myskikurpitsa

Myskikurpitsa on parasta paahdettuna – ota haltuun suosikkikurpitsan käsittely ja käyttö

Myskikurpitsa on suomalaisten suosikkikurpitsa. Se on ihanaa keitoksi soseutettuna, mutta maukkaasta kasviksesta on moneen muuhunkin. Tässä myskikurpitsaresepti poikineen sekä vinkit käsittelyyn, käyttöön ja säilytykseen.

Myskikurpitsa on upean oranssina hehkuva herkku, jota myydään enemmän kuin mitään muuta talvikurpitsaa. Eikä suosiolle näy loppua, sillä myskikurpitsaa myydään vuosi vuodelta enemmän. 

Lue myös: Paahdetut myskikurpitsat – uunissa paahtaminen tuo kurpitsaan uskomattoman maun

Myskikurpitsan vaalea, vahamainen kuori kätkee sisäänsä heleän oranssin, tiiviin hedelmälihan sekä maltillisen määrän siemeniä. Myskikurpitsa on mehevä, aavistuksen pähkinäinen ja makea ja sen maku korostuu uunissa paahdettuna. 

Myskikurpitsan voi kypsentää monella tavalla ja hyödyntää niin keittoihin, salaatteihin, risottoihin kuin moniin muihinkin maukkaisiin kasvisruokiin ja lisukkeisiin. 

Myskikurpitsan käsittely vaatii voimaa ja tukevan veitsen

Myskikurpitsan käsittely vaatii hieman voimaa, sillä oranssi kuori on paksu ja kova. Haastavin vaihe on kurpitsan halkaiseminen. Sitä varten tarvitset tukevan veitsen ja leikkuulaudan.

Jos veitsi ei tehoa tai ruista ei ole ranteessa riittävästi, kokeile tätä kikkaa: laita kurpitsa mikroon viideksi minuutiksi. Se pehmentää kovapäisimmänkin kaverin. Ennen mikrotusta voit viiltää kuoreen vielä pitkittäissuuntaisia viiltoja. Niitä myöten kurpitsa on helppo leikata aavistuksen pehmettyään. 

Paksuun kuoreen ei kuorimaveitsi tehoa. Jos et halua kuoria kurpitsaa isolla veitsellä lohkoen, on kurpitsan paahtaminen uunissa puolikkaana ja kypsän hedelmälihan kaapiminen ulos suoraan kuoresta paras vaihtoehto. Paahtaminen tekee mausta myös ihanan makean. Koverra siemenet ja rihmasto ennen paahtamista ja lykkää puolikkaat sellaisenaan uuniin.

Myskikurpitsasta voi hyödyntää paitsi oranssin hedelmälihan, myös siemenet. Puhdista siemenet siemenrihmoista, huuhtele siemenet, kaada ne pyyheliinalle ja hankaa kuivaksi. Näin irtoavat viimeisetkin kurpitsanrippeet.

Paahda siemenet sitten uunissa tai pannulla rapeiksi ja hyödynnä ne esimerkiksi salaattien ripotteena, keittojen päällä tai myslin seassa.

Myskikurpitsan käyttö: parasta paahdettuna

Myskikurpitsan voi kypsentää keittämällä kurpitsapalat niukassa vedessä, mutta paahtaminen on ehdottomasti paras tapa hyödyntää oranssi hedelmäliha. Myskikurpitsa saa uunissa uhkean maun ja herkullista makeutta.

Paahdetut kurpitsapalat sopivat oivasti lisukkeeksi vaikka sellaisenaan, mutta niistä voi koota myös maukkaan salaatin tai valmistaa syksyn hurmaavimman risoton tai maukkaan pastan. Pehmeä sose sopii erinomaisesti myös leivontaan, kuten sämpylä- tai leipätaikinoihin, piirakoihin tai kakkuihin.

Paahtamalla myskikupitsasta voi valmistaa myös  hauskaa nyhtökurpitsaa pulled porkin tapaan kasvislisukkeeksi tai vaikkapa burgerin tai tacon täytteeksi. Nyhtökurpitsa syntyy vaivatta, kun survot paahdetut kurpitsapalat haarukalla rakeiseksi, nyhtölihaa muistuttavaksi soseeksi.

Myskikurpitsa kestää ronskiakin maustamista. Sen kelpo makupareja ovat esimerkiksi chili, yrtit ja savupaprika. Myös suolaiset juustot, kuten feta ja vuohenjuusto sopivat hyvin makean kurpitsan pariksi.

