Ideoita ruoanlaittoon

Mitä eroa on karjalanpiirakalla ja riisipiirakalla? Näin tunnistat aidon karjalanpiirakan

Karjalanpiirakalla ja riisipiirakalla on selkeä ero. Suomalaisten kansallisherkkua karjalanpiirakkaa ei voi valmistaa miten sattuu.

Karjalanpiirakalla ja riisipiirakalla on pieni mutta selkeä ero, jopa EU:n mielestä. Karjalanpiirakan taikinasta yli puolet pitää olla ruista, jotta se täyttää aidon karjalanpiirakan määritelmän. Lisäksi aidot karjalanpiirakat pitää leipoa rekisteröidyn valmistusmenetelmän mukaan.

Lue myös: Riisipiirakkatesti: Testasimme paistopisteiden piirakat – katso testivoittaja!

Karjalanpiirakka nauttii EU:n nimisuojaa, riisipiirakka ei

Karjalanpiirakka kuuluu EU:n nimisuojajärjestelmässä luokkaan Aito perinteinen tuote. Nimisuoja tuli voimaan vuonna 2013. Jos piirakka ei täytä vaatimuksia, siitä voidaan käyttää esimerkiksi nimeä riisipiirakka.

Aito perinteinen tuote (APT) -suojaus tarkoittaa, että karjalanpiirakkaa voidaan valmistaa missä tahansa EU:n alueella, mutta tuote on valmistettava rekisteröidyn valmistusmenetelmän ja ainesosaluettelon mukaisesti.

Euroopan komissio hyväksyi vuodenvaihteessa suomalaisten jättämän muutoshakemuksen. Jatkossa karjalanpiirakka voi olla myös laktoositon, kun karjalanpiirakan hyväksyttyjen ainesosien joukkoon luetaan laktoositon maitojuoma ja maitojauhe sekä perunahiutaleet. Myös suolan käyttö täytteessä on erikseen mainittu.

Karjalanpiirakan lisäksi sahti ja kalakukko ovat saaneet Aito perinteinen tuote -suojauksen.

Lue myös: Karjalanpiirakat todella helposti – vain 4 vaihetta ja onnistut varmasti!

Aito karjaöanpiirakka maistuu munavoin kanssa.

Näin tunnistat aidon karjalanpiirakan

Karjalanpiirakan hyväksytyt ainesosat ja valmistusmenetelmät on kuvattu Euroopan komission sivuilta löytyvässä asiakirjassa.

Lähde: Ruokavirasto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä eroa on karjalanpiirakalla ja riisipiirakalla? Näin tunnistat aidon karjalanpiirakan

Teija

Nam, ja täältä voi tsekata mistä saa perunat ja kerman halvalla ruoanhinta.fi

Pertti

Äitini joka tuli aikoinaan evakkona teki kuoren vain pelkkään ruisjauhoon mutta alusti vehnäjauhoilla. Paiston jälkeen piirakat voideltiin maito- voi seoksella.

Mariska

Niin myös Mummoni ja ka oli Karjalainen. Ruisjauhoihin. Ja perunaan. Ei koskaan mitään riisiä ollut

Anjuel

Näin teki myös äitini piirakkamestari. Todella ohut ruiskuori ja voi-maito ovat oleellisimmat maun kannalta. Vehnä helpottaa kuoren ohueksi kaulintaan, siksi sitä niin kovasti nykyään suositaan. Alkuperäiseen piirakkaan se ei kuulu. Ohra ja juurestäytteet ovat perinteisiä täytteitä.

Evakon tyttö

Sama ohje on kulkenut myös meidän suvussa ja jatkuu äitinisyntynyt Äyrä päässä lähteä piti evakkoon.

Oonis

Onpa huolimattoman näköisesti tehtyjä piirakoita jutun kuvissa. Ammattitaitoinen leipuri osaa rypyttää niin ettei piirakan päihin jää ylimääräistä taikinaa ”töröttämään” ja palamaan kuten kuvissa.

Herkkusuu

Naapuri ilahduttaa meitä joskus itse paistamillaan karjalanpiirakoilla ja voi että ne on hyviä. Pitäisi itsekin joskus taas tehdä.

parikkalan ”piika”

Nyt kuulin ensimmäisen kerran että karjalanpiirakoiden voitelussa käytetään joskus kananmunaa. Ei kai? Silloinhan piirakat pitäisi voidella raakoina.
Mummoni paistoi piiraita joka lauantai ja vieläpä sekä peruna että ryynipiiraita. Ryynillä tarkoitan suurimoita, joko ohra tai riisi. Kananmunaa hän laittoi täytteeseen kun puuro oli hieman jäähtynyt. Pikkutyttönä seurasin hänen askareitaan suurella mielenkiinnolla. Paistan joskus piiraita ja teen mummon esimerkin mukaan, vaikkei ne ikinä niin ihanilta maistu kuin hänen.
Ritva 68v Parikkalasta

Tytteli

Oon ihan supisavolainen, mutta karjalaista mummo Salmista asui naapurissa kun olin jo aikuinen hän opetti tekemään piirakoita. Hänen neuvonsa olivat että piirakan pittää olla pieni ja voilla voideltu, senverran muutin että vesi – voilla omat tekeleeni voitelen. Piirakan rypytys on vähän niin ja näin, mutta makuhan lienee pää asia.

MammaRossa

Miunkii mummoin on Salmista ja pienii piirait miekii oon oppint tekemää. Voilla voijellaa ja naapuril lapset juoksee ain lämpösii piiroit.

Johanna

Karjalan mummoilla ei ollut riisiä, he käyttivät perunaa

Timo

Niin teki meidän äiti myös: täytteenä perunasose. Ei siihen aikaan mitään riisiä ollut piiraisiin….

Anita Ailasniemi

Miksi siinä ohjeessa sanomaan että piirakan kuoreen käytetään ruis Tai vehnä jauhoja. Ei vehnä jauho kuori ole karjalan piirakan kuori . Siis korjaus ohjeeseen . RUIS JA VEHNÄ JAUHOJA OLISI PAIKALLAAN

Mummo

Mummoni oli Karjasta ruskuori oli ja perunaa. Ei riisipiirakka ole Karjalan piirakka

Ylpeästi karjalais sukuinen

Edesmennyt mummoni ol Karjalasta evakkona tullut hyvin tömäkkä karjalaisuudestaan ylpiä mummo ja hää miut opetti et se aito ja oikea karjalanpiiraka on Perunapiirakka kunnon ruiskuoressa. Ei silloin aikoinaan ollut riisiä piirakoihin laitettavaksi tää et riisipiirakka ois karjalanpiiraka hömppötys on tullut vasta kun suurin osa karjalasta evakona tulleesta sukupolvesta on jo nukkunut pois.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.