Ruoka

Muskottipähkinä on suosittu joulumauste – ripauta maustetta myös munakkaisiin, kastikkeisiin ja leivonnaisiin

Muskottipähkinä on suosittu joulumauste, mutta se sopii moneen muuhunkin. Kokeile muskottipähkinää kasvis- ja kananmunaruoissa, lämpimissä juomissa sekä suolaisten ja makeiden leivonnaisten maustamiseen.

Muskottipähkinä on muskottipuun siemen, ei siis pähkinä, vaikka nimi siihen viittaakin.

Lue myös: Mausteet kuuluvat jouluun

Korkeaksi kasvavan muskottipuun kukista kehittyy aprikoosia muistuttavia hedelmiä. Hedelmän sisällä on suuri siemen, jota ympäröi punainen, verkkomainen siemenvaippa. Oranssinväriseksi kuivunutta siemenvaippaa kutsutaan muskottikukaksi ja siemenen tummanruskea sydän puolestaan tunnetaan muskottipähkinänä. 

Muskottipähkinän ja muskotinkukan maut ovat samankaltaiset ja mausteina ne voivat korvata toinen toisensa – tosin muskotinkukka on maultaan aavistuksen miedompi ja siksi sitä on syytä lisätä ruokiin ripaus muskottipähkinää enemmän. 

Kokonainen muskottipähkinä on puusta veistetyn pähkinän näköinen. Sitä raastetaan erityisellä muskottiraastimella tai tavallisen raastimen hienoimmalla terällä. Kauppojen mausteosastolla muskottipähkinää myydään usein valmiiksi jauhettuna.

Muskottipähkinä on voimakkaan makuista ja sitä käytetään ruokiin vain pieni ripaus.  Suuria määriä muskottia ei edes pidä nauttia, sillä se sisältää lievästi huumaavaa myristiiniä, joka on suurina annoksina myrkyllistä.

Suomessa muskottipähkinä on suosittu joulumauste, mutta se sopii erinomaisesti myös kasvis-, juusto- ja munaruokien maustamiseen sekä lasagnessa ja moussakassa käytettävään bechamel- ja juustokastikkeeseen. Muskottipähkinä sopii myös nokkosen ja pinaatin makupariksi, makeisiin ja suolaisiin leivonnaisiin sekä lämpimien juomien, kuten pehmeän munatotin säväyttämiseen.

Lisää ripaus muskottia keittoihin, munakkaisiin ja laatikkoruokiin

Muskottipähkinä on omiaan kasvis- ja munaruokien mausteena. Lisää ripaus muskottipähkinää espanjalaisvivahteiseen perunamunakkaaseen, juustoiseen mustajuurigratiiniin sekä lempeäaromiseen maa-artisokkakeittoon.

Erityisen hyvin muskottipähkinä sopii jouluisten juureslaatikoiden makumaailmaan. Raidallinen juureslaatikko yhdistää joulun suosituimmat laatikot hauskasti kerrostetuksi vuoaruoaksi. Tässä ohjeessa muskottipähkinä säväyttää perunalaatikkokerrosta.

Vegaaninen porkkanalaatikko saa ruokaisuutta linsseistä ja makua muskottipähkinästä sekä valkopippurista. Jos haluat päästä helpolla, käytä kaupan valmiita porkkanasoseita, ne löytyvät kylmäaltaasta.

Kurpitsalaatikko tuo väriä ja uusia makuja perinteisiin joululaatikoihin. Tämä kurpitsavuoka maustetaan vaniljalla sekä muskottipähkinällä ja makeutetaan vaahterasiirapilla.

Muskottipähkinä: Kokeile pinaatin ja nokkosen makuparina

Pinaatin ja nokkosen makuparina muskottipähkinä on varsinainen ässä. Mausta muskottipähkinällä juhlava samppanja-nokkoskeitto sekä kotiruokien klassikko eli pinaattikeitto.  

Nokkosmunakas on juhlava lounasruoka tai keväinen iltapala. Sen juju piilee muskottipähkinällä maustetussa nokkosmuhennoksessa, joka sujautetaan pannulla paistetun munakkaan väliin. Pinta gratinoidaan emmentaljuustolla ja viimeistellään ruohosipulisilpulla.

