Maustetahnat testissä – näin käytät niitä ruoanlaitossa

Maustetahnoja unohtuu jääkaapin perukoille helposti purkki jos toinenkin. Nappaa tästä ideat niiden hyödyntämiseen.

Maustetahnat helpottavat ruoanlaittoa ja toimivat pika-apuna monenlaisissa ruokaohjeissa. Purkkeja saattaa jäädä pyörimään helposti jääkaapin hyllyille ja puolikäytetyt purkit pitäisi hyödyntää jotenkin.

Testasimme 8 erilaista maustetahnaa ja keksimme niille käyttöideoita.

Yllätykseksemme suurin osa kaupan valmistahnoista on ulkomailla valmistettuja. Kotimaisia tahnoja on todella vähän. Toimituksen suosikiksi nousikin suomalainen Alavuden öljynpuristamon punajuuripesto, joka peittosi ulkomaalaiset tahnat raikkaalla maullaan, pirteällä värillään ja terveellisyydellään.

Lue myös: Uusia makuja ruokapöytään – kokeile dukkahia, ras el hanoutia, za’ataria ja harissaa

Tartex voileipätahna: Vegaanipiirien suosikki kautta aikojen

Tartex voileipätahnasta saa ”lihaisaa” makua leivän päälle, voileipäkakkuun tai vegaaniseen maksalaatikkoon. Tahna on gluteeniton, luomu, vegaaninen ja kolesteroliton. Maut yrtti, naturell ja valkosipuli. Hitti jo vuodesta 1942!

Tartex voileipätahna, 200 g, 4,19 e, aduki.fi

Tartextahna on vegesuosikki.

Macedonian Tahini Seesamitahna: Terveyspommi

Terveystahna, joka on tehty murskatuista seesaminsiemenistä. Sisältää hurjasti kalsiumia, kivennäis- ja hivenaineita. Hummuksen perusraaka-aine, mutta trenditietoinen sekoittaa sitä jogurtin joukkoon.

Macedonian Tahini Seesamitahna, 300 g, n. 4,55 e, filos.fi

Tahinia ja jogurttia.

Nutella pähkinälevite: Sopii croissantiin

Italialainen pähkinätahna maistuu paahtoleivän päällä, mutta kokeile sitä myös itse tehdyn croissantin sisään. Leikkaa voitaikinalevy kahdeksi kolmioksi ja täytä Nutellalla. Rullaa ja paista. Tästä ei viikonloppuaamun aamiainen enää parane!

Nutella pähkinälevite, 400 g, 3,90 e, ferrero.fi

Tee itse nutellasta suklaapulla.

Punajuuripesto: Toimituksen suosikki

Suomessa kehitetty ja valmistettu, vegaaninen, gluteeniton ja pähkinätön punajuuripesto on todellinen löytö. Kotimaisia vihannestahnoja toivoisi löytyvän enemmänkin. Tahna maistuu pastakastikkeena sellaisenaan, tai sekoita se pehmeän vuohenjuuston joukkoon. Sopii myös pizzaan tai sämpylä- ja leipätaikinan joukkoon tuomaan väriä. Tahna on tehty kotimaiseen kylmäpuristettuun rypsiöljyyn, terveystuote siis!

Punajuuripesto, 155 g, n. 4,80 e, alavudenoljynpuristamo.fi

Punajuuripesto on suomalainen.

Vihreä harissatahna: Ota haltuun Pohjois-Afrikan maut

Vähemmän tunnettu vihreä harissatahna on loistava marinadeissa tai kasvisten mausteena. Pyöräytä perunat tahnassa ja nosta 30 minuutiksi kuumaan uunin paistumaan. Täydellistä silloin, kun keitetty peruna kyllästyttää lisukkeena. Syö broilerin tai kalan kaverina. Kokeile myös taginepadassa.

Vihreä harissatahna, 100 g, 4,70 e, finefoods.fi

Vihreä harissatahna on uusi tuttavuus.

Yutaka luomumisotahna: Misoa munakoisolle

Japanilainen miso pelastaa, kun tekee mieli lämmintä keittoa. Hittiohje misomunakoiso nostaa munakoisonkin uudelle tasolle. Sekoita misoa ja soijaa ja valele seos munakoison pintaan. Paista uunissa puoli tuntia. Opi tunnistamaan viides perusmaku umami.

Yutaka luomumisotahna, 300 g, n. 6,79 e, finefoods.fi

Miso on terveellinen aasialainen maustetahna.

Urtekram luomumaapähkinävoi Smooth ja Crunchy: Hyviä rasvoja

Sokeroimaton maapähkinävoi sopii herkutteluun. Tee siitä yhdessä banaanin ja kookosöljyn kanssa tahna ja jähmetä jääkaapissa, niin saat terveysfudge-toffeeta. Kierittele valmiit fudget raakakaakaossa.

Urtekram luomumaapähkinävoi Smooth ja Crunchy, 230 g, n. 4,95 e, urtegram.fi

Maapähkinätahnassa on proteiinia.

Patakas tandoori currytahna: Lempeää currya

Tahna, joka pelastaa tilanteesta, jolloin jääkaapissa ei ole kuin valo ja tahnapurkki. Paras mausteseos paistetulle riisille. Laita riisinjämät pannulle tandooritahnan kanssa ja lisää joukkoon pakkasesta herne-maissi-paprikapussi. Täydellinen herkku intialaisen ruoan himoon.

Patakas tandoori currytahna, 170 g, 2,59 e, haugen-gruppen.fi

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maustetahnat testissä – näin käytät niitä ruoanlaitossa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X