Ruoka

Mozzarella on yksi maailman himoituimmista juustoista – katso, mihin kaikkeen suosikkijuusto sopii

Mozzarella on yksi Italian himotuimmista juustoista. Aito italialainen puhvelimozzarella eli mozzarella di bufala sopii herkutteluun. Lehmän maidosta valmistettu mozzarella puolestaan on erinomainen valinta arkisempaan ruoanvalmistukseen.

Mozzarella on maailman käytetyin pasta- ja pizzajuusto, suosittu valinta salaatteihin ja tuttu herkku italialaisesta keittiöstä. 

Lue myös: Juustotarjotin on illanistujaisten hitti – näin kokoat täydellisen juustolautasen

Mozzarellan valmistus: kehrääminen antaa juustolle sille tyypillisen säikeisen rakenteen

Yhteistä kaikille mozzarelloille on niiden valmistustapa, pasta filata. Juuston säikeinen rakenne saadaan aikaiseksi venyttämällä juustomassa pitkiksi lankamaisiksi vyyhdeiksi, jonka jälkeen se leikataan paloiksi ja muovaillaan lopuksi eri kokoisiksi ja muotoisiksi palloiksi tai solmuiksi. Juuston nimi tuleekin sanasta mozzare, joka tarkoittaa paloiksi leikkaamista. 

Säikeisen rakenteensa vuoksi mozzarellapallo on helpoin repiä paloiksi kuin leikata siisteiksi viipaleiksi. 

Valitse oikea mozzarella käyttötarkoituksen mukaan

Se minkä mozzarellan kaupan hyllyltä ostoskoriinsa poimii, riippuu täysin käyttötarkoituksesta. Pienimmät mozzarellapallot ja -helmet sopivat erinomaisesti salaatteihin, sillä ne on tarkoitus syödä sellaisenaan tai vaikkapa marinoituna. 

Herkutteluun ja kylmänä syötäviin alkuruokiin ja herkutteluun sellaisenaan kannattaa puolestaan valita hinostunut, pehmeä ja aromaattinen bufalamozzarella. Mozzarella di bufala on erinomainen valinta myös salaatteihin, kuten suosittuun tomaatti-mozzarellasalaattiin.

Sen sijaan lehmänmaidosta valmistettu mozzarella on koostumukseltaan kiinteää ja sopii siksi parhaiten lämpimiin ruokiin, kuten kuorruttamiseen sekä pizzoihin tai vaikkapa lasagnen pinnalle. Useimpiin piirakoihin puolestaan sopii parhaiten valmis mozzarellaraaste.

Varastoon mozzarellaa ei kannata ostaa, sillä muiden tuorejuustojen tapaan se on parasta pian valmistuksen jälkeen. Italialaiset nauttivat juustonsa mieluiten valmistuspäivänä, vaikkakin juusto säilyy jääkaapissa hyvänä parin viikon verran.

Kokosimme alle ohjeita ja käyttövinkkejä, joissa mozzarella on parhaimmillaan. 

mozzarella
Jos tarjoat mozzarellan sellaisenaan, valitse hienostunut ja aromikas puhvelimozzarella. Nosta juusto hetkeksi huoneenlämpöön ennen tarjoilua. Näin sen maut tulevat paremmin esiin. Lisukkeeksi sopii yksinkertaisimmillaan erilaiset yrtit sekä loraus laadukasta oliiviöljyä ja rouhaisu mustapippuria. Kuva: Sampo Korhonen

Mozzarella maistuu salaateissa

Caprin salaatti, insalata caprese eli tomaatti-mozzarellasalaatti on italialainen klassikko. Perinteinen caprin salaatti pitää sisällään tomaattia, mozzarellajuustoa ja basilikaa. Oliiviöljytilkka ja mustapippurirouhaisu viimeistelevät makumaailman. 

Tosin klassikkoakin on lupa vähän peukaloida. Tomaatteihin saa hurjan paljon makua, kun ne paahtaa uunissa makeiksi tai marinoi ranskankermalla ja sitruunalla. Salaatin voi koota näyttävästi myös vadille, ja erivärisillä tomaateilla annokseen saa helposti lisäjujua.

