Mitä eroa on karjalanpiirakalla ja riisipiirakalla? Näin tunnistat aidon karjalanpiirakan

Karjalanpiirakalla ja riisipiirakalla on selkeä ero. Suomalaisten kansallisherkkua karjalanpiirakkaa ei voi valmistaa miten sattuu.

Karjalanpiirakalla ja riisipiirakalla on pieni mutta selkeä ero, jopa EU:n mielestä. Karjalanpiirakan taikinasta yli puolet pitää olla ruista, jotta se täyttää aidon karjalanpiirakan määritelmän. Lisäksi aidot karjalanpiirakat pitää leipoa rekisteröidyn valmistusmenetelmän mukaan.

Lue myös: Riisipiirakkatesti: Testasimme paistopisteiden piirakat – katso testivoittaja!

Karjalanpiirakka nauttii EU:n nimisuojaa, riisipiirakka ei

Karjalanpiirakka kuuluu EU:n nimisuojajärjestelmässä luokkaan Aito perinteinen tuote. Nimisuoja tuli voimaan vuonna 2013. Jos piirakka ei täytä vaatimuksia, siitä voidaan käyttää esimerkiksi nimeä riisipiirakka.

Aito perinteinen tuote (APT) -suojaus tarkoittaa, että karjalanpiirakkaa voidaan valmistaa missä tahansa EU:n alueella, mutta tuote on valmistettava rekisteröidyn valmistusmenetelmän ja ainesosaluettelon mukaisesti.

Euroopan komissio hyväksyi vuodenvaihteessa suomalaisten jättämän muutoshakemuksen. Jatkossa karjalanpiirakka voi olla myös laktoositon, kun karjalanpiirakan hyväksyttyjen ainesosien joukkoon luetaan laktoositon maitojuoma ja maitojauhe sekä perunahiutaleet. Myös suolan käyttö täytteessä on erikseen mainittu.

Karjalanpiirakan lisäksi sahti ja kalakukko ovat saaneet Aito perinteinen tuote -suojauksen.

Lue myös: Karjalanpiirakat todella helposti – vain 4 vaihetta ja onnistut varmasti!

Aito karjaöanpiirakka maistuu munavoin kanssa.

Näin tunnistat aidon karjalanpiirakan

Karjalanpiirakan hyväksytyt ainesosat ja valmistusmenetelmät on kuvattu Euroopan komission sivuilta löytyvässä asiakirjassa.

  • Karjalanpiirakka on avoin, matala, pieni suolainen piiras, johon kuuluu ohut kuori ja sydän eli täyte. Kuoren osuus on tavallisesti yksi kolmasosa tuotteen määrästä ja täytteen osuus kaksi kolmasosaa.
  • Karjalanpiirakan koko on tavallisesti 7–20 cm. Muodoltaan piirakat ovat pääasiassa soikeita mutta ne voivat olla myös pyöreähköjä.
  • Täyte on yleensä ohra- tai riisisuurimoista keitettyä puuroa tai perunasosetta. Voidaan käyttää myös keitettyjä, survottuja kasviksia. Kuoritaikinaan laitetaan vettä, suolaa ja ruis- tai vehnäjauhoja.
  • Karjalanpiirakan perinteisen valmistusmenetelmän määräävänä tekijänä on kuoritaikinan kauliminen mahdollisimman ohueksi. Piirakanpohjat ovat halkaisijaltaan 10–24 cm:n suuruisia, täyte levitetään pohjien päälle 1–2 cm:n etäisyydelle reunoista ja reunat käännetään rypyttäen täytteen päälle niin, että piirakka jää keskeltä avoimeksi.
  • Piirakat paistetaan uunissa korkeassa, 250–300 °C:n lämmössä 15–20 minuuttia. Nopea paisto ja korkea lämpötila ovat oleellisia tuotteen mehevyyden säilyttämiseksi.
  • Paistetut piirakat voidellaan usein heti paiston jälkeen tai lämmitettäessä. Voiteluun käytetään voita, öljyä tai vesimaitoseosta tai vesi-maitojuomaseosta, joskus myös kananmunaa.

Lähde: Ruokavirasto

Avainsanat

Keskustelu

Äitini joka tuli aikoinaan evakkona teki kuoren vain pelkkään ruisjauhoon mutta alusti vehnäjauhoilla. Paiston jälkeen piirakat voideltiin maito- voi seoksella.

Niin myös Mummoni ja ka oli Karjalainen. Ruisjauhoihin. Ja perunaan. Ei koskaan mitään riisiä ollut

Näin teki myös äitini piirakkamestari. Todella ohut ruiskuori ja voi-maito ovat oleellisimmat maun kannalta. Vehnä helpottaa kuoren ohueksi kaulintaan, siksi sitä niin kovasti nykyään suositaan. Alkuperäiseen piirakkaan se ei kuulu. Ohra ja juurestäytteet ovat perinteisiä täytteitä.

Sama ohje on kulkenut myös meidän suvussa ja jatkuu äitinisyntynyt Äyrä päässä lähteä piti evakkoon.

Onpa huolimattoman näköisesti tehtyjä piirakoita jutun kuvissa. Ammattitaitoinen leipuri osaa rypyttää niin ettei piirakan päihin jää ylimääräistä taikinaa ”töröttämään” ja palamaan kuten kuvissa.

Naapuri ilahduttaa meitä joskus itse paistamillaan karjalanpiirakoilla ja voi että ne on hyviä. Pitäisi itsekin joskus taas tehdä.

Nyt kuulin ensimmäisen kerran että karjalanpiirakoiden voitelussa käytetään joskus kananmunaa. Ei kai? Silloinhan piirakat pitäisi voidella raakoina.
Mummoni paistoi piiraita joka lauantai ja vieläpä sekä peruna että ryynipiiraita. Ryynillä tarkoitan suurimoita, joko ohra tai riisi. Kananmunaa hän laittoi täytteeseen kun puuro oli hieman jäähtynyt. Pikkutyttönä seurasin hänen askareitaan suurella mielenkiinnolla. Paistan joskus piiraita ja teen mummon esimerkin mukaan, vaikkei ne ikinä niin ihanilta maistu kuin hänen.
Ritva 68v Parikkalasta

Oon ihan supisavolainen, mutta karjalaista mummo Salmista asui naapurissa kun olin jo aikuinen hän opetti tekemään piirakoita. Hänen neuvonsa olivat että piirakan pittää olla pieni ja voilla voideltu, senverran muutin että vesi – voilla omat tekeleeni voitelen. Piirakan rypytys on vähän niin ja näin, mutta makuhan lienee pää asia.

Miunkii mummoin on Salmista ja pienii piirait miekii oon oppint tekemää. Voilla voijellaa ja naapuril lapset juoksee ain lämpösii piiroit.

Karjalan mummoilla ei ollut riisiä, he käyttivät perunaa

Niin teki meidän äiti myös: täytteenä perunasose. Ei siihen aikaan mitään riisiä ollut piiraisiin….

Miksi siinä ohjeessa sanomaan että piirakan kuoreen käytetään ruis Tai vehnä jauhoja. Ei vehnä jauho kuori ole karjalan piirakan kuori . Siis korjaus ohjeeseen . RUIS JA VEHNÄ JAUHOJA OLISI PAIKALLAAN

Kommentoi juttua: Mitä eroa on karjalanpiirakalla ja riisipiirakalla? Näin tunnistat aidon karjalanpiirakan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X