Mustamakkara on tamperelaisten oma suosikkieväs, joka nautitaan oikeaoppisesti torilla kylmän maidon kanssa

Mustamakkara on tuttu näky tamperelaisilla toreilla. Laukon- ja Tammelantoreilla mustamakkaraa jonotetaan pikaiseksi lounaaksi. "Musta" nautitaan oikeaoppisesti höyryävän kuumana kylmän maidon ja usein myös puolukkahillon kanssa.

Mustamakkara on tamperelaisten rakastama perinneruoka, jota on tiettävästi valmistettu jo 1500-luvulla. Monelle mustamakkara kuuluu herkkuihin, joita nautitaan aina Tampereella poiketessa, samoin kuin kalakukkoja ja lörtsyjä syödään aina Savon reissuilla.

Lue myös: Tutustu makkaralaatuihin & innostu 8 makkarareseptistä

Mustamakkara kuuluu verimakkaroihin, joita on ympäri Eurooppaa valmistettu jo vuosisatojen ajan. Esimerkiksi Morcilla on suomalaisen mustanmakkaran espanjalainen serkku. 

Veriruoat, kuten veripalttu, -makkara ja -letut, ovat olleet tyypillisiä Länsi-Suomen ja Pirkanmaan alueilla. Niistä tamperelaiset ovat omaksuneet itselleen nimikkoruoaksi verestä valmistettavan ja mustanpuhuvan värinsä saavan mustanmakkaran. 

Perinteisesti mustaamakkaraa valmistettiin syksyllä teurastuksen aikaan sianlihasta, verestä, kamarasta sekä ryyneistä tai jauhoista. Ainekset sekoitettiin massaksi, työnnettiin suoleen ja kypsennettiin padassa tai olkiuunissa.

Nykyään verimakkaraa valmistaakseen ei enää tarvitse odottaa syksyyn saakka. Tamperelainen Tapolan tehdas on yksi tunnetuimmista ja vanhimmista mustanmakkaran valmistajista.

Tapolan mustamakkara tehdään perinteistä reseptiä kunnioittaen sianlihasta, ruisrouheesta, kamarasta, sianrasvasta, ruisjauhoista ja veriproteiinista.

Mainettaan parempi mustamakkara

Mustan värinen makkara saattaa herättää epäluuloja, mutta sille kannattaa ehdottomasti antaa mahdollisuus. Makkara nimittäin yllättää paitsi herkullisuudellaan, myös ravintoarvoillaan.

Veressä on runsaasti rautaa sekä muita kivennäisaineita ja monia B-ryhmän vitamiineja. Ruisjauhojen lisääminen makkaramassaan lisää kuitupitoisuutta. 

Moneen muuhun makkaraan verrattuna mustanmakkaran rasvapitoisuus ei ole kovin suuri. Mustassamakkarassa rasvaa on noin 12 %, kun monissa muissa makkaroissa rasvan osuus saattaa olla viidennes tai enemmänkin. Maku on silti mainio ja suutuntuma miellyttävän napakka.

Paista tai grillaa ja nauti!  

Mustamakkara on helppoa ja nopeaa arkiruokaa. Sitä myydään isoimmissa marketeissa ympäri Suomea noin 500 gramman vakuumipakkauksessa. Koska makkara on valmiiksi kypsennetty, riittää, kun sen paahtaa kuumaksi ja pinnalta rapeaksi. Perinteinen makkara sopii pannulla paistettavaksi tai uunissa paahdettavaksi, ja se maistuu mainiolta myös grillattuna. Uunissa mustamakkara paistuu 20 minuutissa rapeapintaiseksi herkuksi.

mustanmakkara

Mustamakkara tarjotaan oikeaoppisesti voipaperiin käärittynä puolukkahillon kera. Kuva: Sari Pihlaja

Mustamakkaraa, tuttavallisemmin mustaa, syödään Tampereella erityisesti Laukon- ja Tammelantoreilla. Siellä mustamakkara tuodaan kioskeihin kuumana suoraan tehtaan uunista.

Tamperelaisten suosikkieväs tarjotaan oikeaoppisesti käärimällä makkaran ympärille voipaperia, jotta sitä voidaan pitää kädessä. Lisänä on usein puolukkahilloa ja ruokajuomana maitoa.

Puolukkahillon lisäksi mustan seuraan sopii hyvin myös perunamuusi. Kokeile mustaamakkaraa myös hapankaalin kera. 

Lue lisää: Parhaat perunamuusit makkaran kylkeen

Mustamakkara on paitsi hyvää arkiruokaa, myös arvossaan muun muassa cocktail-paloina juhlatarjoilussa. Monet tamperelaiset ravintolat ja hotellit tarjoavat mustaamakkaraa aamupalapöydissään.

Avainsanat

Keskustelu

Miten sana mustamakkara taipuu. Herkku ansaitsee oikean käsittelyn kirjoitettuna ja syödessäkin

Kommentoi juttua: Mustamakkara on tamperelaisten oma suosikkieväs, joka nautitaan oikeaoppisesti torilla kylmän maidon kanssa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X