Mitä tuliaisia Virosta kannattaa ostaa

Mitä Virosta kannattaa ostaa? Näitä parin euron tuliaisia et todellakaan olisi keksinyt itse

Mitä tuliaisia Virosta kannattaa ostaa? Toimittajamme kävi matkalla Virossa ja mukaan tarttui yllättäviä tuliaisia.

Mitä virosta kannattaa ostaa? Ruokatoimittajamme vieraili paikallisessa marketissa Rimissä, ja muutamilla euroilla mukaan tarttui huikean herkullisia tuliaisia. Näiden ostosten takia kannattaa lähteä Viroon ostoksille!

Lue myös: Lähimatkailu on in – suuntana Tallinna

Mitä Virosta kannattaa ostaa? Ainakin kamaa! Kamarouhe eli virolainen talkkuna

”Kävin vierailulla Saarenmaalla Sikke Sumarin bed&breakfast -paikassa NamiNamasteessa. Aamiaisella oli tarjolla ihanaa rouhetta, joka näytti aivan meidän talkkunalta. Se osoittautui kama-rouheeksi, joka onkin paikallista talkkunaa”, ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki kertoo.

Kamarouhe on virolaista talkkunaa. Se on perinneherkku, joka tehdään paahdetusta ohrasta, rukiista, vehnästä ja herneestä. Kamaan voi törmätä hotellin aamiaisella, jolloin sitä nautitaan usein piimän tai jogurtin kanssa, mutta sitä sekoitetaan myös kylmiin pirtelömäisiin juomiin. Terveysherkkua myydään pienessä pussissa jokaisessa marketissa.

Kaurahiutaleet

Veski Mati -merkkisellä myllyllä on myynnissä erikoisia kaurahiutaleita. Kaman tapaan nämä kaurahiutaleet ovat paahdettu. Löydät ne jokaisesta supermarketista nimellä Röstitud jämedad kaerahelbed. Toimittaja löysi paahdetut kaurahiutaleet alunperin Sooloiluja-blogia pitävän Henna Mikkilän kirjoituksesta, jossa Mikkilä antaa vinkkejä aamiaisista Tallinnassa.

Paahdetuista kaurahiutaleista valmistuu todella makoisa puuro. Kokeile keittää se esimerkiksi kauramaitoon ja ripottele päälle lopuksi vielä kamarouhetta. Täydellinen aamupuuro on siinä!

Näitä tuotteita kannattaa ostaa Virosta

Virosta kannattaa tuoda herkkutuliaisia. Supermarketeissa kannattaa piipahtaa lyhyelläkin reissulla. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Hapukoor

Virolaisessa hapukoorissa on aivan erityinen maku. Se on hapankermaa, jonka makua voisi kuvailla smetanan, ranskankerman ja kermaviilin välimaastosta. Se on suhteellisen juoksevaa ja sitä myydään usein lehmän kuvalla varustetussa muovisessa pussissa. Sen rasvaprosentti vaihtelee 10-, 20- ja 30 prosentin välillä.

”Hapukoorin maussa on jotain todella koukuttavaa. Etenkin tuo 20 prosenttinen on maultaan pehmeää ja hapanta, mutta ei liian hapanta. Siinä on todella ihana raikkaus mukana. Voisin syödä sitä sellaisenaan. Joskus olen syönyt sitä aamiaisella jogurtin sijasta”, Mansikkamäki hehkuttaa.

Hapukooria voi käyttää kermaviilin tavoin leivontaan, smetanan tapaan lihapatojen lisukkeena, pelmenien kanssa kastikkeena tai dippikastikkeena. Mummon marjapiirakkaan se voisi sopia loistavasti kermaviilin tapaan käytettynä.

Vuohenmaidosta tehty voi

Suomessa vuohenvoita ei löydy tavallisen supermarketin voihyllystä. Virossa vuohenvoita oli myynnissä ihan tavallisessa pienessä Rimi-kaupassa. Ruokatoimittajan löytämä vuohenvoi oli peräisin puolalaiselta vuohenmaitotuotteita valmistavalta tilalta. Lehmänmaitoon tehtyyn voihin tykästyneelle vuohenvoin voimakas vuohenjuustomainen maku saattaa tulla yllätyksenä, mutta sitä kannattaa kokeilla esimerkiksi vaikka leivän päällä tai perunoiden paistamiseen.

