Ruoka

Nachot – katso rennot ohjeet ruokiin, joista ei varmasti jää tähteitä!

Pussi rapeita maissilastuja eli nachoja on hyvä pitää kaapissa aina varalla.

Maissilastut eli nachot sopivat moneen. Pyöräytä niistä perjantai-illan suosikkiruoka eli runsas ja ruokaisa nachopelti, kokoa maukas salaatti tai tarjoa vaihteeksi keiton kera tai linssipadan lisukkeena. Leffaevääksikin niistä on kera herkullisten dippien!

Lue myös: Perjantai-illan parhaat herkut: Maistuisiko pizzapannari, feta-mustakaali-quesadillat tai meksikolainen nachosalaatti?

Rapeat nachot on helppo tehdä myös itse ja ne ovatkin erinomaista hävikinhäätöruokaa, jos tortillalettuja on jäänyt yli meksikolaisista kekkereistä. 

Leikkaa valmistortillat noin kahdeksaan osaan ja levitä ne leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi. Sipaise lohkot kevyesti öljyllä ja ripauta pinnalle suolaa. Tortillaletut paahtuvat rapeiksi nachoiksi 200-asteisessa uunissa muutamassa minuutissa Varo polttamasta!

1. Nachopelti  

Nachopelti, nachovuoka, nachos supreme vai ihan ronskisti vain huippuhyvä viikonloppumättö? Yhtä kaikki, sormin syötävät nachot erilaisten lisukkeiden kera on paras illanistujaisherkku, jossa yhdistyy herkullisella tavalla pääruoka ja suolaiset herkut. Uunipellille kasattava nachoateria on helppo valmistaa texmex-maustetusta jauhelihasta, avokadosta, papu-maissisalsasta ja juustokastikkeesta. 

Nachopellin sisältöä voi tuunata jääkaapin sisällön mukaan – vain omat herkku-unelmat ovat rajana! Kun mitään ei lataa pellille liikaa, nachoja on helpompi herkutella siististi käsin. Toisaalta, juuri överiydessä piilee nachopellin herkullisuus ja viehätys. 

Nachopeltiin kannattaa valita napakat maissilastut, sillä ohuet rikkoutuvat helposti yltäkylläisten täytteiden alla ja myös kostuvat tukevia lastuja helpommin.

nachopelti jauhelihatäytteellä
Yleensä nachopaistos koostuu nachoista, jauhelihasta, salsasta, juustosta ja kasviksista, mutta oikeastaan vain mielikuvitus on nachopellin täytteissä rajana. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Nachopelti jauhelihatäytteellä

2. Uunichili

Uunichili mukailee suositun nachopellin ideaa, mutta tässä ohjeessa herkullinen ja muhkean mausteinen tomaatti-paputäyte kipataan vuoan pohjalle ja juusto sekä nachot gratinoivat vuokaruoan rapeaksi herkuksi. 

Päälle ripoteltavan juuston tärkein ominaisuus on sulaminen ja siksi esimerkiksi mozzarellaraaste on tarkoitukseen täydellinen. Juuston pitää venyä, kun uunichiliä kauhaisee! Lisänä maistuu ranskankerma, salaatti sekä helppo kolmen aineksen avokadotahna.

uunichili
Muhkea paputäyte piiloutuu juustokuorrutteisten nachojen alle. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Uunichili

3. Meksikolainen nyhtökaurasalaatti

Meksikolaisen nyhtökaurasalaatin idea on sama kuin nachopellinkin, mutta maissilastujen sijaan pohjan muodostaa raikas salaatti ja nachot lisätään vasta salaatin päälle tuomaan rapeaa suutuntumaa. Yhdistele rohkeasti eri tavoin maustettuja nachoja ja saat salaattiin helposti jujua.

Täytteet ovat hyväksi havaitut ja tutut jo nachovuoasta: avokadoa, tomaattia, maissia sekä tacomaustettua nyhtökauraa, jonka ansiosta salaatti maistuu myös kasvisyöjille ja vegaaneille. Jos haluat texmex-salaatista vielä vähän muhkeamman, lisää päälle muutama nokare ranskankermaa tai chilimajoneesia.

meksikolainen nyhtökaurasalaatti
Texmex-nyhtökaurasalaatin voi halutessaan viimeistellä chilimajoneesilla. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Meksikolainen nyhtökaurasalaatti 

4. Meksikolainen kanakeitto ja nachoja

Meksikolainen kanakeitto ja rapeat nachot on tuhti talviruoka, josta tykkäävät lapset sekä aikuiset – ainakin, jos lisänä on rapeita maissilastuja. Sakean tomaattiseen liemeen ruokaisuutta tuovat kanasuikaleiden lisäksi pavut ja makua ryydittvät juustokumina sekä yrtit. Chiliäkin voi lisätä, mikäli lämmin takapotku on mieleesi.

Keiton juju piilee valmiin annoksen päälle lisättävissä täytteissä: nachot, ranskankerma ja tuore korianteri nostavat sopan heittämällä suosikkiruokien kärkikahinoihin. Valmista kerralla koko kattilallinen ja tarjoa keittoa myös seuraavana päivänä, jolloin se on vielä parempaa.

meksikolainen kanakeitto
Meksikolainen kanakeitto ja kermaiset avokadoleipäset sopivat kylmiin talvi-iltoihin. Tarjoa keittoa myös seuraavana päivänä, jolloin se on vielä parempaa. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Meksikolainen kanakeitto

5. Chili sin carne nachojen kera

Chili sin carne on mausteinen, pavulla ja linsseillä ryyditetty kasvisruoka, joka taipuu moneen: pääruoaksi riisin lisänä, täytteeksi tortillojen väliin tai vaikkapa illanistujaisruoaksi nachohen kera nautittavaksi. Raaka-ainelista on hengästyttävän pitkä, mutta niin on makukin. Herkullisimman lopputuloksen saat, kun annat padan muhia rauhassa niin, että mausteet avautuvat täyteen aromiinsa. Hyvä säväys linssipataan tulee myös savupaprikasta, jolla tulisen paprikajauheen voi halutessaan korvata.

Kun ruoka on valmis, nosta pata pöytään ja aseta viereen kulho maissilastuja sekä mieleisiä lisukkeita: ranskankermaa, korianteria, limettilohkoja sekä chilikastiketta. Niistä jokainen voi tuunata annoksesta juuri oman suun mukaisen herkun.

linssi chili sin carne
Chili sin carne maistuu nachojen, ranskankerman ja avokadon kera. Kuva: Anton Reenpää

Ohje: Linssi-chili sin carne 

6. Kurpitsahummus ja nachoja

Nautitko sittenkin nachot mieluiten herkullisten dippien kera? Pyöräytä kaveriksi veikeä kurpitsahummus. Se on maustettu chipotlechilillä ja savupaprikalla. Ne tekevät hummuksesta todella jännittävän makuisen. Kurpitsahummus sopii isojen bileiden tarjoiluihin hyvin, mutta yhtä hyvin myös leffaillan evääksi. Vaihda maissilastut rukiisiin ja saat herkusta astetta terveellisemmän.

Kurpitsahummus on koukuttavan herkullinen.
Hummus saa ryhtiä kurpitsasoseesta. Kokeile maissilastujen sijaan myös niiden rukiista versiota. Kuva: Anni Reenpää

Ohje: Kurpitsahummus

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nachot – katso rennot ohjeet ruokiin, joista ei varmasti jää tähteitä!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.