Tai mitäpä jos vaihtaisit tomaatit verigreippiin, appelsiiniin ja makeisiin mandariineihin? Sitruscaprese on alkutalven herkku, johon granaattiomenansiemenet tuovat oman veikeän makulisän.

Juures-mozzarellasalaatti kootaan puna-, raita- ja keltajuuresta, mozzarellajuustosta sekä pistaasipähkinöistä. Saat juureksista superohuita, kun viipaloit ne mandoliinilla tai juustohöylällä.

Kesällä ulkoruokinnan käydessä kuumimmillaan, valmistuvat salaatitkin letkeästi grillaten. Grillin raidoittamat kesäkurpitsaviipaleet saavat seurakseen paitsi mozzarellajuustoa, myös tuoretta minttua tai oreganoa. Kastikkeeksi ja kesäkurpitsa-mozzarellasalaatin mausteeksi riittävät öljy sekä rouhaistut suolaa ja pippuria. 

Mozzarella on suosittu pizzajuusto – toimii myös piirakoissa

Mozzarella on maailman käytetyin pizzajuusto. Pääsääntöisesti pizzoihin kannattaa valita kiinteä lehmänmaidosta valmistettu mozzarella, joka kestää bufalamozzarellaa paremmin kuumentamista eikä tee pizzan rakenteesta turhan vetistä. 

Caprin salaatista tuttu tomaatin, mozzarellan ja basilikan makuliitto loistaa myös suositussa pizza margheritassa. Astetta voimakkaampien makujen ystävä valitsee pizza piccanten, joka on täydellinen yhdistelmä tulista chilikastiketta, salamia sekä pikantteja kapriksia ja oliiveja. Mozzarella lisätään pizzan päälle vasta paistamisen jälkeen, jolloin se pehmentää mukavasti muutoin jokseenkin ärhäkkää makumaailmaa.

Tai mitäpä jos yhdistäisit mozzarellan kahden muun italialaisjuuston, parmesaanin ja ricotan kanssa? Kolmen juuston pizzan viimeistelevät maukas talvikurpitsa ja muutama lehti salviaa.

Piirakoihin oiva valinta on pusseissa valmiina myytävä mozzarellaraaste. Lisää raastetta esimerkiksi näyttävän kasvis-spiraalipiirakan, hurmaavan kylmäsavulohipiirakan tai feta-lehtikaalipiirakoiden päälle. 

Kiinteä lehmänmaitomozzarella kannattaa kuitenkin valita tomaatti-mozzarellapiirakkaan, jonka juju on koota caprin salaatista tuttu makumaailma rapeaksi paistetun lehtitaikinalevyn päälle. Ihana makulisä syntyy sipaisusta pestokastiketta ja tuoreesta tillistä.

Pienet mozzarellapallot puolestaan sopivat koristamaan italialaista voileipäkakkua. Pyöreässä voileipäkakussa on saapasjalkamaan lipun väriset täyteraidat. 

Mozzarella kuorruttaa lämpimät ruoat

Mozzarella kuorruttaa myös monet lämpimät ruoat, kuten lasagnet, munakoisocannellonit ja muut vuokaruoat makoisiksi. Valmista arki-illan iloksi helppo kana-mozzarellapannu tai yhden pellin taktiikalla valmistuva lihapullapelti.

Feta-mustakaaliquesadillat ovat ihanaa perjantai-illan purtavaa. Mozzarellan määrässä ei kannata kitsastella, sillä herkullisen venyväksi sulava juusto sitoo tortillaletun puolikkaat ja täytteen tiiviisti yhteen.

Lue myös Anna.fi: Kokoa runsas ja houkutteleva juustotarjotin – vinkit juustojen valintaan ja reseptit herkullisiin lisukkeisiin

Sujauta leivän väliin

Joskus tekee mieli pientä suolaista naposteltavaa. Mozzarellaleipäset ja grillatut avokado-mozzarellakääröt karkottavat orastavan pikkunälän. 

