Ruoka

Mäti on hienostunut juhlatarjottava – listasimme eri mädit ja huikeimmat herkut

Mäti on arvostettu herkku, joka sopii tarjottavaksi aattoillan kalapöytään sekä uudenvuoden kekkereihin. Mäti maistuu sellaisenaan, mutta siitä voi loihtia myös toinen toistaan hurmaavampia juhlapöydän herkkuja.

Mäti sopii erinomaisesti blinien seuraksi, pikkusuolaisiin suupaloihin sekä voileipien ja -kakkujen koristeluun. Siitä valmistuvat myös monet muut juhlapöydän tarjottavat. Oletko jo maistanut trendiherkkua, mätidippiä?

Lue myös: Kaviaari on luksusherkku numero yksi – paljastamme, miten musta mäti kuuluu syödä oikealla tyylillä

Mitä mäti on?

Mäti on naaraskalojen tuottamaa munamassaa, mutta myös muiden merenelävien, kuten katkarapujen munia kutsutaan mädiksi. Mätiä kerätään talteen lypsämällä se kalan mätipusseista joko entsymaattisesti tai käsin. Käsin lypsetty mäti on kuivempaa, laadukkaa ja arvostetumpaa.

Mäti on parhaimmillaan vähän ennen kalan kutuaikaa, minkä vuoksi mätisesongit vaihtelevat kalalajeittain. Esimerkiksi siika ja muikku kutevat syksyllä, jolloin myös niiden mäti kerätään talteen. Made kutee alkuvuodesta, silakka puolestaan sekä keväällä että syksyllä. Kirjolohen mätikausi ajoittuu alkutalveen. 

Eri mätejä on kuitenkin useimmiten tarjolla hyvin varustelluissa ruokakaupoista läpi vuoden pakastettuna tai toisinaan myös syöntivalmiina palvelutiskeillä.

mädit
Mätimunien koko ja väri vaihtelevat kalalajin mukaan. Kuva: Kristiina Kurronen

Tunnetko eri mädit ja mitä niistä voi tehdä?

Vegaaneillekin on tarjolla mädin kaltaista herkkua. Täysin kasvipohjainen, merilevästä tai merilevästä ja kasviproteiinista valmistettua tuotetta löytyy kaupasta muun muassa nimellä Cavi-Art tai Merenmarja. Mustaa, oranssia tai keltaista valmistetta voi käyttää mätien tapaan.

Mihin mätiä voi käyttää?

Mäti myydään usein valmiiksi suolattuna, joten sitä ei tarvitse erikseen enää suolata tai maustaa. Mätiä käytetään ruoanvalmistuksessa yleensä tuoresuolattuna, mutta joskus myös kypsennettynä. 

Erilaiset mädit ovat talven sesonkijuhlien suosikkeja, ja vuodenvaihteen aikoihin ne näkyvät monessa juhlapöydässä. Mätiä ei kuitenkaan kannata unohtaa muinakaan vuodenaikoina.

Mädistä ei voi puhua ilman mainintaa smetanasta. Kun makuparin täydentää punasipulilla, on klassinen yhdistelmä valmis. Kolmikko sopii tarjottavaksi esimerkiksi blinien kanssa, mutta mätiä voi asettaa tarjolle myös kalapöytään tai lisätä sitä uuniperunoiden täytteeksi sekä voileipien sekä suositun toast skagenin päälle. Mäti viimeistelee myös suolaiset joulutortut juhlaviksi. Mädeistä voi valmistaa myös vaikkapa mätisipsejä sekä trendiherkkua, mätidippiä. 

Lisää ideoita ja ohjeita voi poimia alla olevista ohjeista.

Lue myös Anna.fi: Onko kalapöytä sinunkin suosikkisi jouluna? Näillä resepteillä valmistat niin perinteiset kuin trendikkäätkin joulukalat

Klassikot ja trendiherkut

Mätiä ja blinejä – siinä vasta klassikko, mutta yhtä hyvin mätiä kannattaa kokeilla lisukkeena myös muiden lättyjen kanssa. Esimerkiksi vuohenjuustoletut mätivaahdon kera kelpaa alkupalaksi vähän fiinimmällekin aterialle. 

