Ruoka

Mitä tehdä lakoista? Upota hillat hilloon, jälkkäreihin tai kakkuihin

Mitä tehdä lakoista, soiden arvomarjasta, joka tunnetaan myös nimillä hilla, valokki ja suomuurain… Käyttökohteita lienee onneksi lähes yhtä monta kuin marjalla on lempinimiä. Kokosimme parhaat ideat lakan käyttöön.

Mitä tehdä lakoista, kun marjaonni suosi suolla tarpojaa? Lakka on rakastettu marja ja arvomarjan maineessa. Kaunis ja maukas lakka voidaan nauttia sellaisenaan, hillona tai herkullisena lisänä erilaisissa jälkiruoissa ja leivonnaisissa. 

Lue myös: Lakka on herkullinen vitamiinipommi

Lakka, hilla vai suomuurain? 

Lakka tunnetaan myös nimillä hilla, suomuurain, nevamarja, valokki ja lintti. Lakasta puhutaan perinteisesti Itä-Suomessa ja hillasta Pohjois-Suomessa. Länsi- ja Etelä-Suomessa marjaa kutsutaan muuraimeksi. Esimerkiksi Keski-Suomessa sijaitsevan Muuramen kunnan nimi tulee suomuuraimesta, ja kasvi näkyy myös Muuramen vaakunassa. 

Lakka on arvomarja

Mitä tehdä lakasta, on varsin positiivinen pulma. Lakka on nimittäin yksi arvostetuimmista metsämarjoistamme. Varsinkin pohjoisessa marja on myös taloudellisesti tärkeä, ja sitä poimitaan talteen suhteellisesti eniten metsämarjoistamme. Lakkoja keräämällä ja myymällä voi ansaita suuriakin summia rahaa.

Lakan hintaan vaikuttaa monikin asia ja siksi sen satomäärä vaihtelee runsaasti vuosittain. Alkukesän kukintavaiheeseen ajoittuva hallayö tai rankkasade voi tuhota lakkasadon, joten satomäärä on hyvin herkkä etenkin pohjoisen sääolosuhteille. Pohjois-Suomessa lakan riesana on myös hillakuoriainen, joka raakileaikaan syö kasvin lehtiä. Usein lakan kysyntä on paljon lakkasatoa suurempi.

Lisäksi lakat kasvavat yleensä luonnonvaraisena maastoissa, jotka ovat usein vaikeakulkuisia, etäällä asutuksesta ja täynnä kiusaavia hyttysiä ja paarmoja. Pohjois-Suomen ojittamattomat suoalueet antavat usein parhaan hillasadon. Lakan kerääminen käy siis työstä etenkin, jos päivä sattuu olemaan paahtavan helteinen.

mitä tehdä lakasta
Lakka kasvaa usein soilla vaikeakulkuisessa maastossa. Kypsyessään marjan väri muuttuu punaisesta oranssin keltaiseksi. Kuva: Kari Hirvo

Lakka – ravintoarvoltaan huippuluokkaa

Muiden marjojen tapaan lakka on todellista superruokaa. Se sisältää runsaasti erityisesti E- ja C-vitamiinia sekä karotenoideja eli A-vitamiinin esiastetta. Lisäksi lakassa on useita B-ryhmän vitamiineja sekä kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia sekä erilaisia flavonoideja ja fenolihappoja, kuten ellagitanniinia, jolla saattaa hyödyllisiä vaikutuksia suoliston hyvinvointiin. Runsaskuituisena marjana hilla vaikuttaa suotuisasti myös elimistön kolesteroli- ja sokeriaineenvaihduntaan.

Lakan suuret siemenet sisältävät myös välttämättömiä rasvahappoja, kuten linoli- ja alfalinoleenihappoa. Marjat kannattaakin pureskella huolellisesti tai jauhaa vaikka smootehissa, jotta siementen sisältämä öljy tulee parhaiten elimistön hyödynnettäväksi. 

Mitä tehdä lakoista?

