Miten tunnistaa hyvä oliiviöljy? Asiantuntija antaa vinkit laadukkaan öljyn valintaan
Hyvä oliiviöljy kuuluu moniin resepteihin, mutta mistä hyvän oliiviöljyn tunnistaa? Asiantuntijan ohjeiden avulla erotat jyvät akanoista!
Hyvä oliiviöljy voi olla vaikea tunnistaa, kun kaupan hyllyllä prameilee kymmenittäin toinen toistaan kiiltävämpää pulloa ekstra-neitsytoliiviöljyä (extra virgin). Mistä tietää, mikä oliiviöljy on laadukasta, kun sitä ei pääse kaupassa maistelemaan?
Lue myös: Resepti: Suklaa-oliiviöljykakku
Ruokaväärennöksiä tutkinut Mari Koistinen antaa vinkit laadukkaan oliiviöljyn tunnistamiseen.
1. Oliiviöljyn laatuluokitus
Laadukkain oliiviöljy on extra-neitsytoliiviöljy, joka on ruokaviraston mukaan ”saatu suoraan oliivista ja ainoastaan mekaanisin menetelmin.” Se, että pullon kyljessä lukee ”extra virgin” ei ole kuitenkaan vielä tae öljyn laadusta.
Pulloista kannattaa etsiä merkintöjä PDO, PGI tai POP. Näiden oliiviöljyjen laatutaso on testattu laboratoriossa rasvahappoisuutta mitaten, Eurooppalaisia standardeja noudattaen. Tässä lista testatuista oliiviöljyvalmistajista maittain.
Markkinointilausahduksiin ei ainakaan kannata haksahtaa. Se, että etiketissä väitetään öljyn olevan paras laatuaan Italiassa, ei takaa mitään. Kun tarkempaa tietoa kilpailusta ja sen rahoittajasta ei ole, on syytä epäillä väitteen pohjaa.
Eurooppalainen laatuluokitus on siis luotettavin merkki laadusta. On kuitenkin hyvä muistaa, että väärennöksiä on myös testatuissa oliiviöljyissä. Valmistaja voi kikkailla sekoittamalla esimerkiksi korkealaatuista oliiviöljyä huonompilaatuiseen, ja silti läpäistä testit täpärästi. Joissain tapauksissa oliiviöljyn rasvahappoisuutta korjataan myös kemiallisin menetelmin, jotta se täyttäisi tietyn laatuluokituksen vaatimukset. Tämä on kuitenkin harvinaista Suomen markkinoilla.
Lue myös: Tunnista kypsä avokado helposti – unohda puristelu!
2. Tunnista oliiviöljy ja alkuperämerkinnät
Kaikkiin oliiviöljyihin kuuluu merkitä vähintään suuntaa antava alkuperämerkintä. Mutta mitä enemmän tietoja öljyn alkuperästä on, sitä parempi. Ihanteellista olisi, jos pullossa lukisi tarkkaan miltä tilalta oliivit ovat korjattu ja missä ne ovat puristettu.
Oikein korkealaatuisen oliiviöljyn valmistus vaatii sen, että oliivien sadonkorjuusta kuluu korkeintaan 24 tuntia oliiviöljyn puristamiseen. Siksi on aina parempi, jos oliiviöljy on valmistettu alusta loppuun samassa maassa tai peräti samalla tilalla.
Jos öljy on sekoite eri maista tulevista raaka-aineista tai valmiista öljyistä, se tuskin on parhainta öljyä.
3. Oliiviöljyn säilyvyys
Koska oliiviöljy säilyy parhaiten pimeässä, ei kannata valita pulloa, joka on tehty kirkkaasta lasista. Tumma lasi tai pelti suojaa öljyä paremmin valolta.
Öljyä ei myöskään kannata ostaa litratolkulla, sillä öljyn säilyvyysaika on rajallinen. Parasta ennen -päivämäärät antavat tästä osviittaa. Oliiviöljy ei parane ajan mittaan, vaan kärsii pullon jatkuvasta availusta.
Parhaiten oliiviöljy säilyy pienessä pullossa huoneenlämmössä, kaukana lämmönlähteistä, kuten liedestä.
4. Hyvä oliiviöljy maksaa enemmän
Hinta on selkein laadun mittari. Hyvä oliiviöljy on harvoin halpaa. Oikein hyvää mekaanisin menetelmin tuotettua oliiviöljyä ei ole mahdollista tuottaa poljetuin hinnoin.
Lopulliseen testiin oliiviöljy pääsee paistinpannulla tai salaatin seassa. Se on makuasia, mikä oliiviöljy maistuu omassa suussa parhaalta. Oliiviöljyjen maistelu ei ole kuitenkaan helppoa sekään. Eri makujen tunnistaminen vaatii harjaantuneisuutta ja jatkuvaa harjoittelua.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Miten tunnistaa hyvä oliiviöljy? Asiantuntija antaa vinkit laadukkaan öljyn valintaan
Foodien sivujen käyttökokemus on kuin 1990-luvulta, jokaisen klikkauksen jälkeen piiiiitkä odotus. Kaksi nouto kaapista, molemmilla kerroilla toimituksessa virhe, kerran väärä kassi lokerossa, kerran kauppa soitti miksi emme noutaneet tavaroita, vaikka olimme noutaneet. Emme enää vaivaudu.