Mitä eroa on punajuurella, keltajuurella ja raitajuurella? Ota talteen monipuoliset ideat juurikkaiden käyttöön!

Punajuuri, keltajuuri ja raitajuuri ovat hyötypuutarhan mielenkiintoisimpia ja monipuolisimpia väripilkkuja. Moni ei tiedä, että juurikkaat voi hyödyntää mukulasta naattiin.

Punajuuri, keltajuuri ja raitajuuri tunnetaan myös nimellä juurikkaat. Ne kuuluvat beta vulgaris -lajiryhmään, johon kuuluu myös muita kasvilajikkeita.

Lue myös: Juurikkaat valittiin Vuoden vihannekseksi vuonna 2019 – ruokaharrastajien suursuosikki 

Osalla näistä lajikkeista on maan alla kasvava syötävä mukula ja osalla vain maan päällä kasvavat lehtiruodit. Samaan lajiryhmään kuuluvat valkojuurikas, sokerijuurikas sekä lehti- ja ruotimangoldi, joista mangoldi on erityinen, sillä se kasvattaa ainoastaan maan päälle tulevia lehtiä.

Punajuuresta, keltajuuresta ja raitajuuresta lajiryhmän sisällä erityisen tekee se, että näistä juurikkaista voi syödä sekä maan alla kasvavan mukulan että maan päälle nousevat lehdet.

Juurikkaista voi syödä mukulan sekä naatit. 

Juurikkaista voi syödä mukulan sekä naatit.  Kuva: Niclas Mäkelä

Mitä eroa on punajuurella, keltajuurella ja raitajuurella?

Suurin ero punajuuren, keltajuuren ja raitajuuren välillä on niiden väri. Punajuuren väri vaihtelee tumman violetista jopa mustan punaiseen. Keltajuurikas taas on kirkkaan keltainen, ja raitajuuri selkeästi punaisten ja valkoisten selkeiden raitojen koristama. Myös keltajuuressa on erotettavissa raitajuuren tapaan rinkuloita.

Lue myös: Punajuurella värjäät myös leipätaikinan – hittiohje kukkafocaccialle

Punajuurella teet leipätaikinaan upean värin. 

Punajuurella teet leipätaikinaan upean värin.  Kuva: Mirva Kakko

Alun perin juurikkaat olivat väreiltään vaaleita. Värilliset juurikkaat on jalostettu vasta noin 1600-luvulla.

Myös juurikkaiden muodot saattavat vaihdella. Punajuuren mukula on kaupallisessa viljelyssä usein tasaisemman pyöreä, kun taas keltajuuri ja raitajuuri voivat olla muhkuraisempia ja pienempiä. Punajuuresta näkee myös paljon pitkulaisia tai littania lajikkeita.

Punajuuresta on olemassa myös pitkulainen lajike. 

Punajuuresta on olemassa myös pitkulainen lajike.  Kuva: Seppo Saarentola

Ota punajuuri, keltajuuri ja raitajuuri monipuoliseen käyttöön

Punajuurta, keltajuurta ja raitajuurta voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa. Niistä voi käyttää maan alla kasvavan mukulan mutta myös maan päälle nousevat lehtiruodit.

Sadonkorjuun aika juurikkaille on heinäkuusta myöhäiseen syksyyn. Niiden maku muuttuu riippuen siitä, onko juurikas nostettu ylös sadonkorjuun alussa vai myöhemmin. Mitä myöhemmin mukula korjataan, sitä makeammaksi sen maku muuttuu.

Keltajuurikas sopii esimerkiksi piirakkaan. 

Keltajuurikas sopii esimerkiksi piirakkaan.  Kuva: Kristiina Kurronen

Juurikkaiden lehtiruoteja voi käyttää etenkin alkusesongista, kun ne ovat lehteviä. Myöhemmin naateista tulee puisevia ja tunkkaisen makuisia. Alkusesongista niiden maku on ainutlaatuinen ja voimakas.

Lehtiä voi käyttää pinaatin tai kaalin tapaan. Niiden sisään voi kääriä lihaa tai ne voi pilkkoa ja paistaa mukaan erilaisiin paistoksiin, pastakastikkeisiin, munakkaisiin, wokkeihin ja murekkeisiin. Ryöpättynä ne pehmenevät, ja niistä saa mainioita tahnoja yrttien kanssa peston tapaan valmistettuna.

Punajuuren naattikääryleet ovat sadonkorjuun herkkuruokaa. Sisällä on kasviksia ja spelttiä. 

Punajuuren naattikääryleet ovat sadonkorjuun herkkuruokaa. Sisällä on kasviksia ja spelttiä.  Kuva: Kristiina Kurronen

Juurikkaat voi valmistaa keittämällä, paistamalla tai uunissa gratinoimalla. Ne sopivat juuresmuuseihin, raasteisiin pienissä määrin sekä pikkelöintiin ja fermentointiin. Juuresraasteet sopivat myös leivontaan.

Punajuuren sisältämä punainen luonnollinen väriaine värjää voimakkaasti muita kasviksia esimerkiksi keitoissa. Se kannattaa kypsentää erikseen. Punajuurella voi värjätä myös tarkoituksella. Kokeile esimerkiksi punajuurivärjättyjä kananmunia.

Punajuurella voi värjätä myös graavikalaa tai kananmunia. 

Punajuurella voi värjätä myös graavikalaa tai kananmunia.  Kuva: Mirva Kakko

Keltajuuri ei värjää muita kasviksia. Raitajuuresta raidat taas katoavat vähitellen mitä kauemmin sitä kypsentää. Raitajuuren voi höyryttää kevyesti, jolloin väri säilyy paremmin.

Juurikkaiden nitraateista vatsavaivoja?

Juurikkaat saattavat sisältää nitraatteja, joten niitä ei suositella alle yksivuotiaille lapsille. Nitraatteja juurikkaat keräävät maaperästä. Nitraatti voi muuttua elimistössä nitriitiksi ja tämä heikentää hemoglobiinin kykyä kuljettaa happea soluille.

Nitraattipitoisten juurikkaiden nauttimisesta saattaa seurata pahaa oloa ja vatsavaivoja. Nitraattipitoisuudet alenevat, kun punajuuret keitetään ja kuoritaan tai ne fermentoidaan.

Jos juurikkaista kuitenkin haluaa nauttia kevyesti kypsennettynä tai raakana, kannattaa valita aina luomuviljelty vaihtoehto. Luomuviljellyissä kasviksissa on vähemmän nitraattia, Luomuliiton sivuilta selviää.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mitä eroa on punajuurella, keltajuurella ja raitajuurella? Ota talteen monipuoliset ideat juurikkaiden käyttöön!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X