Lakka on parhaimmillaan tuoreena, mahdollisimman vähän käsiteltyinä. Tuoretta lakkaa kannattaa käyttää sellaisenaan esimerkiksi puuron tai maustamattoman jogurtin kera. Lakkoja kannattaa pyöräytää myös raikkaan smoothien sekaan.

Suomessa lakkoja syödään perinteisesti leipäjuuston kanssa, Norjassa kermavaahdon ja sokerin kanssa. Ruotsissa marjat nautiskellaan jäätelön kera. 

Lakasta tehdään runsaasti erilaisia mehuja, hilloja, marmeladeja ja likööriä. Teollisuus käyttää lakkaa jogurteissa ja maitovalmisteissa, leipomo- ja konditoriatuotteissa sekä likööreissä ja marjaviineissä. 

Mitä tehdä lakoista? Käytä sitä kakkuihin ja leivonnaisiin

Kaunis ja miellyttävän makuinen hilla sopii erinomaisesti leivontaan sekä jälkiruokiin ja leivonnaisten koristeluun.

Lakkakakku lienee monen juhalpöydän komistus ja makea kinuski sopii marjan makupariksi täydelliesti. Klassinen lakkakakku sopii juhlavuudessaan vaikka pyöreitä vuosia täyttävän päivänsankarin syntymäpäiväkakuksi. 

Kahvin kanssa maistuu myös herkullisen raikas lakkaleivos, jossa appelsiini ja tuorejuusto yhdistetään lakan aromikkaaseen makuun. 

Kokeileva leipuri testaa sinihomejuustolla tehostettua lakkasydän-juustotorttua, joka viimeistellään lakoilla ja mustaherukalla. 

Myös pihlajakakun kakkukerroksissa vuorottelee lakkahillo. Makuparina on puolukkaa, suklaata ja marsipaania. Ohje on suositun leivontabloggaajan, Kinuskikissan, käsialaa.

Lakkatorttu valmistetaan rullalle kääritystä marenkilevystä, joka päällystetään kuohkeaksi vatkatulla kermalla ja tuoreilla lakoilla. Aikuisten makuun valmistetun leivonnaisen voi säväyttää tilkalla Amarettoa tai punssia.

Mitä tehdä lakoista?  Valmista siitä herkulliset jälkiruoat

Mitä tehdä lakasta, kun jauhopeukaloa ei kummemmin kutita? Letut lakkahillon kera on ihana kesäherkku. Leipäjuusto lakkahillon kera puolestaan on suosittu tajottava erityisesti Pohjois-Suomessa. 

Makea valkosuklaa-piimäpannacotta saa myös seurakseen raikasta lakkaa. Vanha kunnon kiissellikin saa potkua, kun siihen lisätään lakkaa ja tyrnimehua. Tarjoa lakkakiisseli kermavaahtonokareen kera.

Mitä tehdä lakasta? Säilö talven varalle

Mitä tehdä lakasta, kun arvomarjaa tuli kerättyä enemmän, kuin piirakoita ja kakkuja ennättää paistaa? Hilla sisältää puolukan tavoin luontaisesti bentsoehappoa, jolloin marja säilyy survottuna omassa mehussaan viileässä varastoituna. Survomisen sijaan lakka sopii myös hilloihin sekä pakastettavaksi. Kokeile perinteisen lakkahillon lisäksi keltaista marjahilloa, johon käytetään sekä lakkoja että keltaisia vadelmia.

Pakastettaessa sekaan kannattaa lisätä ripaus sokeria, sillä se parantaa niin värin, maun kuin C-vitamiininkin säilymistä. Nopeus on valttia niin lakkaa pakastettaessa kuin sulattaessakin, jotta marjan terveelliset ominaisuudet säilyvät parhaiten.

Lue myös Anna.fi: Mustikka, puolukka ja lakka ovat todellisia ravinnepommeja – metsämarjojen mahtavat terveyshyödyt

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä tehdä lakoista? Upota hillat hilloon, jälkkäreihin tai kakkuihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.