Mustikoiden puhdistus onnistuu monella tavalla.

Tiedätkö, mikä on kätevin tapa poimia ja puhdistaa mustikat? Martat vinkkaavat

Mustikat alkavat kypsyä. Kysyimme Martoilta neuvoa, mikä on kätevin tapa poimia ja puhdistaa mustikat, jos mustikkasadon haluaa saada talteen mahdollisimman helposti ja nopeasti.

Osa nauttii mustikoiden poimimisesta ja puhdistamisesta. Toiset haluavat vain saada homman tehtyä mahdollisimman nopeasti ja päästä nauttimaan työn tuloksista. Jälkimmäisten valinta on poimuri.

”Poimuria käyttämällä työ nopeutuu selkeästi. Itse käytän poimuria”, kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä Martoista kertoo.

”Hyvä taktiikka on ottaa toisella kädellä mustikan varvusta kiinni ja toisella riipiä marjat poimurilla.”

Lue myös: Kotimaiset marjat ovat superruokaa! Lue terveysvaikutuksista ja nappaa 7 herkullista marjareseptiä

Mustikka metsässä

Metsään kannattaa suunnata, kun mustikat ovat kypsiä, sillä raa’at mustikat eivät kypsy enää poimimisen jälkeen. Suosi myös mahdollisimman kuivaa säätä, jotta minimoit roskan määrän.

Oman paikkakuntasi tai mökkikuntasi mustikkatilanteen voit tarkistaa mustikkaan.fi-sivustolta.

Metsässä maltti on valttia, joten älä yritä riipiä koko varpua kerralla. Ahneus ei kannata, sillä poimuri menee tukkoon lehdistä. Erottele varvun oksia ja varpuja toisistaan ja ota marjat poimurilla osissa.

Poimurin voi poimia kerralla täyteen, varsinkin jos keräysastia on kaukana sen hetkisestä poimintapaikastasi. Turvallisinta onkin jättää astia paikoilleen ja kävellä sen luo tyhjentämään poimuri sen sijaan, että kiikuttaisi keräysastiaa koko ajan mukana.

”Metsässä liikkuessa on aina se vaara, että katuu. On parempi, että marjaämpäri seisoo paikoillaan suorassa ja varjoisassa paikassa kuin että kompastuu ja ämpärillinen marjoja on pitkin metsää. Sitten harmittaa tosi paljon.”

Lue myös: Mustikkapiirakka on marjapiiraiden parhaimmistoa – valitse suosikkisi 9 herkullisesta reseptistä!

Mustikoiden puhdistaminen onnistuu monella tavalla

Mustikoiden puhdistamiseen on monta keinoa. Härmälä suosii perinteistä tapaa.

”Teen itse niin, että otan marjoja jonkin verran pienelle lautaselle. Nypin roskat pois ja kaadan marjat lautaselta suoraan pakastuspussiin tai -rasiaan.”

Mustikoiden puhdistaminen kannattaa tehdä ulkona. Jos pöydän ja tuolin asettaa nurmikolle, voi roskat pudottaa suoraan maahan. Ulkona mustikat pääsevät myös sotkemaan vähemmän.

Lue myös: Sotkiko mustikka vaatteesi? Näillä nikseillä taltutat hankalimmatkin marjatahrat!

Mustikat voi puhdistaa ritilän päällä. Kuivista marjoista roskat putoavat helposti pois. Tahmeista ja vähän liiskaantuneista – sellaisista kuin puimurilla poimiessa usein tulee – ei yhtä helposti.

Marjojen puhdistamiseen myydään erilaisia välineitä, kuten imuriin liitettäviä suppiloita. Menetelmää voi käyttää mustikoiden puhdistamiseen varsinkin, jos marjasaalis on suuri.

Internetissä pyörii myös erilaisia vinkkejä mustikoiden puhdistamiseen, kuten roskien pois puhaltamiseen hiustenkuivaajalla tai marjojen upottaminen veteen, jolloin roskat jäävät pintaan kellumaan.

”Kuivista, käsin poimituista mustikoista hiustenkuivaajalla saa ainakin suurimmat pois. Kannattaa katsoa, ettei lämmitä mustikoita samalla vaan pitää kuivaajan tarpeeksi kaukana tai puhaltaa kuivaajasta kylmää ilmaa.”

