Ideoita ruoanlaittoon

Martat vinkkaavat – pidä puuropäivä, niin säästät ruokakuluissa  

Martat neuvovat, miten säästää ruokakuluissa. Ota käyttöön tutut ja turvalliset kotiruoat. Pidä puuropäivä ja tuunaa puuro proteiini- ja vitamiinipommiksi.

Martat ovat kautta aikojen olleet hyviä kotoisten ja nerokkaiden ruokavinkkien keksijöitä. Martoilta saa hyviä vinkkejä moniin muihinkin arjen pulmiin.

Lue myös: Halpaa ruokaa moneksi päiväksi – kokkaa kolmen päivän ruoat neljälle alle 25 eurolla

Kysyimme apua Martoilta, miten voi säästää ruoanlaitossa aikaa ja rahaa. Yksi vinkki nousi ylitse muiden.

Puuropäivä on Marttojen vastaus ruokakuluissa säästämiseen

Kasvaneet ruokakulut ovat monessa perheessä suuri ongelma tällä hetkellä. Myös ruoanlaittoon käytettävä aika on otettava jostain. Mutta mistä?

Kotona saattaa olla monta nälkäistä suuta, joita pitää ruokkia monta kertaa päivässä.  Normaalioloissa päivän lämmin ruoka syödään koulussa tai työpaikalla, nyt kotona pitäisi tehdä normaalipituinen työpäivä sekä kokata päivän ruoat. Rahaa ja aikaa menee nyt enemmän.

Kokenut Martta Arja Hopsu-Neuvonen muistuttaa, että tällaisina aikoina on hyvä ottaa käyttöön tutut ja turvalliset kotiruokaohjeet.

”Nyt pitäisi ottaa käyttöön kaikki matalankynnyksen vinkit ruoanlaittoon liittyen. Yksi päivän ruoka voisi hyvin olla puuro. Puuro tunnetusti myös lasten mieleen, ja taitaa se olla vielä koulujenkin TOP 10 -listalla mukana. Puuro on halpaa ja suomalaiset rakastavat puuroja”, Hopsu-Neuvonen vinkkaa.

Martat vinkkaavat – pidä puuropäivä muulloinkin kuin jouluna.
Martat vinkkaavat – pidä puuropäivä muulloinkin kuin jouluna. Kuva: iStockphoto

Hopsu-Neuvosen vinkki on napata nyt parhaat puurovinkit käyttöön. Iso kattilallinen puuroa säästää myös aikaa.

”Kannattaa muistaa erilaiset puurot. Uunipuuro valmistuu itsekseen uunissa. Puuropäivä säästää aikaa ja rahaa. Vitsi sentään, että uunipuuro voi olla hyvää. Muistakaa tehdä uunipuuroa muulloinkin kuin jouluna”,  Hopsu-Neuvonen hehkuttaa.

Hän muistuttaa myös, että jos kaapissa on haudutuskattila tai aromipesä, niin sillä saa nopeasti herkullisen puuron aikaiseksi.

Martta neuvoo: ”Tuunaa puuro proteiini- ja vitamiinipommiksi”

Suomalaiset ovat puurokansaa ja tutkimustenkin mukaan suomalaiset tykkäävät puurosta. Puuro on hyväaä ja terveellistä ruokaa. Sen voi helposti muuntaa oman maun mukaiseksi esimerkiksi keittämällä puuron veden sijaan maitoon, lisäämällä mukaan siemeniä tai leseitä, marjoja tai hedelmiä.

Marttojen nerokas vinkki on tehdä puurosta proteiinipommi.

”Lisäämällä puuron joukkoon raejuustoa tai kananmunaa, teet siitä helposti proteiini- ja vitamiinipommin”, Hopsu-Neuvonen sanoo.

Raaka kananmuna on loistava proteiininlähde. Lisäämällä sen kuuman puuron joukkoon hyödynnät kananmunan kaikki vitamiinit ja saat hiilihydraattipitoisesta puurosta helposti proteiinipommin.

Myös raejuusto on loistava puuron joukossa. Siinäkin on runsaasti proteiinia.

Lue myös: 5 tapaa tehdä puurosta terveyspommi – resepti täydelliselle puurolle

Trendikkäin puuro on nyt suolainen

Trendikkäimmät tekevät nyt suolaisia puuroja. Esimerkiksi maukkaista spelttihelmistä voi keittää suolaisen puuron. Päälle voi raastaa hyvää juustoa tai paistaa rapeaa pekonia. Nesteeksi sopii itse tehty lihaliemi.

Kotilieden Himahella-blogin Tiina kokkasi suolaisia puuroja oikein urakalla. Hän testasi porkkanapuuroa, kinkku-päärynäpuuroa ja porolla höystettyä puuroa. Suolaiset puurot ovat trendikkäitä. Maailmalla on jopa puurobaareja, joissa tarjotaan puuroa jokaiseen makuun ja nälkään.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Martat vinkkaavat – pidä puuropäivä, niin säästät ruokakuluissa  

Halvalla saa hyvää

”Suomalaiset rakastavat puuroa”. No ehkä jotkut, itse inhoan. En syönyt puuroa edes lapsena.

Soppa on hyvä halpisruoka. Juuressosekeitto, hernekeitto (kuivaherneistä), sipulikeitto ja muut eivät maksa paljon mitään. Ja kattilaan voi heittää melkein mitä vaan jääkaapista löytyy.

Toinen hyvä halpis on muna. Voi tehdä kokkelia, munakasta pannulla tai uunissa, täytettyä rullaa jne.

Ja vaikka joulu on kaukana takana, voi tehdä juureslaatikoita ja rosollia. Halpaa ja hyvää ihan maaliskuussakin.

Ofelia

Mulla on vanhemmilta peritty rytmi lomilla (esim. mökillä). Aamulla kahvi ja ehkä näkkärisiivu jos on nälkä. 11 aikaan puuro, arkena veteenkeitetty ruis-, kaura-, tai joku muu ja viikonloppuna maitoon manna-, riisi- tai helmipuuro. Arkeen ei sovi, tosin etätyöpäivinä miksi ei. Ja nyt etenkin kun kesälomalla olevat lapset heräilevät samaan aikaan kun itse syön jo lounasta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.