Ruoka

Mitä uutta kauden kasviksista? 7 vastustamatonta ohjetta

Kesällä herkutellaan sesongin maukkaimmilla kasviksilla: kukkakaalilla, herneillä, porkkanoilla, kesäkurpitsalla ja vaikka millä muilla herkuilla. Näillä ohjeilla nostat kauden kasvikset lisukkeesta aterian päätähdiksi.

Lue lisää: Grillataan kasviksia – näillä ohjeilla nostat kasvikset pääosaan

Kukkakaalipihvit, hernerisotto ja voi-hunajapaahdetut porkkanat

Kukkakaali taipuu paksuina viipaleina mahtaviksi pihveiksi, joista uunin paahteessa syntyy vastustamaton vegeherkku. Muutama oksa tuoretta timjamia sekä parmesaanijuustokuorrute takaavat, ettei kukkakaalipihveistä puutu makua ja meininkiä. Kun korvaat parmesaanijuuston kasviperäisellä juustoraasteella, saat ateriasta täysin vegaanisen.

Lue lisää: Kukkakaalivillitys tarttui suomalaisiin – 10 helppoa reseptiä hittikasviksen käyttöön

Jos mietit, mitä tehdä leikatessa irtoaville kukkakaalinmurusille, voit hyödyntää ne esimerkiksi kevyessä kukkakaaliriisissä, hauskassa pizzapohjassa tai pyöräyttää niistä vaikkapa nopean pestokastikkeen pastalle.

grillatut kukkakaalipihvit

Ohje: Grillatut, gluteenittomat kukkakaalipihvit

Kukkakaalipihvien lisukkeena maistuu risotto, jonka kesäinen vivahde syntyy herneistä. Ohjeessa on käytetty pakasteherneitä, mutta sesongin ollessa parhaimmillaan kannattaa ehdottomasti hyödyntää tuoreita.

Lue lisää: 6 täydellistä risottoa – näillä ohjeilla onnistut

Hernerisotto tehdään perinteisen risoton tapaan hämmennellen ja sekoitellen vähitellen nestettä lisäillen. Risotto on valmista, kun riisissä on vielä hieman purutuntumaa. Koostumus saa olla pehmeä ja valuva.

Ohje: Hernerisotto

Kesäporkkanoiden vastustamaton maku syntyy voissa paistamalla, timjamilla maustamalla ja hunajalla viimeistelemällä. Voi-hunajapaahdetut porkkanat täydentävät kukkakaalipihveistä ja hernerisotosta koostetun kasviaterian, mutta ne maistuvat ihan yhtä hyviltä melkeinpä minkä tahansa kesäruoan lisukkeena.

Ohje: Voi-hunajapaahdetut porkkanat

Gluteeniton kesäkurpitsarullalasagne

Gluteeniton kesäkurpitsarullalasagne valmistetaan ilman perinteisiä pastalevyjä. Sen juju on ohuet kesäkurpitsaviipaleet, joiden väliin rullataan peräti kolmesta juustosta sekä pestokastikkeesta pyöräytetty täyte.

Lue lisää: 3 x kasvislasagne

Rullista koottu kesäkurpitsalasagne muhii meheväksi tomaattikastikkeessa noin vartissa ja maistuu hyvältä myös kylmänä. Jos kaipaat annokseen lisää proteiinia ja ruokaisuutta, lisää rullien väliin quornrouhetta tai tarjoa rullat pääruoan lisukkeena.

kesäkurpitsarullalasagne

Ohje: Gluteeniton kesäkurpitsarullalasagne

Itämainen kesäkeitto

Perinteisen kesäkeiton itämainen twisti syntyy chilistä, korianterista ja kookosmaidosta. Sesongin veikeimmässä keitossa on runsaasti paitsi kasviksia, myös makuja.

Lue lisää: Kesäkeitto on sesonkiruokaa – näillä vinkeillä onnistut

Lisää kasvikset kattilaan kiehuvaan veteen kypsymisjärjestyksessä: perunat ja porkkanat ensin, sitten kukkakaalin- ja parsakaalinnuput, lopuksi herneet, vihreät pavut ja pinaatti. Kasvikset ovat parhaimmillaan, kun ne ovat pehmeitä, mutta vielä aavistuksen napakoita.

Koristele itämainen kesäkeitto hienonnetulla korianterilla ja tillillä, viimeistele tilkalla limetinmehua. Tarjoa lisukkeena tuoretta rieskaa ja voita.

itämaisittain maustettu kesäkeitto

Ohje: Itämaisesti maustettu kesäkeitto

Buddha bowl – helppo kulhoruoka

Buddha bowlin nimi juontaa juurensa siitä, että sesongin parhaimmista kasviksista, jääkaapin tähteistä sekä muista herkuista koottu kulhoruoka pullistelee kuin kylläisen buddhan vatsa.

Lue lisää: Trendikäs kulhoruoka on arjen pelastaja – näin kokoat sen evääksi tai aterialle

Annoksen pohjan muodostaa kvinoa, jonka voit mainiosti vaihtaa keitettyyn riisiin tai vaikkapa couscousiin. Härkiksen voi korvata nyhtökauralla tai rapeaksi paahdetulla tofulla. Tuoreet yrtit ja tilkka oliiviöljyä viimeistelevät annoksen ja sitovat maut yhteen.

buddha bowl

Ohje: Buddha bowl – kvinoaa ja sesongin makuja

Tofuvartaat teriyakikastikkeella ja paahdetulla ananassalsalla

Makean suolainen, koukuttavan hyvä japanilainen teriyakikastike on helppo tehdä itse. Valmista sitä kerralla reilu satsi, säilytä kylmässä ja mausta sillä makoisaksi esimerkiksi nämä tofuvartaat.

Valele teriyakikastiketta tikkuun pujotettuihin tofuihin. Paista tai grillaa vartaita miedolla lämmöllä ja valele niitä kastikkeella grillauksen ajan. Laita loput kastikkeesta tarjolle erikseen.

teriyaki-tofuvartaat

Tofuvartaat maistuvat sellaisenaan riisin kera. Kokeile niitä myös tortillaletun väliin kääräistynä. Tarjoa lisukkeena vielä salaattia, korianteria, kaurafraichea ja paahdetuista ananaksista sekä jalapenoista valmistettua salsaa. Huh, miten hyvää!

Lue lisää: Mitä vegaani laittaa grilliin? Nappaa kesän paras vegaaninen grillimenu

Jos et vielä ole onnistunut valmistamaan täydelistä tofua, kokeile tätä kikkaa: kuivaa tofu huolella, kääri se puhtaan keittiöpyyhkeen tai talouspaperin väliin ja aseta päälle paino noin puoleksi tunniksi. Mitä paremmin saat nesteet puristettua tofusta, sitä paremmin se imee itseensä makua ja rapeutuu paahdettaessa herkulliseksi.

Ohjeet: 

Nyhtökauralla täytetyt portobellosienet

Kokonaisena grillatuista jättimäisistä portobellosienistä syntyy kokonainen ateria, kun täytät ne nyhtökauralla ja kuorrutat vastustamattomasti juustolla. Ohjeessa sienet paahdetaan uunissa, mutta voit kypsentää ne yhtä hyvin myös grilliparilalla. Pyöräytä nyhtökaura ja täytteeseen lisättävät kasvikset kuitenkin nopeasti paistinpannulla ennen kuin lusikoit ne sienten sisään ja nostat grilliin paahtumaan.

täytetyt portobellosienet

Ohje: Täytetyt portobellosienet

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä uutta kauden kasviksista? 7 vastustamatonta ohjetta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.