Makaronilaatikko ilman lihaa - 4 x kasvismakaronilaatikko
Makaronilaatikko on kotiruokien kunkku, joka onnistuu mainiosti myös ilman lihaa. Korvaa jauheliha soijarouheella, nyhtökauralla tai linsseillä tai mehevöitä makruloota maa-artisokalla sekä juustolla. Tässä neljä erilaista kasvismakaronilaatikko-ohjetta, joista saat uutta inspiraatiota.
Makaronilaatikko on säilyttänyt paikkansa suomalaisten suosikkiruokien kärkikastissa vuodesta toiseen. Ihmekös tuo, sillä makaronilaatikon puolella ovat niin maku, helppous, edullisuus kuin kerralla valmistuva reilu määräkin.
Lue myös: 3 x kasvislasagne
Makaronilaatikon pääraaka-aineena on nimensä mukaan makaroni sekä yleensä jauheliha, jotka sidotaan yhteen munamaidolla. Kasvismakaronilaatikko valmistuu jättämällä liha kokonaan pois tai korvaamalla se erilaisilla kasviproteiineilla. Kokonaan vegaanisen makaronilaatikosta saa vaihtamalla myös munamaito kaurakermaan.
Mehevä makaronilaatikko ilman lihaa
Yksinkertaisin tapa valmistaa kasvismakaronilaatikko on jättää liha yksinkertaisesti pois. Isoäidin makaronilaatikko höystetään juustoraasteella ja reilulla nokareella voita, jotka nostavat arkiklassikon luksusluokkaan. Mukaan voit lisätä höysteitä oman makusi mukaan. Kokeile esimerkiksi sieniä ja sipulia.
Ohje: Isoäidin makaronilaatikko
Makaronilaatikko maa-artisokalla
Kasvismakaronilaatikon voi mehevöittää myös maa-artisokalla ja juustolla. Jos maa-artisokkien kuoriminen tuntuu vaikealta ja vaivalloiselta, riittää mukuloille myös huolellinen pesu. Kuorimattomien maa-artisokkien maku on kuorittuja aavistuksen voimakkaampi ja miellyttävän pähkinäinen.
Makaronilaatikko maa-artisokalla on mehevä kasvisruoka, joka sopii ateriaksi sellaisenaan tai ruokaisaksi lisukkeeksi.
Ohje: Makaronilaatikko maa-artisokalla
Vaihda liha kasviproteiiniin
Kun kaipaat ruokaisuutta, korvaa jauheliha kasviproteiineilla. Sellaisenaan käyttövalmiit kasviproteiinivalmisteet, kuten nyhtökaura ja härkis voidaan sekoittaa vuokaan vaikka sellaisenaan, mutta paras lopputulos syntyy, kun ne paistetaan pikaisesti pannulla. Valmiiksi maustetut nyhtökaura ja härkis eivät välttämättä kaipaa lisämausteita ja niillä saa makaronilaatikkoon helposti uutta jujua. Perinteitä suosiva valitsee maustamattoman version ja tuunaa sitä omaan suuhun sopivaksi vaikkapa valkosipulilla tai erilaisilla yrteillä.
Jauhelihan voi vaihtaa myös vanhaan kunnon soijarouheeseen. Kaksi desilitraa tummaa soijarouhetta on sopiva määrä vuoalliseen makaronilaatikkoa. Soijarouheen kanssa kannattaa käyttää reippaasti öljyä sekä mausteita eikä suolankaan kanssa kannata nuukailla. Paista rouhe pannulla öljyssä ja lisää joukkoon mausteet sekä pari desilitraa nestettä. Hetken muhittuaan rouhe onkin valmis vuokaan sekoitettavaksi.
Linssi-makaronilaatikko
Myös proteiinipitoiset linssit sopivat kasvismakaronilaatikon joukkoon. Linssien etuihin kuuluu niiden edullisuus. Paketti kuivattuja linssejä ei maksa paria euroa enempää, ja syötävää riittää useammallekin aterialle.
Parhaiten makaronilaatikon joukkoon sopivat kokonaiset ja kuorelliset linssit eli esimerkiksi vihreät sekä ruskeat linssit. Ne eivät puuroudu keitettäessä, vaan säilyvät miellyttävän irtonaisina. Toki ruoan valmistusta voi nopeuttaa myös käyttämällä valmiita tölkkilinssejä.
Korvaa paketti jauhelihaa yhdellä tai kahdella desilitralla kuivattuja tai säilyketölkillisellä linssejä. Kuivatut linssit tulee aina huuhdella siivilässä ja keittää ennen makaronilaatikkoon lisäämistä.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Makaronilaatikko ilman lihaa - 4 x kasvismakaronilaatikko
Käsittämätöntä ettei reseptiä voi printata, mitä teen pelkällä laatikon kuvalla!?