Milloin kurkku on kypsä?
Ideoita ruoanlaittoon

Milloin kurkku on kypsä? Koko ei takaa makua – pienempi on parempi

Milloin kurkku on kypsä? Mistä tunnistat kypsän kurkun ja mitä satoisasta vihanneksesta voi valmistaa? Katso ideat huippuravintolan risottoideasta ja Vappu Pimiän grillikurkuista.

Milloin kurkku on kypsä? Aloitteleva kotipuutarhuri ei välttämättä osaa arvioidan milloin kurkku on kypsä poimittavaksi. Kokosimme muutaman vinkin kypsän kurkun tunnistukseen. Sadonkorjuulle ei ole yhtä tiettyä aikaa. Eri lajikkeet kasvavat eri tahtiin.

Lue myös: Kurkku raikastaa kesäherkut – poimi parhaat ideat kokkailuun

Milloin kurkku on kypsä?

 1. Kurkkulajikkeita on monia, joten kaikki eivät kypsy samaan aikaan. Jos poimit välillä pieniä alkusadosta, saattaa olla, että saat vielä lisää saman sadon aikana. Kurkkua voi korjata koko kasvukauden ajan.
 2. Tunnista väristä. Kurkku on tumman vihreä, kun se on kypsä. Keltaiseksi tai kellertäväksi  mennyt kurkku on jo ylikypsä tai jopa niin yli, ettei siinä ole mitään makua. Käytännössä se on yli-ikäinen.
 3. Jos kurkku on maantasossa ja nojaa kosteaan maahan, se saattaa mennä helpommin huonoksi, koska maa on kostea.
 4. Pienissä kurkuissa on enemmän makua kuin suurissa. Poimi osa kurkuista pieninä, saat käsityksen mausta eri kasvun vaiheissa.
 5. Pienen pienetkin kurkut ovat syötäviä. Mitä pienempänä poimit ne, sitä napakampia ja maukkaampia ne ovat. Koko ei takaa makua.
 6. Kurkussa on paras maku silloin, kun se on vähän vielä kasvuvaiheessa. Tunnistat sen hieman suiposta päästä.
 7. Kurkut tarvitsevat paljon vettä. Kuivuudessa kasvaneet kurkut ovat kitkeriä.
Milloin kurkku on kypsä? Kurkkurelissi avomaankurkuista on helppo.
Kurkkurelissi on ihana satokauden herkku. Kuva: Mirva Kakko

Hyödynnä kurkku ruoanlaitossa

 1. Kekseliästä – lämpimässä ruoassa: Risottoruoistaan tunnettu helsinkiläinen huippuravintola Muru jakoi kesällä suosikkikiksi nousseen reseptin kesärisotolle. Huippukokkien Henri AléninTimo Linnamäen ja  sommelier Samuil Angelovin omistamassa ranskalaisessa ravintolassa kokattin kurkusta ristottoa. Risotto oli muuten täysin klassisesti tehty, mutta lopuksi siihen lisättiin avomaankurkkua kuutioituna ja päälle mummon hölskykurkkuja. Uskomatonta, mutta todella herkullista ja raikasta! Lue myös juttumme täydellisen risoton kypsyydestä.
 2. Grillaa napakkaa kurkkua: hippukokki ja ravintoloitsija Pekka Terävä rakastaa kurkkua. Napakat pikkukurkut voi hänen mukaansa jopa grillata. Leikkaa ne pitkittäin ja nosta grilliin. Pikainen kova lämpö grillaa kurkkuun grilliraidat. Tämä on mainio lisuke esimerkiksi grillilihalle. Myös Vappu Pimiä tunnustautuu kurkkufaniksi. Tässä ohje grillattuihin avomaankurkkuin Vapun tapaan.
 3. Vesipitoisen kurkun voi hyödyntää kesäruoissa. Katso Kotilieden ohje ihanalle väli- tai jälkiruokahileelle, joka tehdään kurkusta ja maukkaasta lakritsiyrtistä.
 4. Kokosimme yhteen artikkeliin useita vinkkejä. Katso miten kurkusta tehdään pikkelssiä, peruna-kurkkukeittoa tai relissiä.
Milloin kurkku on kypsä? Avomaankurkusta mainio salaatti.
Fenkoli-kurkkusalaatti on mainio lisuke arkiruoalle. Kuva: Niclas Mäkelä

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Milloin kurkku on kypsä? Koko ei takaa makua – pienempi on parempi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.