Spagetti ja jauhelihakstike
Ideoita ruoanlaittoon

Miten tehdään jauhelihakastike?

Jauhelihakastike syntyy monella tavalla. Nopea ohje on arjen kotikokin suosikki, mutta pitkään hauduteltu kastike maistuu kiireettömälle kokille. Näillä vinkeillä teet jauhelihakastikkeesta entistä parempaa.

Jauhelihakastike on helppo muunneltava. Siitä voi tehdä ruokaisamman, kun sitä muokkaa ja täydentää omien mieltymysten mukaan. Ruskeaan kastikkeeseen tehty jauhelihakastike on klassikko, nopea ohje on arjen kotikokin suosikki ja pitkään hauduteltu italialainen ragu maistuu kiireettömälle kokille.

Mitä jauhelihaa jauhelihakastikkeeseen?

Jauhelihakastikkeeseen kannattaa valita vähärasvainen jauheliha. Se antaa kastikkeeseen riittävästi makua vaikuttamatta kuitenkaan rakenteeseen tai ulkonäköön. 

Tärkeää on myös ruskistaa jauheliha huolella. Valitse suurin paistinpannusi ja ruskista liha tarvittaessa vaikka useammassa erässä. Näin lihalla on tilaa paistua eikä pannu pääse viilenemään. 

jauhelihakastike

Perinteinen jauhelihakastike tehdään ruskeaan kastikkeeseen

Ruskeaan kastikkeeseen tehty jauhelihakastike on klassikko, joka vie makumatkalle lapsuuteen. Herkulliseen ruskeaan kastikkeeseen ei tarvita montaa raaka-ainetta, mutta sen valmistuksessa muutama vinkki on hyvä ottaa haltuun.

Vehnäjauho on paras valinta kastikkeen suurustamiseen. Esimerkiksi maissitärkkelys tekee kastikkeesta helposti liisterimäisen. Jauhot voi ripotella pannulle jauhelihan sekaan, mutta maukkain tulos syntyy, kun siirrät ruskistetun lihan pannulta ja ruskistat jauhot erikseen. Älä nuukaile voin kanssa. Se estää jauhojen palamisen ja täytelöittää myös maun. Mitä huolellisemmin ruskistat jauhot, sen parempi lopputulos on. Älä kuitenkaan päästä jauhoja palamaan. Mikäli seos tuntuu pannulla kuivalta, lisää rohkeasti voita. Jos kastikkeen väri jää yrityksestä huolimatta hailakaksi ja maku vajavaiseksi, saa makuun lisää syvyyttä tilkalla soijakastiketta.

Paakkujen muodostumisen vältät parhaiten, kun jauhoihin lisättävä neste, esimerkiksi lihaliemi tai vesi on kuumaa. Lisää neste pannulle pienissä erissä kastiketta koko ajan voimakkaasti sekoittaen.

Ruskea jauhelihakastike on tuttua ruokaa lähes jokaiselle. Sen valtteja ovat konstailemattomuus ja muunneltavuus. Kastikkeeseen saa uutta jujua erilaisilla mausteilla. Niitä kannattaa käyttää ronskisti, jottei maku jää valjuksi.

Ohje: Lindströmin lihapullat ja ruskea kastike

Vaihtelua ruskeaan jauhelihakastikkeeseen saat näillä vinkeillä:

Italialainen jauhelihakastike – ragu

hitaasti haudutettu bolognesekastike ragu

Italialainen ragu, tutummin bolognesekastike, on alkujaan Italian Bolognasta kotoisin oleva lihapohjainen kastike, josta on olemassa versioita lähes yhtä monta kuin on kokkiakin. Ragu on ruoka herkkusuille, vaan ei hätähousuille, sillä kastikkeen maun salaisuus on pitkässä haudutusajassa.

Himahellan ragu-ohjeessa kastikkeeseen lisätään tilkka valkoviiniä. Kastike hautuu padassa parisen tuntia, muttei kastike ole moksiskaan, vaikka hautuisi padassa tovin pidempäänkin. Päin vastoin, mitä kauemmin kastiketta haudutat, sitä maukkaampi on lopputulos.

Spagetin sijaan ragu tarjotaan Italiassa perinteisesti leveän nauhapastan eli tagliatellen kanssa. Kokeile myös pappardellea, fettucinea tai putkimaista penneä.

Ohje: Hitaasti haudutettu bolognesekastike eli ragú

Kasvisraasteella täydennetty jauhelihakastike

Jauheliha-kasviskastike on ruokaisa kastike, jossa makua tuovat hienonnettu sipuli sekä raastetut porkkana, kesäkurpitsa ja palsternakka. Ainekset saavat hautua lihaliemessä tomaattipyreen ja mausteiden kera reilun vartin verran. Tämä kastike maistuu erityisesti pinaatilla höystetyn perunasoseen sekä kasvisten kera.

jauheliha-kasviskastike

Ohje: Jauheliha-kasviskastike

Katso lisää jauhelihareseptejä:

Jauhelihamureke ja arjen muut helpot jauheliharuoat

Jauheliha pelastaa arjen

Lihapullat on suosituin kotiruoka!

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Jauheliha-perunasoselaatikko höystetään parmesaanilla ja pekonilla

Juttua on täydennetty 7.3.2019

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten tehdään jauhelihakastike?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.