Mustatorvisieni on yksi himoituimmista ruokasienistä – näin opit tunnistamaan aromikkaan sienen!
Mustatorvisieni on monen mielestä maultaan yksi parhaimmista ruokasienistämme. Aromikas mustatorvisieni kannattaa napata mukaan sienimetsästä.
Herkullinen mustatorvisieni on helppo oppia tunnistamaan. Sillä ei ole vaarallisia näköislajeja ja siksi se sopii poimittavaksi myös aloittelijalle.
”Mustatorvisieni on monen mielestä maultaan yksi parhaimmista sienistämme. Se on hyvin aromikas sieni”, sanoo sieniasiantuntija, biologi ja tietokirjailija Tea von Bonsdorff.
Mustatorvisieniä kasvaa paljon Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta pohjoisemmassa sieni muuttuu harvinaiseksi. Sieni viihtyy erityisesti kangasmetsissä ja lehdoissa. Todennäköisimmin sieniä kasvaa valoisissa paikoissa esimerkiksi pienaukkopaikoilla kaatuneen puun ympärillä tai lähellä polkuja.
Mustatorvisientä ei ole aina helppoa huomata metsässä kulkiessa, sillä se naamioituu helposti aluskasvillisuuden sekaan. Jos on löytänyt hyvän mustatorvisienipaikan, se kannattaa tarkistaa vuosittain. Sieni kasvaa paikalla rihmastona, vaikka se ei välttämättä tee joka vuosi suurta satoa. Sienen satoaika on elokuusta lokakuuhun.
Näistä tuntomerkeistä tunnistat mustatorvisienen
Herkullinen mustatorvisieni on helppo oppia tunnistamaan. Se on nimensämukaisesti harmaanmusta tai ruskeanharmaa, torvenmuotoinen sieni.
- Itiöemä on korkeudeltaan 4–10 cm ja leveydeltään 2–5 cm. Muoto muistuttaa trumpettia tai suppiloa. Väriltään sieni on mustanruskea tai mustanrhamaa. Reuna aaltoinen ja epäsäännöllinen. Pinta on kuiva ja melkein sileä. Sienen alapinta on väriltään siniharmaa tai harmaa.
- Jalka on ontto, putkimainen jatke lakille. Tyvi on sitkeä ja pahanmakuinen ja väriltään mustanharmaa.
- Malto on nahkamaista ja ohutta. Haju on hedelmäinen. Maku on mieto ja aromikas.
Mustatorvisieni on erinomainen ruokasieni
Mustatorvisientä ei tarvitse esikäsitellä, vaan sen voi käyttää monissa ruoissa sellaisenaan. Sieni on maultaan voimakas ja aromikas, ja siksi sitä ei tarvita isoa määrää ruokaan.
Kuivaamalla sienen maku tiivistyy, ja se onkin paras tapa säilöä mustatorvisieniä. Kuivattu mustatorvisienijauhe on erinomainen mauste.
Sienen tyvi kannattaa poistaa poimiessa, koska se maistuu mullalle.
”Mustatorvisienessä ainoa ikävä asia kokin näkökannalta voi olla se, että se värjää kastikkeen tai keiton harmahtavaksi.”
Mustatorvisienestä voi valmistaa maukkaan keiton tai risoton. Se sopii erinomaisesti myös pastoihin ja jopa makeisiin jälkiruokiin.
Lue myös Anna.fi: Maistuisiko sienipiirakka? Syksyn 5 herkullisinta reseptiä
Mustatorvisienen näköislaji ei ole vaarallinen
Mustatorvisieni tunnistetaan von Bonsdorffin mukaan Suomessa hyvin, sillä se on niin persoonallisen näköinen. Sienellä ei myöskään ole Suomessa vaarallisia näköislajeja.
”Mustatorvisienellä on yksi näköislaji, ruskotorvisieni, jota moni ei tiedä eikä pysty erottamaan mustatorvisienestä. Ne ovat molemmat kuitenkin erinomaisia ruokasieniä.”
Ei siis haittaa lainkaan, vaikka mustatorvisienen sijaan lautaselleen nappaisi metsästä ruskotorvisienen. Ruskotorvisieni on mustatorvisientä matalampi ja ruskeampi.
Lue myös: Tunnistatko tappavat myrkkysienet? Katso kuvat ja opettele metsiemme myrkyllisimmät sienet
Kommentoi
Kommentoi juttua: Mustatorvisieni on yksi himoituimmista ruokasienistä – näin opit tunnistamaan aromikkaan sienen!