömistä. 

Grillatun maissin voi valella voilla juuri ennen syömistä.  Kuva: Jorma Marstio

Käytä maissit viimeiseen jyvään asti – hävikkivinkit

Jos haluat olla todella hävikkitietoinen, niin kotimaisen luomumaissin lehdet voi käyttää meksikolaiseen ruokaan nimeltään tamal. Siinä maissinlehtien sisään tehdään maissijauhoista, juustosta, lihasta ja mausteista taikina, joka kypsennetään maissinlehtien sisällä höyryttämällä.

”Itse en lähtisi tekemään ulkomaalaisesta maissista tamaleita, mutta kotimaisesta voisin näitä kokeilla”, Meri-Tuuli vinkkaa.

Keitetystä jämämaissista kannattaa irrottaa siemenet talteen ja käyttää ne kanakeitossa tai salaatissa.

”Jos kaikkea keitettyä maissia ei tule syötyä, älä kelmuta maissia jääkaappiin, vaan irrota siemenet siitä heti. Ne voi käyttää seuraavana päivänä kanakeittoon tai tomaattisalsaan. Olen ajatellut kokeilla miltä maissinjyvät maistuvat pikkeliliemeen säilöttynä.”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maissin keittäminen ja maustaminen uudella tyylillä – Meri-Tuuli Väntsi paljastaa, miten maisseista tulee supermehukkaita

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X