Ruoka

Mitä tehdä luumuista, kun satoa pukkaa ämpäritolkulla? Katso Kotilieden parhaat reseptit

Mitä tehdä luumuista, saattaa olla ensimmäinen huolenaihe, kun makeita hedelmiä kerää talteen saavillisen jos toisenkin. Ei hätää! Jos pää lyö tyhjä runsaan sadon hyödyntämiseen, nappaa tästä reseptit, joihin saat upotettua luumun jos toisenkin.

Mitä tehdä luumuista, jotka omenoiden ohella ovat alkusyksyn suosikkihedelmiä? Luumut maistuvat vaikka sellaisenaan, mutta sopivat myös leivontaan, jälkiruokiin sekä säilöntään.

Lue myös: Kuivatut hedelmät kuuluvat joululeivontaan – maistuisiko aprikoosikakku tai joulustruudeli? Katso 6 makeaa ohjetta

Luumupuut ovat yleinen näky monissa suomalaisissa pihoissa ja puutarhoissa. Luumulajikkeita tunnetaan yli kaksituhatta. On pieniä ja pyöreitä, suuria ja soikeita, auringonkeltaisia ja yönsinisiä, herkullisen hapokkaita ja makean mehukkaita sekä lähes kaikkea näiden väliltä.

Hyvänä vuonna luumuja saa poimia ämpäritolkulla ja niiden hyödyntäminen sekä säilöminen saattaa vaatia kekseliäisyyttä. Maittavia hedelmiä ei kannata heittää hukkaan. Jos oma luumupuu uupuu, mutta kaveri tarjoaa saavillisen hedelmiä, älä kieltäydy, vaan nappaa ne ilolla vastaan.

Jos et saa käsiisi kotimaisia luumuja muista, että myös monet ulkomaalaiset luumut ovat syksyllä sesongissa.

Mitä tehdä luumuista? Leivo torttuja, piirakka tai mehevä kakku!

Luumuleivonnaisista monelle tutuin lienee luumuhillolla täytetty joulutorttu, mutta myös tuoreista luumuista voi valmistaa herkullisia piirakoita ja kakkuja. 

Valmiista voitaikinasta syntyvät uudenlaiset joulutortut, kun käytät luumumarmeladin sijaan tuoreita luumuja. Vaniljarahkalla saat tuoreluumutortuista mehevät ja maukkaat. 

Luumupiirakka tuo vaihtelua syksyn suosikkileivonnaiselle, omenapiirakalle. Voit tehdä piirakan vähällä vaivalla tai kokeilla jotain astetta eksoottisempaa. Karibialaisen luumupiirakan kermaisessa täytteessä maistuvat rommi, kaneli ja kookos. Karamellisoidut luumut kruunaavat herkkupiirakan. Kaunis ja mehukas piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä täysin vetäytyneenä ja viileänä. 

Mehevän luumutortun täytettä varten luumut kiehautetaan rommilla, tähtianiksella ja kanelilla maustetussa liemessä. Mantelimassa tuo taikinaan makua ja mehevyyttä.

Myös tämän luumupiirakan mehevyyden salaisuus piilee mantelissa. Mantelinen luumupiiras saa täytteekseen samettisen kreemin, jossa maistuu lempeästi vanilja. Tuoreet luumuviipaleet koristavat piirakan pintaa.

Astetta trendikkäämpi luumupiirakka syntyy ranskalaisen galetten eli avopiirakan tapaan. Gluteeniton piirakkapohja tehdään tattarijauhoista ja mehevä täyte luumujen lisäksi karhunvatukoista. Early Grey -teellä maustettu kermakastike viimeistelee makuelämyksen. Muista jäähdyttää galette hyvin, jotta maut ehtivät tasaantua.

Englantilainen luumukakku on täydellinen leivonnainen ihan jokaiseen kahvipöytään. Luumukakku saa raikkaan makusäväyksen sitruunan ja appelsiinin mehusta. Luumun ansiosta kakku on hyvin pehmeä, joten tätä ohjetta on vaikea vastustaa. 

Luumukeikauskakku sopii suurpiirteiselle leipurille. Se on helppo leipoa ja onnistuu aina. Keikauskakussa on myös se hyvä puoli, ettei kakun ulkonäöstä tarvitse huolehtia laisinkaan. Aina syntyy kaunista. Viimeistele keikauskakku rouhituilla pistaasipähkinöillä ja tarjoa kermavaahtonokareen kera.