Saarenmaan voita karhunlaukalla maustettuna

Virolainen Gourmet Club -merkki valmistaa herkullista voita, joka on maustettu karhunlaukalla. Karhulaukka kasvaa Virossa villinä. Se on villiyrtti, jonka lehdet maistuvat voimakkaasti valkosipulilta.

Suomessakin saattaa löytää karhunlaukkaa etenkin kosteista lehtimetsistä, mutta pari kesää sitten sen siemeniä ilmestyi myös puutarhaliikkeisiin, joten sitä voi kasvattaa omassa puutarhassakin.

Saarenmaan voin löydät nimellä Saaremaa vöi karulauguga. Gourmet Clubin tuotteita myyvät supermarketit Virossa sekä heidän oma herkkupuotinsa. Puoti on Vanhassakaupungissa osoitteessa Viru 17. Siellä myydään muitakin brändin omia tuotteita, sekä kahvia, kakkuja ja jopa pizzaa.

Muista ottaa mukaan pieni kylmälaukku, kun lähdet ostoksille.

Avainsanat

Keskustelu

Huhhuh.Muut ehkä vielä menisi, mutta Sikke Sumari…

Tunnetko Sikken? Oletko jutellut hänen kanssaan? Itse olen tullut Sikken kanssa vastakkain vuosien varrella useamman kerran. Juteltu niitä näitä, ja voin vakuuttaa Sikken olevan todella mukava ihminen. Ei tosiaankaan mikään pintaliito-itserakas-minäminä tyyppi.

Olen kuullut, että Sikke on todellakarmea nuorille harjoittelijoille ravintolassaan

Kyllä tunnen. Opiskelin samaan aikaan kauan sitten samassa oppilaitoksessa. Mielestäni hän ei ole muuttunut yhtään sitten menneiden päivien ihmisenä. Ala, jota hän silloin opiskeli, on vaihtunut, mutta luovuus, uteliaisuus uuteen ja positiivisuus ovat säilyneet.

Tässä syy miksi en enää tilaa Kotiliettä.
Melkoista lukijan aliarvioimista: ”tätä et olisi itse keksinyt”. Näitä tuotteita on ostettu Eestistä jo silloin kun arvon kekseliäs ruokatoimitta vasta opetteli kirjoittamaan.
Jopa neuvostoaikana oli Tallinnan kaupoissa melkoisesti ruokaa ja kamaa, mutta ellei talkkunasta muutenkaan pidä, niin miksi ihmeessä sitä ostamaan kotiin kaapintäytteeksi?

Olen jo vuosikymmeniä ostanut kotiin tuomiset eri maiden tavallisista ruokakaupoista. Joka kaupungista ostan ainakin paikallista leipää ja juustoja, jotka ovat paljon maukkaampia kuin kotimaan myynnissä olevat.

Viron apteekeista saa sellaista. mitä Suomesta saa vain reseptillä. Ostin nuhalääkettä, joka räjäyttää nuhan pois.
Ruokakaupassa on Fazerin tekemää kuivattua mustaa leipää. Herkullista. Suomesta ei saa!

Eikös Fazerilla ole leipomo tai useampi Virossa.
Varmaan tehdään kotimarkkinille eri tuotteita kuin Suomeen.

Paras voi on kylläkin Saarenmaan meijerin kristallisuolavoi. Siinä jää karulaukkavoi ja ranskalaiset suolakristallivoit toiseksi. Saa ruokakaupoista ja satamamarket Aldista.

Miksen olisi keksinyt ostaa ? Asuessani helsingissä kävin kuukausittain virossa ruokaostoksilla ihan kaikkea ruokaa laidasta laitaan ja ihan ite keksin .

Musta valkosipuli! Must küüslauk, 100% valkosipuli, ei lisäaineita, hieman makea, antioxidanttipitoinen, miedon makuinen lämpimässä, kosteassa kypsytetty ”superfood” herkkua!

Kommentoi juttua: Mitä Virosta kannattaa ostaa? Näitä parin euron tuliaisia et todellakaan olisi keksinyt itse

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X