Miltä korianteri maistuu sinun suussasi ja voiko makuaistia siedättää?

Korianterin maku voi olla saippuamainen. Siihen on syynä OR6A2. Siis mikä? Selvitimme syyn.

Korianterin maku voi olla toiselle maailman raikkain ja herkullisin. Toinen taas maistaa korianterin voimakkaan saippuamaisena.

Lue myös: Nämä kotoa löytyvät mausteet voivat parantaa seksielämääsi

Syynä on hajuaistiin liittyvä geeni. Se, miten korianterin maistaa on siis geneettistä. Kysyimme lisätietoja professori Mari Sandellilta, joka työskentelee Helsingin yliopistossa elintarvikkeiden aistinvaraisen laadun professorina elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastolla sekä  Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen professorina.

Sandell kertoo, että erityisesti Yhdysvalloissa on tutkittu paljonkin korianteria ja sen makukokemusta. Ihmiset maistavat sen eri tavoin. Sandell mainitsee käytännönläheisen tutkimuksen, jota on käsitelty nature.com:n sivuilla.

”Tutkimusten mukaan osasyynä ihmisten yksilöllisille eroille on OR6A2 hajureseptoria ohjaavan geenin genotyyppi eli perimätyyppi. Toisille meistä kyseinen reseptori aktivoituu jostain syystä erittäin voimakkaasti korianterin erilaisista hajumolekyyleistä. Ilmeisesti kyseiset haasteelliset molekyylit ovat rakenteeltaan aldehydejä, mutta yksittäistä hajunaiheuttajaa ei vielä tarkkaan tiedetä. Usein useamman yhdisteen samanaikainen läsnänolo on välttämätöntä aistikokemuksen laukaisijana. Se voi olla mahdollista tässäkin tapauksessa”, Sandell kertoo.

Makuaisti ja hajuaisti ovat yhteydessä toisiinsa. Maistaminen on kokonaisvaltainen tapahtuma suussa, nenässä ja aivoissa. Molemmat ovat kemiallisia aisteja, mutta aktivointi tapahtuu eri mekanismeilla eli eivät siis ole sama asia.

Sandellin mukaan makuaisti reagoi huonosti haihtuviin makumolekyyleihin ja hajuaistin aktivoivat haihtuvat ja leijailevat yhdisteet. Korianterin päästessä suuhun pureskelemme sitä ja samalla vapautamme korianterista lisää haihtuvia yhdisteitä, jotka pääsevät nielun kautta aktivoimaan hajuaistimme. Toisille kokemusta voi siis kuvailla saippuamaisena ja tämä ei välttämättä ole mikään positiivinen kokemus.

Siedätä itseäsi pitämään korianterista

Jos se on geneettistä, voiko geeneihin vaikuttaa eli voiko makua siedättää?

Jos ihmisen haasteena korianterin syömisessä on juuri saippuamainen virhehaju, hajureseptoria on vaikea laittaa pois päältä, tietää Sandell. Mutta kärsivällisyydellä saattaa päästä pitkälle.

”Flunssaisena hajuaisti on poissa käytöstä tai toimii ainakin heikommin. Säännöllinen käyttö vai auttaa, mutta tähän tarvitaan erityistä kärsivällisyyttä mikäli ihmisen OR6A2 on erittäin herkkä korianterin hajumolekyyleille. Mielenkiintoinen kysymys on, mitä muuta tämä ihmisen erikoisominaisuus tarkoittaa”, Sandell pohtii.

Ruokamaailmassa on muitakin yhdisteitä, joille osa meistä on todella herkkä ja osa ei haista tai maista juuri lainkaan. Harvoin korianteria syödään kuitenkin ihan sellaisenaan ja raakana. Kokkaamalla ja tuunaamalla muokkaamme niin ruoan maku- kuin hajuprofiilejakin, ja tämän avulla pystymme myös peittämään haasteellisia ominaisuuksia. Tätä kannattaa myös kokeilla oman maun mukaan.

Yksi hyvä keino on siedättää itseään syömällä korianteripestoa, jossa korianterin lehdet ovat murskattu. Kokeile Kotilieden ohjetta.

Lue myös: Näin teet korianteripeston

Avainsanat

Keskustelu

Korianteri aiheuttaa myöskin ihan allergia oireita, ja nykyisin kuitenkin sitä tungetaan ruokaan kuin ruokaan, ihan kuin pakko syötetään ja maku ei kaikkia miellytä todellakaan.
Eikös makuaisti ole yksilöllinen jonka jokainen itse päättää aistiensa mukaan, persiljalla voi hyvin korvata tämänkin.

Korianteri maistuu saippuamaiselta ja aina pitää kattoo ettei olisi sillä maustettua kanaa tms. . Broilerimausteessa on myös em.maustetta. Kerran erehdyin syömään korianteripestoa. .Huh huh. .Toinen mikä maistuu ihan hirveeltä on rakuuna, jälkimaku on jos mahdollista niin sitä itteensä.

Korianteri maistuu vastenmieliseltä. Saippuasta en tiedä, kun en ole saippuaa syönyt. Yritän tutkia mitä tuotteet sisältävät mutta joskus tulee erehdyksiä. Korianteri pienessäkin mitassa pilaa koko tuotteen. En ymmärrä miksi siihen pitäisi totutella? Maailman on täynnä mausteita – annetaan korianterin olla ja maistua heille, joille maistuu. Mutta: älkää lisätkö sitä ihan kaikkeen!

Korianteri maistuu minusta kauhean pahalta ja se tosiaan pilaa koko ruuan. Poskeni kiristyvät, haju/maku saa aikaan päänsäryn ja oksettavan olon. Nyt ainakin ymmärrän, että kuulun niihin ihmisiin, joille korianteri ei vaan sovi geneettisistä syistä. Pahan olon saa aikaan myös vuohenjuusto. Tutkikaa seuraavaksi sitä!

Kommentoi juttua: Miltä korianteri maistuu sinun suussasi ja voiko makuaistia siedättää?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X