Ruoka

Muurikka on kesäkeittiön kätevin monitoimiväline – kokosimme yhteen parhaimmat muurikkareseptit kautta aikojen

Muurinpohjapannu, muurikkapannu eli muurikka kuuluu suomalaiseen kesäkeittiöön. Kokosimme parhaat ideat ja ohjeet monipuoliseen muurikkakokkailuun!

Muurikka ei ole vain lettuja varten. Muurikkapannu on loputtoman monipuolinen kesäkeittiön apuväline. Muurikassa paistettavaksi käy melkeinpä mikä tahansa raaka-aine kalasta kasviksiin ja hedelmiin. Ja mikä parasta, muurikassa voi kätevästi jalostaa myös edellispäivän tähteet uudeksi ateriaksi.

Lue myös: Kesägrillaajan pelit ja vehkeet – 12 uutuusideaa kesäkeittiöön

Muurikalla valmistuu kätevästi moni kesäkeittiön herkku: erilaiset pyttipannut, vokit ja kalaruoat, kasvislisukkeet sekä tietysti ihanat muurikkaletut suolaiseen ja makeannälkään.

Muurikkapannulla voi kätevästi laittaa ruokaa isollekin mökkiseurueelle. Kun paistat kerralla ison satsin ruokaa, muista että muurikan keskellä on kuuminta ja siksi ruokaa kannattaa sekoittaa huolellisesti, jotta se kypsyy tasaisesti. Paras lasta muurikalle on tukeva ja riittävän suuri teräslasta. 

Paksu muurikka sitoo paljon lämpöä ja pysyy kuumana pitkään. Siksi se on kätevä väline monenlaiseen ruoanvalmistukseen ulkosalla. Muurikkaan on saatavilla myös kansi, jonka ansiosta ruoka pysyy lämpimänä pidempään. 

Muurinpohjapannu pitää pestä huoleillisesti heti käytön jälkeen. Lorauta pannulle tilkka vettä, kiehauta ja puhdista pannu lastalla ja talouspaperilla. Pyyhi pinta kuivaksi ja rasvaa paistopuoli lopuksi kevyesti esimerkiksi ruokaöljyllä.

Mitä kaikkea muurikalla voi valmistaa? Tässä parhaat ideat kesäkeittiöön!

Muurikka sopii kalan kypsennykseen

Jos paistettu kala maistuu, mutta käry kotona epäilyttää, paista kalat muurikassa. Erityisesti muikut paistuvat muurikassa ihanan rapeiksi. Pyöräytä pikkukalat ruisjauhoissa ja tiristä voissa rapsakoiksi.

Jos paistat muurikalla kalafileitä, kannattaa ne kypsentää nahkapuoli alaspäin. Kun kala on melkein kypsä, käännä se vielä hetkeksi nahkapuoli ylöspäin.

Muurikkalohi kypsyy hetkessä. Tuoreen kurkun, tillin ja smetanan mehevöittämän kalan kypsentäminen muurinpohjapannulla onnistuu suurellekin joukolle. Barbequelohi eli grillattu lohifilee ja kurkkukastike kaipaavat kyytipojaksi vain juuri nostetut uudet perunat.

Muurikka on mahtava paellapannu

Edellispäivän jämäperunoista tulee muurikalla helposti pyttipannua. Ja kyllä muurikalla ihan perinteiset makkaratkin paistuvat. Paista makkarat kokonaisina tai pilko perunoiden sekaan. Varhaisperunoista ja grillimakkarasta pyöräytetyt makkaraperunat muurikassa on kesäruokaa parhaimmillaan. 

Raakamakkarapyttis on helppo ja maukas ruoka, joka valmistuu muurikalla isollekin joukolle nälkäisiä. Maukkaat makkarat saavat kaverikseen uusia perunoita, sokeriherneen palkoja sekä uutta sipulia. 

Muurikka on myös mitä mahtavin paellapannu! Lisää paellaan maun mukaan lihaa, äyriäisiä tai kasviksia.

Herkkujen muurikkapannu: perunat, salaatit ja muut grilliruokien lisukkeet 

Kesällä kannattaa keittää iso kattilallinen perunoita ja säästää osa muurikkaan. Tähteeksi jääneiden perunoiden maustamisessa on vain mielikuvitus rajana. Savupaprika ja valkosipuli siivittävät bbq-perunat kesäpottujen huipulle!

Lämmin peruna-sipulisalaatti valmistuu letkeästi muurikalla paistaen. Paistos sopii lisukkeeksi grilliruoille ja taipuu kokonaiseksi ateriaksi lisäämällä joukkoon vaikka makkaran paloja.

Kesällä ulkoruokinnan käydessä kuumimmillaan, perunasalaattikin valmistetaan lieden sijaan grillissä muurikkapannulla. Polvenkorkuiseksi nousseesta lipstikasta syntyy muurikkaperunoille maistuva pestokastike. 

Kesän kypsyttämät tuoreet juurekset, sokeriherneet ja pavut sopivat muurikassa paistettavaan vokkiin. Napakoiksi vokatut kasvikset saavat pirteää potkua inkivääri- ja sitruunaruohotahnalla sekä valkosipulilla maustetusta soijakastikkeesta. 

Vihreistä pensaspavuista valmistuu hetkessä lisuke liharuoille. Parmesaanijuustosta ja manteleista tehty mausteseos antaa pavuille herkullisen maun.

Perinteisesti kuumassa tandooriuunissa paistettava intialainen naanleipä paistuu muurikalla näppärästi pinnalta mustapilkulliseksi ja sisältä pehmoisaksi. Vastapaistetulla naanleivällä on ihana pyyhkiä grilliruokien kastikkeet ja maut viimeistä pisaraa myöten lautasilta.

Muurikalettu makeilla ja suolaisilla täytteillä on kesän kestohitti

Muurinpohjapannusta ei voi puhua ilman mainintaa muurinpohjaletuista. Muurikkalettu on taattu hitti kesän mökkireissuilla tai kotipihalla. Muurinpohjalettujen taikinaan käytetään vehnäjauhojen ohella ohrajauhoja. Marken muurinpohjaletut leivotaan spelttijauhoista, jolloin taikina saa pehmeämmän maun. Muurinpohjalettujen taikina kannattaa tehdä hyvissä ajoin ja laittaa kylmään turpoamaan.

Muurinpohjaletuista saa helpon ja nopean jälkiruoan vaikka suuriinkin illanistujaisiin. Valitse lettujen täytteeksi makeita marjoja ja jäätelöä tai suolaisia kala– ja kinkkutäytteitä. Jos kaipaat lettujen kanssa jotain uutta, kokeile pistaasitahnaa tuoreiden marjojen ja kermavaahdon kera. 

Jos lettujen paisto tuntuu liian työläältä, nopea kesäjälkkäri valmistuu muurikalla makeiksi paistetuista hedelmistä. Pallo jäätelöä kylkeen ja avot!

Lue myös Anna.fi: Grillattu feta + 5 muuta mahtavaa grillireseptiä, joita et taatusti halua missata tänä kesänä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muurikka on kesäkeittiön kätevin monitoimiväline – kokosimme yhteen parhaimmat muurikkareseptit kautta aikojen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.