Säväytä muskotilla juustokastikkeet

Ripaus muskottipähkinää sopii erinomaisesti bechamel-kastikkeen mausteeksi. Kauho herkullinen valkokastike maailman parhaan gluteenittoman kasvislasagnen kerroksiin, mehevän moussakan uumeniin tai kesäkurpitsasta valmistettujen kasvisrullien eli kesäkurpitsacannelonien joukkoon.  

Käytä suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin

Muskotti maustaa myös kakut ja muut makeat leivonnaiset sekä suolaiset kasvis- ja juustopiirakat herkuiksi. 

Joulun aikaan maistuvat erityisesti pipari-kuppikakut, joiden pintaa muskottipähkinällä maustettu voi-tomusokerikuorrute ihanasti sulostuttaa.  

Sveitsiläiset berner leckerlit ovat perinteisiä joululeivonnaisia, jotka tehdään jauhetusta hasselpähkinästä ja mantelista. Joulun makua leivonnaisiin tuovat appelsiininkuori, kaneli ja muskottipähkinä. Berner leckerlit sopivat gluteenittomaan ruokavalioon piparkakkujen sijaan. 

Kronitsi näyttää ja maistuu donitsilta, mutta se yllättää croissantin rapeudella. Ripaus muskottipähkinää tuo makuun yllättävän vivahteen. Koska cronitsit uppopaistetaan, ne ovat ehdottomasti parhaita vastapaistettuina – tähteelle jääneet kannattaa pakastaa heti leivontapäivänä. 

Helpon juustopiirakan pohja­na toimii tuore­lehtitaikina tai torttutaikina. Täytteeseen raastetaan jääkaapin juustonkannikat. Täyteläisen ja pähkinäisen maun salaisuus piilee muskottipähkinässä. 

Porkkanasta, munakoisosta ja kesäkurpitsasta valmistettu kasvis-spiraalipiirakka hurmaa sekä ulkonäöllään että maullaan. Tämä herkullinen ja veikeän näköinen piiras mehevöityy juustolla sekä ranskankermalla ja maustuu makoisaksi muskottipähkinällä. 

Spanokopita eli kreikkalainen feta-pinaattipiirakka tehdään rapeasta filotaikinasta. Piirakan herkullisessa täytteessä maistuvat pinaatti, fetajuusto, tuoreet yrtit ja muskottipähkinä. Feta-pinaattipiirakka on suolaisten piirakoiden aatelia.

Tekeekö mieli kuppi kuumaa? Muskottipähkinä tekee juomillekin ihmeitä

Muskottipähkinä tuo lämpimiin juomiin ihanan säväyksen. Mantelinen munatoti on herkullinen ja helppo keskitalven juoma. Kerman, kanelin ja vaniljan yhdistelmä maistuu talvipäivän iltana. Ripauta muskottipähkinää juoman pinnalle, se tekee makuelämyksestä täydellisen.

Coquito on taivaallisen pehmeä, herkullinen ja lämmin talvijuoma. Uskomattoman helposti valmistuva juoma on noussut suosioon etenkin vegaanien keskuudessa, koska se tehdään kookosmaidosta. Coquito on puertoricolainen joulujuoma, jossa maistuu kookos ja joulusta tutut mausteet, kuten muskottipähkinä ja neilikka. Coquito on espanjaa ja se tarkoittaa pientä kookosta. 

Kokeile muskottipähkinää myös kahvin makuparina. Makeuta muskotilla maustettu vahva espressojuoma halutessasi sokerilla ja nauti tumman suklaan kera.

Lue myös Anna.fi: Ota haltuun Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan trendikkäät mausteet

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muskottipähkinä on suosittu joulumauste – ripauta maustetta myös munakkaisiin, kastikkeisiin ja leivonnaisiin

Ravintolakokiksi kouluttautunut

Muutaman muskottipähkinän tai parin teelusikallisen jauhetta syöminen voi aiheuttaa myrkytyksen, johon liittyy monenlaisia epämiellyttäviä fyysisiä ja psyykkisiä oireita. Muskottipähkinä sisältää myristiini-nimistä huumausainetta, ja se aiheuttaa hallusinaatioita. Tästä voisi myös varoittaa noita kotikokkeja, jotka mittaa vähän summittaisesti.

Vastaa käyttäjälle Ravintolakokiksi kouluttautunutPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.