Härmälä ei upottaisi mustikoita veteen, jos ne on tarkoitus pakastaa, koska marjat vetistyvät. Jos mustikoista tekisi hilloa tai mehua tekniikka voisi toimia.

Mustikoiden puhdistus voi olla työlästä, mutta lopussa kiitos seisoo, kun mustikat ovat valmiit syötäväksi tai pakastettavaksi.

Jos mustikassa kiinni oleva pieni kanta häiritsee, sen voi ottaa pois. Pakollista se ei ole.

”Kypsään marjaan kanta ei niin jääkään kiinni. Ensimmäisen sadon marjoissa se voi jäädä, mutta siitähän tulee sitten vain kuitua mukana.”

Lue myös: Mustikka vai mansikka – tai ehkä joku yllättäjä? Äänestä paras kotimainen marja

Loppujen lopuksi mustikoiden poiminta ja puhdistus on makuasia. Osa haluaa poimia käsin, koska niin saa puhtaampia marjoja, joten puhdistamisessa pääsee vähemmällä. Toisista on mukavampaa päästä nopeammin pois metsästä ja puhdistaa marjoja mukavammassa asennossa istuen.

Miten sinä poimit ja puhdistat marjat? Paljasta parhaat tekniikkasi kommenteissa!

Avainsanat

Keskustelu

Kerään mustikat poimurilla.
Vain 1/2 poimurillista kerralla,
puhdistan marjasiivilällä jo metsässä heti, sitten sankkoon.
Ei monta käsittelyä. Siistimmät marjat. Kerralla kotiin puhtaat marjat.
Kerään näin sangollisen kerralla.
Tee marjastuksesta retki!
Kahvit ja eväät mukaan!

Otan tilavan repun, johon perkausritilä, säilytspussit/rasiat, vesipullo(ehdoton)mahdolliset eväät, tukeva paperipussi, josta kulman leikkaamalla saan suppilon. Repun ulkopuolisiin kiinnikkeisiin laitan poimurin. Reppuun laitan pitkähihaisen paidan ja kännykkän n:ro 2. Ykkönen kulkee taskussa.
Alkumatkan teen pyörällä tai autolla säästääkseni voimiani. Metsäpolun päässä kumisaappaat tai vanhat saapikkaat jalkaan,reppu selkään ja seikkailu voi alkaa.
Seikkailun tiimellyksessä voi unohtua, mihin tulikaan laskettua reppu. Soitto ykkösellä kakkoseen ja pirinä paljastaa piilottelijan.
Levähdystauko marjoja kannon päällä istuen on luksusta.
Kotiin palatessa peratut marjat rasioissaan suoraan pakastimeen ja pienet nokkaunet on ansaittu.
Antoisia marjareissuja kaikille luonnossa viihtyville.

Käsin metsässä suoraan pakasterasiaan. Hieman hitaampaa kuin poimurilla, mutta eipähän tarvi enää kotona perata. Kantaa vain rasiat pakkaseen. 😊

Kylmä puhallus putsaa marjat. Pölyimurista pölypussi pois ja imuletku kytketään puhalluspuolelle. Valuta marjoja pitkin pehmeää kangasta yli ilmaa puhaltavan suulakkeen. Suulake esim imurin huonekalusuuttimesta, kolmesta rivasta tai putkesta, kahdesta kourun palasta. Teipillä ja muovilla liiat reiät umpeen. Marjat valuvat raskaampina ensin (valuta alas esim vaneria pitkin pehmeästi astiaan) ja roskat lentävät seuraavalle vinolle vanerille (josta valuvat roska-astiaan). Halpaa ja helppoa. Keksin tämän 1980-luvulla. Myös laakea astia käy. Kaada marjat ohueksi kerroksi. Puhalla rakosuulakkeella marjoihin aloittaen laidasta. Roskat nousevat ilmaan. Avustaja vetää levyä (kovalevy /vaneri) marjojen päällä ja ”poimii” levyn päälle lentävät roskat. Menetelmä säästää suhteessa imusysteemeihin. ”Suomi nousuun” terveellisellä ruualla! Ja älyllä!

Kommentoi juttua: Tiedätkö, mikä on kätevin tapa poimia ja puhdistaa mustikat? Martat vinkkaavat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X