Kokonaisena täytetystä leivästä puolestaan riittää syötävää vähän isommallekin joukolle nälkäisiä. Koverra kokonainen rapeakuorinen maalaisleipä ja täytä se mozzarellan lisäksi esimerkiksi tomaatilla ja muilla kasviksilla, tuoreilla yrteillä sekä sipaisulla pestokastiketta tai valkosipulimajoneesia. 

Kylmä porkkanakeitto puolestaan on ihana alkuruoka, joka sopii tarjottavaksi myös juhlien noutopöytään. Shottilaseista keitto on helppo hörppiä vaikka yhdellä kädellä tai seisten seurustellen. Seuraksi sopivat pienet mozzarellapallot ja suolakeksit.

Hauskat antipastivartaat ovat erityisesti lasten mieleen. Pitkään puutikkuun voi mozzarellajuuston lisäksi pujottaa mitä mieli tekee: pieniä kirsikkatomaatteja, lihapullia tai vaikkapa makeita mansikoita. 

Täytetyt leivät sopivat välipalaksi tai evääksi niin töihin kuin metsäretkellekin. Kiinteä lehmänmaitomozzarella on leivän väliin hyvä vaihtoehto. Sen seuraan sopivat monet maut, kuten salami, pesto ja paprika tai piparjuurituorejuusto, uunikuivatut tomaatit, grillatut kasvikset sekä paahtopaistiviipaleet ja ilmakuivattu kinkku. 

Burrata tuo mozzarellajuustojen perheeseen uutta jujua. Herkullisen pehmeä herkuttelujuusto tehdään mozzarellajuuston valmistuksesta tähteelle jääneistä juustonrippeistä ja kerman jäämistä. Juusto muotoillaan pussiksi, joka täytetään kermalla ja ylijääneellä juustomassalla. Nyytti kietaistaan kiinni ja juusto säilötään suolaliemeen. Burratan ulkokuori on siis mozzarellaa ja sisus kerman ansioista täyteläisen pehmeää herkkua, joka valuu houkuttelevasti juustoa leikattaessa.

Burrata on herkkusuiden valinta, joka on erinomaista sellaisenaan tai kylmänä syötävissä alkuruoissa. Kokeile juustoa esimerkiksi salaatin ja tomaattihillokkeen kera rapeiksi grillattujen leipien päällä. Burrataa saattaa joutua hieman metsästämään, sillä aivan joka lähikaupassa sitä ei myydä. Puhvelinmaitomozzarella on burratalle maukas vaihtoehto.

Mozzarella ja bufala mozzarella – mitä eroa näillä juustoilla on?

Kaupan juustohyllyllä kannattaa olla tarkkana, sillä mozzarelloja on lukuisia erilaisia. Tutuin mozzarella lienee suolaveteen säilötty, puhtaan valkoinen nyrkin kokoinen mozzarellapallo, mutta sen ohella mozzarellaa myydään kaupasta monessa eri muodossa: on helmi- ja kirsikkamozzarellapalloja, kiinteitä ja pehmeämpiä, pitkulaisia pötkylöitä sekä erilaisia raasteita.

Eroja selittää paitsi muoto, myös valmistukseen käytetty maito. Mikäli juusto on valmistettu vesipuhvelin maidosta, puhutaan puhevelimozzarellasta tai bufala mozzarellasta eli mozzarella di bufalasta. Puhvelinmaidosta valmistettu juusto on saanut EU:n nimisuojan, joka koskee vain Campanian maakunnassa valmistettua puhvelinmaitomozzarellaa. Aidon nimisuojatun tuotteen tunnistaa pakkaukseen painetusta pyöreästä DOP-alkuperäismerkinnästä.

Suurin osa mozzarellasta valmistetaan kuitenkin lehmänmaidosta. Tällöin kyseessä on mozzarella fior di latte, lyhyesti mozzarella. Lehmänmaidosta valmistettua mozzarellaa valmistavat useat juustolat ympäri maailman, ja sitä tehdään myös Suomessa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mozzarella on yksi maailman himoituimmista juustoista – katso, mihin kaikkeen suosikkijuusto sopii

Sinun täytyy kommentoidaksesi.