mansikoiden pakastaminen
Ideoita ruoanlaittoon

Mansikoiden pakastaminen - viisi helppoa vinkkiä

Mansikoiden pakastaminen säilöö kesän maun ja vitamiinit. Pakastaminen onkin paras tapa säilöä marjat, jos haluaa saada talteen myös niiden tehoaineet.

Mansikoiden pakastaminen kannattaa, jos haluat päästä hetkeksi kesätunnelmaan myös vuoden pimeimpänä vuodenaikana. Ei kuitenkaan ole aivan sama, miten mansikat pakastaa. Oikeaoppinen pakastaminen säilöö sekä maun että vitamiinit.

Kotimaiset mansikat ovat kesäherkku vailla vertaa. Auringon alla kypsyneet, pirteän punaiset marjat ovat aromikkaita, makeita ja mehukkaita. Harmillisesti sesonki on lyhyt, mutta onneksi marjat voi säilöä myös talven varalle.

Pakasta tuoreena

Mansikat ovat parhaimmillaan tuoreina ja vastapoimittuina. Siksi pakastimeenkin kannattaa sujauttaa vain ensiluokkaisia ja tuoreita marjoja. Osta laatikollinen mansikoita, nauti osa heti ja sujauta loput pakastimeen.

Puhdista ja perkaa marjat. Jos marjat ovat kovin likaisia ja multaisia, voit puhdistaa ne sudilla samaan tapaan kuin sienet. Kaikkein likaisimmat marjat voi myös huuhtoa, mutta märkinä niitä ei kannata pakastaa.

Pakasta pienet mansikat kokonaisina, suuremmat marjat kannattaa viipaloida tai soseuttaa nopeasti esimerkiksi tehosekoittimella, monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.

Mansikoiden pakastaminen: Sokerilla vai ilman?

Ennen kuin sujautat marjat pakastimeen, kannattaa joukkoon ripauttaa sokeria. Se ei pilaa marjojen terveellisyyttä, vaan päin vastoin. Sokerilisäystä suositellaan juurikin vitamiinien, värin ja maun säilymisen vuoksi.

Mansikoissa tapahtuu pakastuksen aikana jonkin verran soluhengitystä, mikä vaikuttaa makuun. Mansikoiden luontainen makeus vähenee ja happamuus lisääntyy pakastuksen aikana. Etenkin viipaloituihin ja soseutettuihin mansikoihin kannattaa lisätä vähän sokeria. Sopiva määrä on noin yksi desilitra sokeria marjakiloa

Sulje mansikat tiiviisiin pakastusrasioihin tai pusseihin. Merkitse pakkauksen kylkeen myös pakastuspäivä sekä pakkauksen sisältö.

Nopea pakastus ja sulatus

Mitä nopeammin mansikat pakastaa, sitä parempina niiden maku ja rakenne säilyy. Jäähdytä marjat ensin jääkaapissa ja nosta ne vasta viilenneinä pakastimeen. Muista myös säätää pakastimesi pakastusteholle jo edellisenä päivänä.

Jos mansikoiden pakastaminen on tarkkaa puuhaa, aivan yhtä tarkkana kannattaa olla marjoja sulattaessa. Mikroon marjoja ei kannata laittaa sulamaan, vaikka niitä kiireessä tarvitsisikin puuron joukkoon tai kakun täytteeseen.

Sulata mansikat nopeasti huoneenlämmössä tai lämminvesihauteessa. Oikea sulatustapa säilyttää vitamiinit, erityisesti lämpöherkän C-vitamiinin.

Mansikoiden pakastaminen – kuusi vinkkiä

  1. Pakasta mansikat mahdollisimman pian poimimisen tai ostamisen jälkeen.
  2. Puhdista ja perkaa mansikat. Likaiset marjat voi puhdistaa sudilla, samaan tapaan kuin sienet.
  3. Pakasta pienet mansikat kokonaisina, suuremmat marjat kannattaa puolittaa, viipaloida tai soseuttaa nopeasti esimerkiksi tehosekoittimella, monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.
  4. Lisää mansikoiden joukkoon noin yksi desilitra sokeria marjakiloa kohden. Sokerin avulla mansikoiden rakenne, maku, väri ja C-vitamiini säilyvät paremmin.
  5. Pakasta mansikat pienissä, puhtaissa ja tiiviissä rasioissa tai pusseissa. Laita yhteen astiaan aina vain kerralla sulatettavaksi ja käytettäväksi sopiva määrä marjoja.
  6. Pakasta mansikat nopeasti ja sulata esimerkiksi huoneenlämmössä tai lämpimässä vesihauteessa.

Herkuttele pakastemansikoilla talviaikaan

Pakastimesta sulatetuilla mansikoilla herkuttelu tuo talviaikaankin pienen palan kesän aromeja ja tunnelmaa.

Nauti kokonaisena tai soseena pakastettuja mansikoita aamiaisella tai välipalalla vaikka puuron, myslin, murojen, viilin ja jogurtin kanssa. Tai pyöräytä tehosekoittimessa mansikkainen jogurttismoothie. Mansikat maistuvat myös lettujen, vohvelien, pannukakun ja jäätelön kaverina.

Pakastemansikoista valmistuu näppärästi lämmin mansikkakeitto sekä hedelmäinen juhlakiisseli. Mansikkasoseesta puolestaan syntyy raikas sorbetti, basilikalla maustettu pannacotta ja valkosuklainen juustotorttu.

Lue myös Anna.fi/ruoka: Mansikkakakku ja muut uskomattoman ihanat mansikkajälkiruoat – 6 resepti-ideaa

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mansikoiden pakastaminen - viisi helppoa vinkkiä

Rosemary

Mansikat ovat kuitenkin parhaimmillaan tuoreina: hyvää ja kevyttä kesäsyömistä.

Lammin likka

Mansikat saa mukavasti lohkoiksi kananmunaleikkurilla !

Sinun täytyy kommentoidaksesi.