Myskikurpitsa on monikäyttöinen kasvis ja siitä onkin resepti poikineen. Nappaa alta parhaat vinkit ja reseptit kokkailuun! Kun reseptissä lukee talvikurpitsa, voit huoletta valita myskikurpitsan käytettäväksi.

Myskikurpitsakeitto on syksyn ja talven suosikki

Myskikurpitsakeitto on syys- ja talviruokaa parhaimmillaan. Kurpitsakeitto on parhaimmillaan sameetisen pehmeää, hivenen makeaa ja lämmittävää. Koleana syyspäivänä  kurpitsakeitto on lämmittää kuin sisäinen villasukka. Käytä oman maun mukaan mausteina esimerkiksi chiliä, inkivääriä ja valkosipulia tai lisää päälle ripotteita, kuten paahdettuja siemeniä tai suolaista fetajuustoa. 

Kurpitsakeitto on myös mainio alkuruoka syksyn juhliin ja halloween-kekkereihin. Myskikurpitsakeitosta saa helposti tuhdimman aterian lisäämällä siihen juustoa tai vaikkapa papuja.

Helppo sinihomejuusto-kurpitsakeitto valmistuu puolessa tunnissa ja on näppärä keittää jo edellisenä päivänä valmiiksi. Keitto on näyttävä, nopea valmistaa ja sen raaka-aineet ovat edulliset. Tarvitset myskikurpitsan, maustamatonta sulatejuustoa ja sinihomejuustoa sekä ripauksen mausteita.

Myskikurpitsa sopii lämpimiin ruokiin

Myskikurpitsa tuo väriä ja makua moniin lämpimiin ruokiin. Kurpitsan lempeän makea maku tekee esimerkiksi risotosta ja sen suomalaisesta sisaresta, ohratosta, pehmeän lohturuoan. Höystä kurpitsarisotto perinteisesti parmesaanilla tai sekoita joukkoon vaikkapa sinihomejuustoa tai vuohenjuustoa. Jos haluat risottoon syvän kurpitsanmaun, paahda kurpitsat uunissa ja lusikoi ne lopuksi suoraan juuri valmistuneeseen risottoon.

Myskikurpitsan hyödyntää myös pastassa. Kurpitsapasta yhdistää makeaksi paahdetun kurpitsan ja pehmeän pinaatti-juustokastikkeen. Sanonta ”Kaikki on parempaa paahdettuna” pitää ehdottomasti paikkansa.

Kaipaatko joulupöytään uutta jujua ja vaihtelua perinteisten joululaatikoiden sijaan. Oranssi myski­kurpitsa sopii erinomaisesti joululaatikoiden aineeksi. Pinnalla paahtuvat piparkakut tuovat ruokaan hauskuutta.

Myskikurpitsa voi olla myös joulupöydän kunkku. Paistonarulla sidottu kokonainen kurpitsa on upean näköinen joulupöydässä ja toimii vegaanisessa joulupöydässä kinkun sijaan aterian kruununa. Kurpitsan sisällä on täyte valmiina, joten et tarvitse erikseen lisukkeita. Täytetty kurpitsa on paitsi ihana jouluruoka, myös mainio sunnuntailounaan tarjottava.

Uunissa paahdetut kurpitsanpalat maistuvat salaateissa. Paahdettu kurpitsasalaatti tuo värikkään lisän ruokapöytään. Tämä kurpitsasalaatti tarjoillaan appelsiini-tahinikastikkeen kera.

Jos on aikaa, hauduttele myskikurpitsata hurmaava pataruoka. Vietnamilainen liha-kurpitsapata vaatii pitkän kypsennysajan, mutta palkitsee ruokailijan upealla maullaan. Five spice -mauste tuo makuun lämpimän säväyksen, Sitä löytyy etnisistä ruokakaupoista.

Kurpitsapizza ilahduttaa taatusti. Simppeli kurpitsatäyte koukuttaa ja kovaa! Kolme eri juustolaatua ja salvia aateloivat syksyisen pizzan.

Myskikurpitsa tekee leivonnaisista meheviä 

Myskikurpista mehevöittää  ja maustaa myös leivonnaiset. Keitä myskikurpitsasta ensin sose ja käytä sitten leivonnassa, kuten kakkutaikinoissa, piirakoiden täytteenä sekä suolaisissa leipä- ja sämpylätaikinoissa.

Kotilieden kurpitsakakun ohje on peräisin lukijakilpailustamme. Se oli kilpailun parhaimmista, eikä suotta. Kurpitsakakku on mehevän kostea kahvikakku, joka on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua leipomisesta. 