Luumuista voi tehdä myös maittavan juustokakun. Vaniljatuorejuustosta syntyy pehmeä peti makeille luumunpuolikkaille. 

Mitä tehdä luumuista? Kruunaa ateria helpolla luumujälkiruoalla!

Mitä tehdä luumuista, kun piirakoita on paistettu yksi jos toinenkin?  Tuoreista luumuista voi tehdä maukkaita jälkiruokia, eivätkä ne välttämättä vaadi kummoisia leipurin taitoja, aikaa taikka vaivaa. Helppo jälkiruoka syntyy, kun luumut paahtaa uunissa ja tarjoaa kuumina jäätelön kera.

Luumuista ja kuivahtaneista leivistä tehdyt leipävanukkaat ovat hävikkiruokaa parhaimmillaan. Brittiläinen herkkujälkkäri syntyy edellispäivän kuivahtaneista leivistä ja tuoreista luumuista.

Mitä tehdä luumuista, kun jauhopeukoaloa ei kummemmin kutita? Luumuruukku ja luumupaistos ovat hyviä vaihtoehtoja, kun leipominen ei juuri huvita, mutta mieli halajaa silti jotain hyvää ja herkullista. Luumut karamellisoituvat vuoan pohjalla makeiksi, pintaa peittää mehevä taikinakerros. Tarjoa jälkkärit uunilämpiminä vaikkapa kanelilla maustetun kermavaahdon tai jäätelön kanssa.

Jälkiruoaksi sopivassa hedelmäsalaatissa luumu saa seurakseen kotimaisia hedelmiä ja marjoja sekä inkiväärillä maustetun vaahterasiirappikastikkeen.

Vieläkin luumuja hyödynnettäväksi? Säilö ne talven varalle!

Runsas luumusato kannattaa säilöä syysiltojen varalle. Kotitekoiset luumusäilykkeet hupenevat viimeistään joulun aikaan, ja ylimääräiset purnukat sopivat pieniksi ruokalahjoiksikin. Erityisesti portviinillä, neilikoilla ja kanelilla maustettu suklainen luumuhillo ilahduttaa herkkusuuta.

Luumusadon saa säilöön keittämällä luumuista hyytelöä, hilloa, sosetta, hilloketta tai vaikkapa kompottia. Luumun makupariksi voi yhdistää aprikooseja, raparperia tai appelsiinia. Lisämakua saa maustamalla säilykkeet kanelilla, vaniljalla tai tilkalla rommia. 

Luumukompotti keitetään tuoreista luumuista ja maustetaan kardemummalla. Luumukompotti sopii jälkiruoaksi jäätelön kera tai aamupalaksi puuron tai myslin kanssa. Raikas luumumarmeladi puolestaan maistuu mainiolta paahtoleivällä ja juustojenkin kanssa.

Kirpakan makea luumu- tai kriikunachutneysta tulee maukas lisuke liharuoille. Soseuta luumut tai kriikunat ja mausta ne tulisen hapanimeläksi kastikkeeksi. 

Luumulikööri valmistuu pienellä vaivalla lähes itsekseen, mutta hätähousun herkuksi siitä ei ole. Likööri saa tekeytyä useamman kuukauden, joten alkusyksystä tölkitetty juoma valmistuu juuri sopivasti jouluksi. Käytä luumulikööriä maustajana hedelmäsalaateissa, siirapeissa ja jouluglögissä.

Mitä tehdä luumuista, kun hillopurkkeja löytyy hyllyltä yksi jos toinenkin? Ihana idea luumusadon hyödyntämiseen on itse tehty luumuketsuppi. Neilikalla ja chilillä maustettu ketsuppi säilyy jääkaapissa viikon verran, pakastettuna pidempäänkin.

Lue myös Anna.fi: Luumuinen tarte tatin

Ei makeaa mahan täydeltä!

Mietitkö vielä, mitä tehdä luumuista. Jos maha on jo makea täynnä, lisää luumuja syyssalaatin sattumiksi. Salaatinlehdistä, punajuurista, cashewpähkinöistä ja sinihomejuustosta koottu salaatti saa makeutta ja raikkautta luumuista. Luumumehusta voi vielä keittää salaatille siirappimaisen makean kastikkeen.

mitä tehdä luumuista
Luumut sopivat myös suolaisten ruokien makuun ja salaatin sekaan. Syyssalaatissa luumut paritetaan sinihomejuuston ja punajuuren kanssa. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Syyssalaatti

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä tehdä luumuista, kun satoa pukkaa ämpäritolkulla? Katso Kotilieden parhaat reseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.