Ideoita ruoanlaittoon

Mausteet järjestykseen - näin saat maustekaapistasi toimivan

Milloin viimeksi siivosit maustekaappisi? Maustekaappi kannattaa siivota ainakin kerran vuodessa.

Kuivatut mausteet säilyvät hyvänä melko pitkiäkin aikoja, mutta eivät sentään ikuisesti. Vaikkei ulkoisia merkkejä pilaantumisesta näkyisikään, mausteiden teho alkaa ajan myötä heiketä. Vanhentuneissa tuotteissa ei ole enää hyvää mausteista makua, joka antaisi ruoalle toivottua aromia. Mausteiden osuus hyvän aterian hinnasta on pieni, mutta merkitys maulle on suuri.

Lue myös: Maustetahnat testissä – näin käytät niitä ruoanlaitossa

1. Säilytä mausteet näin

Mausteiden pahimmat viholliset ovat valo, lämpö ja kosteus. Lieden päälle sijoitettu maustekaappi ei ole hyvä paikka mausteiden säilytykseen, sillä liedeltä nouseva lämpö, höyry ja rasvan käry saavat mausteet kokkaroitumaan ja menettämään makuaan. Väärän säilytyksen vuoksi mausteiden aromit saattavat haihtua jo muutamassa viikossa.

Siirrä mausteet lieden päältä erilleen lämpenevistä laitteista esimerkiksi käden ulottuville vetolaatikkoon, josta niitä on myös helpompi selata. 

mausteet hyllyllä
Säilytätkö mausteita lieden päällä hyllyllä? Ei kannata! Lämpö, valo ja kosteus ovat mausteiden pahimmat viholliset. Kuva: iStock

2. Mausteita ei kannata hamstrata

Kokonaiset mausteet pysyvät oikein säilytettyinä käyttökelpoisina noin viisi vuotta, herkät yrtit ja jauhetut mausteet korkeintaan kolme vuotta. Parasta siis olisi ostaa esimerkiksi korianterin- ja juustokuminansiemenet kokonaisia, paahtaa ne pannulla ja jauhaa huhmareessa tarpeen mukaan. Pieni vaivannäkö palkitaan intensiivisemmällä maulla.

Mausteita kannattaa ostaa käyttömäärän mukaan, mikä yleensä tarkoittaa melko pieniä eriä. Suuret säästöpakkauset voi jakaa kavereiden kanssa pienempiin eriin. Tarkkaile parasta ennen -päiväyksiä, tarkista mausteiden maku ja heitä vanhentuneet sekä tehonsa menettäneet mausteet ronskisti pois. 

mausteet
Kokonaiset mausteet säilyvät valmiiksi jauhettuja paremmin. Paahda siemenet pannulla ja jauha ne itse morttelissa. Pieni vaivannäkö palkitseen maussa moninkertaisesti. Kuva: Kristiina Kurronen

3. Purkki vai pussi?

Paras säilytysastia mausteille on tiivis lasipukki. Se suojaa mausteita maustepussia paremmin lämmöltä ja kosteudelta. Käytä lasipurkissa olevat vanhat mausteet tarkasti pois ja pese ne ennen kuin tyhjennät niihin uudet maustepussit. Merkitse myös parasta ennen -päiväys esimerkiksi purkin pohjaan liimattavalla teipinpalalla.

Jos kuitenkin säilytät mausteita pussissa, sulje pussin suu tiukasti. Avaa maustepussi tai -purkki vasta tarvittaessa, sillä avaamattomassa paketissa mauste säilyy avattua paremmin.

masutepurkit
Mausteet säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkeissa lämmöltä, kosteudelta ja valolta suojattuna. Kuva: Mirva Kakko

Siivoa maustekaappisi näin:

Lähteet: Meira.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mausteet järjestykseen - näin saat maustekaapistasi toimivan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.