Halloween-kekkereiden ehdoton hitti on herkullinen kurpitsapiiras. Tämä Kurpitsapiiras maistuu pehmeän mausteiselta ja täyteläiseltä. Täytteen kurpitsasose maustetaan neilikalla, inkiväärillä, kanelilla ja muskotilla.

Kurpitsa, sinihomejuustot ja saksanpähkinät ovat kerrassaan koukuttava makutrio, joka pääsee oikeuksiinsa mehevien pasteijoiden täytteenä. Valmiista rahkavoitaikinasta valmistettavat pikkupasteijat sopivat suolaiseksi suupalaksi kaikkiin syksyn ja talven kekkereihin. 

Myskikurpitsasta ja filotaikinasta valmistuvat talven helpoimmat suolapalat kurpitsatäytteellä. Yhdistä makupariksi fetajuustoa, pinjansiemeniä sekä pinaattia, niin keräät taatusti kehut ja suosionosoitukset.

Kun tekee mieli pientä makeaa, leivo kahvipöytään kurpitsamuffinit. Ne ovat kahvipöydän väripilkku, kun värjäät kuorrutteen  oranssilla karamellivärillä. Korista muffinit valkosuklaarakeilla. 

Tai kokeile somia kurpitsapiiraita. Mehevien syysleivonnaisen salaisuus on täytteeseen piilotettu kurpitsasose. Lämpimän maun tuo piparkakkumauste. Tarjoa kurpitsapiirakat jäähtyneenä kermavaahdon kera.

Kurpitsa tuo myös focacciaan paitsi kauniin värin myös ihanan syksyisen maun. Ripottele focaccian pinnalle vielä paahdettuja kurpitsansiemeniä ja tuoksuva leipä on valmis nautittavaksi kurpitsakeiton kanssa. 

Focaccian tapaan leivottu kurpitsaleipä värjäytyy keltaisesta kurpitsasoseesta. Ripottele kurpitsaleivän pinnalle terveellisiä kurpitsansiemeniä.

Lue myös Anna.fi: Hervottoman hyvä kurpitsakakku ja 7 muuta maukasta tapaa käyttää kurpitsaa

Myskikurpitsaa pikkunälkään: Tahnat ja pikkusyötävät 

Dipit ja tahnat maistuvat sekä arkena että illanistujaisissa ja buffetpöydissä. Kotilieden paahdetussa kurpitsatahnassa on ripaus Lähi-idän eksotiikkaa. 

Kurpitsahummus on maustettu chipotlechilillä ja savupaprikalla, jotka tekevät siitä todella jännittävän makuisen. Tarjoile kurpitsahummus nachojen, hapankorppujen, hapankorppu-snacksien tai naanleivän kanssa. Yhdestä kurpitsasta teet suuren määrän hummusdippiä. Tämä sopii isojen bileiden tarjoiluihin hyvin.

Sunnuntain brunssia piristää raikas itse tehty kurpitsa-sitruunamarmeladi. Keltainen marmeladi on herkkua esimerkiksi paahtoleivän päällä. Itse tehty marmeladi on myös hauska ruokalahja. Valmista kerralla useampi purkki.

Myskikurpitsa: sesonki

Myskikurpitsa kuuluu talvikurpitsoihin, joiden täytyy kehittyä rauhassa kovakuorisiksi ennen kuin niitä kannattaa korjata ruoaksi.

Ensimmäiset kotimaiset myskikurpitsat ilmestyvät kauppojen heviosastolle syyskuussa ja sesonki jatkuu aina joulukuulle asti. Hyvin säilyvää suosikkikurpitsaa on kuitenkin tarjolla pitkälle kevääseen.

Myskikupitsa: säilytys

Myskikurpitsalla on ohuempi kuori kuin muilla talvikurpitsoilla, mutta se säilyy kovan kuorensa ansiosta erinomaisesti varastokasviksena. Myskikurpitsa kannattaa säilyttää viileässä, noin +8– +12 asteen lämpötilassa.

Myskikurpitsan voi säilöä myös etikkapikkelssinä tai soseena, joka sopii pakastettavaksi myöhempää käyttöä varten. Pakastettua sosetta voi hyödyntää keitoissa tai vaikkapa leivonnassa, kuten sämpylätaikinassa tai piirakan täytteenä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Myskikurpitsa on parasta paahdettuna – ota haltuun suosikkikurpitsan käsittely ja käyttö

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X