Millä 100-vuotias Suomi skoolaa? Katso vuosikymmenten drinkkivinkit ja valitse omasi!
Valmista itsenäisyyspäiväjuhlaasi Tuntematon, drinkki, jolla on historia. Tai miksaa joku muu itsenäisyyden ajan suosikkicocktail.
Mikään ei kohota juhlatunnelmaa niin kuin cocktail! Varsinkin kun se on tilanteeseen mietitty, kauniisti rakennettu ja maukkaaksi yhdistelty.
Cocktailit ovat olleet aina muodissa. Tosin niiden tyyli on vaihdellut tiukasta makeaan ja eksoottisista hörhellyksistä kotimetsän kirpeisiin makuihin.
Itsenäisyyspäivää sopii juhlistaa yksinkertaisella drinkillä, joka sopii hienosti vaikka Tuntemattoman sotilaan katsomiseen – tai juhlavieraiden tervehtimiseen.
Juoman perustana on Puolustuslaitos Viina, jota tilattiin vuonna 1942 juhlistamaan ylipäällikkö Mannerheimin 75-vuotispäiviä. Tuolloin jokaiselle täysi-ikäiselle rintamamiehelle tarjottiin virallinen, 10 senttilitran kokoinen ryyppy tätä Marskin syntymäpäivänä.
Tuntematon, Suomi 100 -juhladrinkki
4 cl Puolustuslaitos Viinaa
8 cl Tonicia
Rakenna juoma jäiden päälle joko pyöreään gin tonic -lasiin tai pitkään lasiin. Lisää juomaan tuoretta rakuunaa ja puolukoita.
Vuosikymmenten cocktailit
Muistatko millaisia juomia ennen nautittiin? Katso tästä muut menneiden vuosikymmenten suosikit:
1920
Kova tee: 1 cl pirtua, teetä, sokeria. Nautitaan viranomaisten hämäämiseksi teekupista.
Suomessa oli kieltolaki vuosin 1919-1932. Silloin maahan salakuljetettiin 99-prosenttista alkoholia, jota sekoitettiin teehen, kahviin ja Pommaciin. Hienostuneet cocktailit jouduttiin tuolloin unohtamaan.
1930
Manhattan: 2,5 cl viskiä, 2,5 cl makeaa vermuttia, Angostura bittereitä, koristeeksi kirsikka.
Kun kieltolaki päättyi, suosikkicocktailit palasivat ravintoloiden listoille. Kansainväliseltä kuulostava Manhattan oli yksi suosikeista. Toimii tänääkin.
1940
Tuntematon: ( Ks. ohje edellä)
1950
Bloody Mary: 4 cl vodkaa, tomaattimehua, sitruunamehua, Worcestershire-kastiketta. Usein lisätään myös tabascoa, suolaa ja pippuria sekä sellerinvarsi.
Tästä aikuisten tomaattikeitosta saa Virgin Maryn eli Neitsyt Marian jättämällä vodkan pois.
1960
Screwdriver: 2,5 cl vodkaa, 1,5 cl Cointreau’ta, appelsiinimehua.
Usein Cointreau jätetään juomasta pois. Jos sen tilalle vaihtaa Galliano-liköörin, juoman nimi on Harvey Wallbanger. Eräs monista tarinoista kertoo, että juoma olisi nimetty Harvey-nimisen surffarin mukaan. Tämä kun olisi nauttinut Gallianolla maustettuja Screwdrivereita niin, että lopulta törmäili seiniin.
1970
Herkkä: 2 cl vaaleaa rommia, 2 cl banaanilikööriä, 10 cl colaa. Koristeeksi appelsiinilohko ja cocktailkirsikka.
Discokaudella miellyttiin makeisiin juomiin, joilla oli illan viimeisiin hitaisiin sopivat nimet. Ehkä toimisi myös kotisohvalla?
1980
Pina Colada: 4 cl vaaleaa rommia, 8 cl ananasmehua, 2 cl kookosmaitoa.
Tropiikki rantautui Suomeen, ja mikä eksotiikkaa paremmin symboloisikaan kuin ananaslohko. Cocktail-lasin reunalla, pihvin päällä tai kinkun kera pizzassa.
1990
Margarita: 2 cl tequilaa, 2 cl Triple Seciä, 2 cl limemehua. Suolareunus.
Muistatko, kun tex-mex saapui Suomeen? Tacojen kera maistui kirpeä drinkki, jonka suolareunus poltti huulia siinä kuin tulinen salsakastike.
2000
Mojito: 10 cl soodavettä, 2 tl sokeria, 10 mintunlehteä, 2 cl limemehua, 4 cl vaaleaa rommia.
Mintuntaimet katosivat puutarhamyymälöistä ja yrtit ruokakaupoista, kun mökeillä ja parvekkeilla siemailtiin muotijuomaa. Baarimestarit tuoksuivat raikkailta kuin hammastahna hierottuaan mintunlehtiä kymmeniin mojitoihin.
2010
Aperol Spritz: 4 cl Aperol-katkeroa, 8 cl proseccoa, soodaa, appelsiininviipale.
Mitä roomalaiset edellä, sitä muu Eurooppa perässä. Kesältä maistuva juoma on ollut viime vuosina terassien vakiokoriste.
Lähteet:
Issukka & Koskinen: Suomalainen drinkki (Tammi)
Grönfors, Karttunen, Lindström, Nikkanen: Kotimainen cocktail (readme.fi)
Kommentoi
Kommentoi juttua: Millä 100-vuotias Suomi skoolaa? Katso vuosikymmenten drinkkivinkit ja valitse omasi!