Mitkä ovat suomalaisten suosikkilenkkimakkararuokia?

Lenkkimakkaa juhlitaan elokuun kolmantena perjantaina. Makkararuokia on Suomessa syöty jo vuosisatojen ajan. Makkarakastike, uunilenkki ja makkarakeitto kisaavat keskenään TOP-3 paikasta.

Kansallinen lenkkipäivä on julistettu vuonna 1991 kunnianosoituksena suomalaiselle lenkkimakkaralle. Lenkkimakkara on ollut tärkeä osa suomalaisten arkiruoanlaittoa jo vuosikymmenien ajan. Suosituimmat lenkkimakkararuoat ovat kuitenkin säilyneet samoina vuosikymmenten ajan.

Lue lisää: Helppoja makkararuokia arkeen – katso helpot ohjeet!

Makkarakastike on myös klassikkoruoka.

Makkara saapuu Suomeen

Makkaran jäljet johtavat kauas, ensimmäinen kirjallinen merkintä makkarasta on Homeroksen Odysseiassa 700–800 eaa. Suomeen makkara saapui keskiajalla hansakauppiaiden mukana ja päätyi ensin kartanoiden ruokapöytiin 1500-luvun puolivälissä.

Teollinen makkaranvalmistus alkoi Suomessa 1860-luvulla ja ensimmäiset lenkkimakkarantyyppiset makkarat valmistettiin 1800-luvun lopulla. Tuolloin lenkkimakkara oli pitkä kiemura, josta leikattiin halutun kokoinen pala. Lenkiksi tätä makkaraa alettiin nimittää vasta 1950-luvulla.

Lue lisää: Rakastetaanko teilläkin makkararuokia? Lue lenkkimakkaran mielenkiintoisesta historiasta

Ravintotieteilijä Hugo Glaser kirjoitti vuonna 1950 ilmestyneessä kirjassaan, että makkaran valmistus on hyvin tärkeä lihan käyttömahdollisuus. Siitä saadaan runsaasti erilaisia ruokalajeja ja makkara säästää ruoanlaittajan vaivoja. Ja tätä makkara, myös lenkkimakkara on edelleen tänäkin päivänä.

Lue lisää: Uunimakkara ja makkarakastike ovat edullista ruokaa

Suosikkimakkararuoat ovat säilyneet varsin samoina

Lihatiedotuksen mukaan vuonna 2017 ruokamakkaroita syötiin henkeä kohti keskimäärin 10,8 kg. Ruokamakkaroihin kuuluu lenkkimakkaran lisäksi myös grillimakkarat ja nakit.

”Lenkkimakkara ja makkararuoat maistuvat kaikille iästä ja sukupuolesta riippumatta. Toki miehet syövät naisia enemmän lihaa ja siten myös enemmän makkararuokia. Myös nuorten ja ikääntyneiden lihankäyttö on työikäisiin verrattuna hieman pienempää” Lihatiedotuksen toiminnanjohtaja Riitta Stirkkinen kertoo. Kesällä syödään enemmän grillimakkaraa, lenkkimakkararuoat ovat suosittuja grillauskauden ulkopuolella.

Lue lisää: Klassikoiden klassikko! Koska olet viimeksi tehnyt uunilenkkiä? Takuuvarma hittiruoka

Uunilenkki on klassikkoruoka, joka maistuu silloin tällöin.

Mitkä sitten ovat suomalaisten suosikkilenkkimakkararuokia?

Makkarakastike lienee se kaikkein suosituin. Myös uunimakkaraa syödään paljon. Makkarakeittoa sen sijaan hieman vähemmän,” Stirkkinen kertoo.

Suomalaisten suosikkimakkararuoat ovat säilyneet vuosien saatossa varsin samoina.

”Tietyissä asioissa suomalaiset ovat varsin konservatiivisia. Mausteet saattavat hieman muuttua, mutta muuten suosikkimakkararuoat ovat pysyneet varsin samoina,” Stirkkinen toteaa.

Lähde: Lihatiedotus

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mitkä ovat suomalaisten suosikkilenkkimakkararuokia?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X