Maustetahnat testissä – näin käytät niitä ruoanlaitossa
Maustetahnoja unohtuu jääkaapin perukoille helposti purkki jos toinenkin. Nappaa tästä ideat niiden hyödyntämiseen.
Maustetahnat helpottavat ruoanlaittoa ja toimivat pika-apuna monenlaisissa ruokaohjeissa. Purkkeja saattaa jäädä pyörimään helposti jääkaapin hyllyille ja puolikäytetyt purkit pitäisi hyödyntää jotenkin.
Testasimme 8 erilaista maustetahnaa ja keksimme niille käyttöideoita.
Yllätykseksemme suurin osa kaupan valmistahnoista on ulkomailla valmistettuja. Kotimaisia tahnoja on todella vähän. Toimituksen suosikiksi nousikin suomalainen Alavuden öljynpuristamon punajuuripesto, joka peittosi ulkomaalaiset tahnat raikkaalla maullaan, pirteällä värillään ja terveellisyydellään.
Lue myös: Uusia makuja ruokapöytään – kokeile dukkahia, ras el hanoutia, za’ataria ja harissaa
Tartex voileipätahna: Vegaanipiirien suosikki kautta aikojen
Tartex voileipätahnasta saa ”lihaisaa” makua leivän päälle, voileipäkakkuun tai vegaaniseen maksalaatikkoon. Tahna on gluteeniton, luomu, vegaaninen ja kolesteroliton. Maut yrtti, naturell ja valkosipuli. Hitti jo vuodesta 1942!
Tartex voileipätahna, 200 g, 4,19 e, aduki.fi
Macedonian Tahini Seesamitahna: Terveyspommi
Terveystahna, joka on tehty murskatuista seesaminsiemenistä. Sisältää hurjasti kalsiumia, kivennäis- ja hivenaineita. Hummuksen perusraaka-aine, mutta trenditietoinen sekoittaa sitä jogurtin joukkoon.
Macedonian Tahini Seesamitahna, 300 g, n. 4,55 e, filos.fi
Nutella pähkinälevite: Sopii croissantiin
Italialainen pähkinätahna maistuu paahtoleivän päällä, mutta kokeile sitä myös itse tehdyn croissantin sisään. Leikkaa voitaikinalevy kahdeksi kolmioksi ja täytä Nutellalla. Rullaa ja paista. Tästä ei viikonloppuaamun aamiainen enää parane!
Nutella pähkinälevite, 400 g, 3,90 e, ferrero.fi
Punajuuripesto: Toimituksen suosikki
Suomessa kehitetty ja valmistettu, vegaaninen, gluteeniton ja pähkinätön punajuuripesto on todellinen löytö. Kotimaisia vihannestahnoja toivoisi löytyvän enemmänkin. Tahna maistuu pastakastikkeena sellaisenaan, tai sekoita se pehmeän vuohenjuuston joukkoon. Sopii myös pizzaan tai sämpylä- ja leipätaikinan joukkoon tuomaan väriä. Tahna on tehty kotimaiseen kylmäpuristettuun rypsiöljyyn, terveystuote siis!
Punajuuripesto, 155 g, n. 4,80 e, alavudenoljynpuristamo.fi
Vihreä harissatahna: Ota haltuun Pohjois-Afrikan maut
Vähemmän tunnettu vihreä harissatahna on loistava marinadeissa tai kasvisten mausteena. Pyöräytä perunat tahnassa ja nosta 30 minuutiksi kuumaan uunin paistumaan. Täydellistä silloin, kun keitetty peruna kyllästyttää lisukkeena. Syö broilerin tai kalan kaverina. Kokeile myös taginepadassa.
Vihreä harissatahna, 100 g, 4,70 e, finefoods.fi
Yutaka luomumisotahna: Misoa munakoisolle
Japanilainen miso pelastaa, kun tekee mieli lämmintä keittoa. Hittiohje misomunakoiso nostaa munakoisonkin uudelle tasolle. Sekoita misoa ja soijaa ja valele seos munakoison pintaan. Paista uunissa puoli tuntia. Opi tunnistamaan viides perusmaku umami.
Yutaka luomumisotahna, 300 g, n. 6,79 e, finefoods.fi
Urtekram luomumaapähkinävoi Smooth ja Crunchy: Hyviä rasvoja
Sokeroimaton maapähkinävoi sopii herkutteluun. Tee siitä yhdessä banaanin ja kookosöljyn kanssa tahna ja jähmetä jääkaapissa, niin saat terveysfudge-toffeeta. Kierittele valmiit fudget raakakaakaossa.
Urtekram luomumaapähkinävoi Smooth ja Crunchy, 230 g, n. 4,95 e, urtegram.fi
Patakas tandoori currytahna: Lempeää currya
Tahna, joka pelastaa tilanteesta, jolloin jääkaapissa ei ole kuin valo ja tahnapurkki. Paras mausteseos paistetulle riisille. Laita riisinjämät pannulle tandooritahnan kanssa ja lisää joukkoon pakkasesta herne-maissi-paprikapussi. Täydellinen herkku intialaisen ruoan himoon.
Patakas tandoori currytahna, 170 g, 2,59 e, haugen-gruppen.fi
Kommentoi
Kommentoi juttua: Maustetahnat testissä – näin käytät niitä ruoanlaitossa