Mitä eroa on karjalanpiirakalla ja riisipiirakalla? Näin tunnistat aidon karjalanpiirakan

Karjalanpiirakalla ja riisipiirakalla on selkeä ero. Suomalaisten kansallisherkkua karjalanpiirakkaa ei voi valmistaa miten sattuu.

Karjalanpiirakalla ja riisipiirakalla on pieni mutta selkeä ero, jopa EU:n mielestä. Karjalanpiirakan taikinasta yli puolet pitää olla ruista, jotta se täyttää aidon karjalanpiirakan määritelmän. Lisäksi aidot karjalanpiirakat pitää leipoa rekisteröidyn valmistusmenetelmän mukaan.

Lue myös: Riisipiirakkatesti: Testasimme paistopisteiden piirakat – katso testivoittaja!

Karjalanpiirakka nauttii EU:n nimisuojaa, riisipiirakka ei

Karjalanpiirakka kuuluu EU:n nimisuojajärjestelmässä luokkaan Aito perinteinen tuote. Nimisuoja tuli voimaan vuonna 2013. Jos piirakka ei täytä vaatimuksia, siitä voidaan käyttää esimerkiksi nimeä riisipiirakka.

Aito perinteinen tuote (APT) -suojaus tarkoittaa, että karjalanpiirakkaa voidaan valmistaa missä tahansa EU:n alueella, mutta tuote on valmistettava rekisteröidyn valmistusmenetelmän ja ainesosaluettelon mukaisesti.

Euroopan komissio hyväksyi vuodenvaihteessa suomalaisten jättämän muutoshakemuksen. Jatkossa karjalanpiirakka voi olla myös laktoositon, kun karjalanpiirakan hyväksyttyjen ainesosien joukkoon luetaan laktoositon maitojuoma ja maitojauhe sekä perunahiutaleet. Myös suolan käyttö täytteessä on erikseen mainittu.

Karjalanpiirakan lisäksi sahti ja kalakukko ovat saaneet Aito perinteinen tuote -suojauksen.

Lue myös: Karjalanpiirakat todella helposti – vain 4 vaihetta ja onnistut varmasti!

Aito karjaöanpiirakka maistuu munavoin kanssa.

Näin tunnistat aidon karjalanpiirakan

Karjalanpiirakan hyväksytyt ainesosat ja valmistusmenetelmät on kuvattu Euroopan komission sivuilta löytyvässä asiakirjassa.

  • Karjalanpiirakka on avoin, matala, pieni suolainen piiras, johon kuuluu ohut kuori ja sydän eli täyte. Kuoren osuus on tavallisesti yksi kolmasosa tuotteen määrästä ja täytteen osuus kaksi kolmasosaa.
  • Karjalanpiirakan koko on tavallisesti 7–20 cm. Muodoltaan piirakat ovat pääasiassa soikeita mutta ne voivat olla myös pyöreähköjä.
  • Täyte on yleensä ohra- tai riisisuurimoista keitettyä puuroa tai perunasosetta. Voidaan käyttää myös keitettyjä, survottuja kasviksia. Kuoritaikinaan laitetaan vettä, suolaa ja ruis- tai vehnäjauhoja.
  • Karjalanpiirakan perinteisen valmistusmenetelmän määräävänä tekijänä on kuoritaikinan kauliminen mahdollisimman ohueksi. Piirakanpohjat ovat halkaisijaltaan 10–24 cm:n suuruisia, täyte levitetään pohjien päälle 1–2 cm:n etäisyydelle reunoista ja reunat käännetään rypyttäen täytteen päälle niin, että piirakka jää keskeltä avoimeksi.
  • Piirakat paistetaan uunissa korkeassa, 250–300 °C:n lämmössä 15–20 minuuttia. Nopea paisto ja korkea lämpötila ovat oleellisia tuotteen mehevyyden säilyttämiseksi.
  • Paistetut piirakat voidellaan usein heti paiston jälkeen tai lämmitettäessä. Voiteluun käytetään voita, öljyä tai vesimaitoseosta tai vesi-maitojuomaseosta, joskus myös kananmunaa.

Lähde: Ruokavirasto

Avainsanat

Keskustelu

Äitini joka tuli aikoinaan evakkona teki kuoren vain pelkkään ruisjauhoon mutta alusti vehnäjauhoilla. Paiston jälkeen piirakat voideltiin maito- voi seoksella.

Onpa huolimattoman näköisesti tehtyjä piirakoita jutun kuvissa. Ammattitaitoinen leipuri osaa rypyttää niin ettei piirakan päihin jää ylimääräistä taikinaa ”töröttämään” ja palamaan kuten kuvissa.

Naapuri ilahduttaa meitä joskus itse paistamillaan karjalanpiirakoilla ja voi että ne on hyviä. Pitäisi itsekin joskus taas tehdä.

Kommentoi juttua: Mitä eroa on karjalanpiirakalla ja riisipiirakalla? Näin tunnistat aidon karjalanpiirakan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X