Ruoka

Mitä eroa on tavallisella mustikalla ja pensasmustikalla? Toinen terveellisistä marjoista loistaa leivonnaisissa, toinen on nappivalinta naposteluun

Metsämustikka vai pensasmustikka? Päällisin puolin ainoa ero mustikkalajien välillä vaikuttaisi olevan marjojen koko. Marjat kuitenkin poikkeavat toisistaan yllättävän paljon.

Mitä eroa on tavallisella mustikalla ja pensasmustikalla? Metsämustikka ja pensasmustikka ovat sukua toisilleen, mutta poikkeavat toisistaan yllättävän paljon niin maun, ulkonäön kuin käyttötapojensakin puolesta.

Lue myös: Mehevä mustikka sopii piirakkaan, pullaan, mehuun – nappaa helpot ohjeet!

Metsämustikka on Suomessa tavallisin mustikka, jota poimitaan kesäisin mestästä ja ostetaan torilta tuoreena tai kaupasta pakastettuna. Pensasmustikka puolestaan on Pohjois-Amerikasta peräisin oleva metsämustikan lähisukulainen, jota kasvatetaan pensaissa.

Suuri ja vaalea pensasmustikka, pieni ja tumma metsämustikka

Silmiinpistävin ero mustikkalajien välillä on koko. Metsämustikat ovat paljon pienempiä kuin pensasmustikat. Ne painavat vain noin puoli grammaa, kun pensasmustikka saattaa painaa jopa parin grammaan verran. 

Metsämustikat ovat tavallisesti harmaansinisiä, toisinaan myös kiiltävän mustia mikäli niiden pinnasta puuttuu pintaa tyypillisesti peittävä vahakerros. Jos leikkaat metsämustikan halki, se on kokonaan sinipunainen ja värjää syödessä myös suun. Pensasmustikka puolestaan on sisältä vaalea ja hieman vihertävä eikä tahraa yhtä tehokkaasti kuin metsämustikka.

Kypsät metsämustikat ovat hyvin pehmeitä, koska niiden kuori on niin ohut. Pensasmustikan kuori on paksu, minkä vuoksi se kestää hyvin pakkaamista ja kuljetusta.

metsämustikka
Metsämustikka on pensasmustikkaa maukkaampi ja aromikkaampi. Siksi se on erinomainen valinta leivontaan, kuten klassiseen mustikkapiirakkaan. Kuva: Sampo Korhonen

Ravintoarvoltaan erinomaista syötävää

Sekä metsämustikka että pensasmustikka ovat tavattoman terveellisiä marjoja. Molemmat marjat alentavat tutkitusti kolesterolia ja suojaavat sydän- ja verisuonitaudeilta. Ne parantavat myös muistia ja tekevät hyvää silmille. Parista desilitrasta marjoja saat suuren osan päivän C-vitamiinitarpeesta, tärkeitä kivennäis- ja hivenaineita sekä runsaasti vatsaa hellivää kuitua.

Lisäksi mustikat sisältävät runsaasti antosyaaneja eli vesiliukoisia fenolisia yhdisteitä, jotka antavat marjoille niiden sinivioletin värin. Pensasmustikassa suuri osa antosyaaneista sijaitsee marjan kuoressa. Metsämustikassa antosyaaneja on koko marjassa. Siksi antosyaanipitoisuus on metsämustikassa jonkin verran pensasmustikkaa suurempi. Lisäksi kaikki eri antosyaanit huomioiden metsämustikassa on monipuolisemmin antosyaanien erilaisia alatyyppejä.

Energiapitoisuudeltaan marjat eivät juuri poikkea toisistaan. Pensasmustikassa on hieman enemmän hiilihydraatteja luonnonmustikkaan verrattuna. Metsämustikassa rasvaa puolestaan on hieman pensasmustikkaa enemmän. Erot ovat kuitenkin varsin pieniä.

pensasmustikka
Pensasmustikassa on paksu kuori, minkä vuoksi se ei tahraa metsämustikan tavoin. Pensasmustikka sopii erinomaisesti naposteluun sekä kakkujen ja muiden leivonnaisten koristeluun. Kuva: Pauliina Salonen

Pensasmustikka on parasta naposteluun ja koristeluun

Pensasmustikkaa saa Suomessa vain viljeltynä ja se on metsämustikkaa kalliimpaa. Siksi moni käyttää sitä lähinnä erikoistilanteissa, joskin molemmat marjat sopivat erinomaisesti esimerkiksi hilloihin ja mehuihin. 

Kakun koristeeksi tahraamaton, rakenteensa säilyttävä pensasmustikka on erinomainen ja metsämustikkaa siistimpi valinta. Pensasmustikoita on myös helppo ja siisti syödä sellaisenaan, mitä arvostetaan varsinkin lapsiperheissä. 

Lue myös Anna.fi: Mustikkaresepti x 5 – nyt on aika loihtia herkkuja mustikoista

Metsämustikka loistaa leivonnaisissa

Metsämustikka puolestaan on arkikäyttöön edullisempi ja pensasmustikkaa aromikkaampi, makeampi ja maukkaampi. Lisäksi metsämustikka on usein parempi valinta leivonnaisiin, kuten klassiseen mustikkapiirakkaan. Jos teet marjapiirakan pensasmustikoista, lisää makupariksi esimerkiksi vadelmaa, mustaherukkaa tai metsämustikkaa. 

Mustikan pakastaminen

Mustikka on mainio marja pakastamiseen. Moni  suomalainen pakastaa vain tavallista metsämustikkaa ja syö pensasmustikat tuoreena. Pensasmustikka kestää erittäin hyvin pakastusta. Marjan napakkuus säilyy niin hyvin, että sen voi sulattamisen jälkeen ripotella jopa kakun tai jälkiruokien koristeeksi. Pensasmustikka on sulaneena erittäin makea, koska se tuottaa itse hedelmäsokeria jäätyessään.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä eroa on tavallisella mustikalla ja pensasmustikalla? Toinen terveellisistä marjoista loistaa leivonnaisissa, toinen on nappivalinta naposteluun

Sinun täytyy kommentoidaksesi.