Mätidippi on TikTokista tuttu trendiherkku, joka sopii loistavasti dipiksi sipseille. Unohda tylsät dippikastikkeet ja tee tämä helppo ja herkullinen dippi vain muutamasta raaka-aineesta.

Mätiä joulun kalapöytään

Mäti on tärkeä osa aattoaterian kylmää kalapöytää. Kata pöytään vaikkapa näyttävä mätipannacotta. Ylellinen alkuruoka sopii tarjottavaksi paitsi joulun kalapöydässä, myös paahtoleivän kanssa iltapalana.

Kauniit mätimaljat aloittavat jouluisen aterian juhlavasti. Kerroksittain kootuissa mätimaljoissa maistuvat mäti, smetana ja sitruuna. 

Talven juhla-aterialla sillin kruunaa herkullinen, ranskankermasta ja majoneesista tehty mätikastike.

Mätimousse ruis­nappien päällä on suosittu suupala, joka maistuu paitsi joulun kalapöydässä, myös suolaisena suupalana kuohuvan kera vaikka uuden vuoden kekkereissä. Ranskankermasta saa täydelli­sen vaahdon, kun sen vatkaa sähkövatkai­mella kuohkeaksi. 

Kokeile myös siikamoussea, joka tarjotaan sievänä, pienenä suupalana lasista. Siikamousse syntyy graavisiiasta, ranskankermasta ja tillistä. Herkun viimeistelee tuore mäti.

Mini-hasselbackan perunat paahtuvat uunissa ihanan rapeiksi ja sisältä pehmeiksi. Västerbotten-juusto on voimakkaan aromikas ja siitä valmistuu suussa sulava tahna, joka sopii loistavasti perunan päälle. Tarjoa mädillä koristellut perunat pikkusuolaisina suupaloina pikkujouluissa glögin kanssa.

Mäti koristaa kakut ja piirakat

Helppo tapa käyttää mätiä on lisätä sitä koristeeksi leipien päälle tai voileipäkakkujen koristeeksi. Lohi-juustotorttu on ylellinen herkku, josta pinnalle koristeeksi lisätyt mätinokareet loihtivat entistä juhlavamman.

Ja tokihan mätiherkut maistuvat myös joulusesongin ulkopuolella. Västerbotten-juustopiirakka on rapujuhlien klassikko. Piirakka tarjotaan ruotsalaiseen tyyliin mätikastikkeen kanssa.

Mädin säilytys

Mäti pilaantuu helposti, joten sen käsittelyssä on huolehdittava hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta. Tuoretta mätiä kannattaa säilyttää jääkaapissa 0-3 asteessa ja se tulee käyttää nopeasti, mielellään vuorokauden kuluessa. Hyvässä mädissä on miellyttävä tuoksu, kirkas väri ja kiinteä rakenne.

Jos mäti on tuoretta, sitä voi myös pakastaa. Palvelutiskeillä sulana myytävä mäti on useimmiten kertaalleen pakastettua eikä sitä saa pakastaa uudelleen, sillä sen rakenne muuttuu toisella sulatuskerralla vetiseksi. Tuore mäti on erikseen merkitty, mutta asia kannattaa vielä varmistaa kalakauppiaalta.

Pakastettu mäti säilyy pakastimessa useita kuukausia, yleensä 3-6 kuukautta, mutta säilyvyys kannattaa tarkistaa vielä pakkauksen etikettiin merkitystä parasta ennen -päiväyksestä. Nosta mätipurkki sulamaan mieluiten jääkaappiin.

Aseta mätiä juhlapöytään tarjolle vain pieniä määriä kerrallaan, jotta pystyt pitämään ruokahävikin minimissä ja mädin maku pysyy herkullisena.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mäti on hienostunut juhlatarjottava – listasimme eri mädit ja huikeimmat herkut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.