korvasienibruschettat

Näin käsittelet korvasienet – ryöppäys ei riitä poistamaan myrkkyä

Veikeän näköinen korvasieni on yksi herkullisimmista ruokasienistä, joka kuitenkin ilman oikeanlaista käsittelyä on tappavan myrkyllinen. Huolellisen käsittelyn jälkeen voimakasarominen korvasieni sopii täydellisesti keittoihin, kastikkeisiin ja muhennoksiin. Korvasienet ylevöittävät myös keväisen pastan ja valmistuupa siitä myös varsin herkulliset bruschettat.

Näin käsittelet korvasienet oikein

Korvasieniä käsiteltäessä on hyvä käyttää suojakäsineitä ja välttää kasvojen koskettamista. Tuoreet korvasienet puhdistetaan ensin harjaamalla hiekka pois ja leikkaamalla pois myös jalan hiekkainen tyvi. Tarvittaessa sienet voi huuhdella kevyesti. Sitten sienet halkaistaan, sillä etanat viihtyvät ontossa lakissa.

Korvasienet tulee keittää kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä / 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia. Molempien kertojen jälkeen sienet huuhdellaan huolellisesti lävikössä runsaassa vedessä. Ylimääräinen vesi puristellaan sienistä hellävaraisesti pois. Tämän jälkeen sienet ovat valmiita käytettäviksi.

Ryöppäys ei riitä

Vanhoissa keittokirjoissa näkee ohjeita, joissa korvasienet neuvotaan ryöppäämään. Ryöppäys on nopea kiehautus ja se ei riitä poistamaan myrkkyä sienistä. Muista siis vähintään viiden minuutin keittäminen kahdesti. Sienet tulisi huuhtoa myös kunnolla välissä.

Korvasieniä käsiteltäessä keittiö kannattaa pitää hyvin tuuletettuna haihtuvien myrkkykaasujen vuoksi. Sienten keitin- tai liotusvettä ei saa käyttää ruoanvalmistukseen.

Korvasieniä, parsaa ja pastaa

Tässä pastassa yhdistyy kaksi kevään ehdotonta suosikkia: korvasienet ja parsa. Rapeaksi paistetut korvasienet ja parsasta pyöräytetty pestokastike ovat kerrassaan vastustamaton makupari.

korvasieni-parsapasta

Ohje: Korvasieni-parsapestopasta

Korvasienibruschettat sopivat alkupaloiksi

Jos sienisaalis jäi pieneksi, siitä ei ehkä riitä kokonaiseksi ateriaksi, mutta varsin herkulliset pikkusuolaiset suupalat siitä saa kuitenkin loihdittua. Keitä kerma, tuorejuusto sekä käsitellyt korvasienet paksuksi kastikkeeksi, lisää mausteeksi kirveliä ja levitä täyte rapeaksi paahdettujen maalaisleipäviipaleiden päälle. Korvasienibruschettat sopivat vaikka alkupaloiksi.

korvasienibruschettat

Ohje: Korvasienibruschettat

Korvasienikeitto

Korvasienen maku on melko voimakas ja siitä saakin valmistettua varsin aromikkaan keiton ilman turhia kikkailuja. Voissa kuullotetut sienet ja sipulit, kerma sekä laadukas kasvisliemi ovat avaimet onnistumiseen. Kermainen korvasienikeitto sopii alkupalaksi, mutta taipuu myös kokonaiseksi ateriaksi esimerkisi ruokaisten voileipien avulla.

korvasienikeitto

Ohje: Korvasienikeitto

Korvasienimuhennos

Vai valmistaisitko korvasienet sittenkin perinteiseksi muhennokseksi? Paista käsitellyt sienet pannulla voissa, lisää vehnäjauhoja, kermaa sekä tilkka maitoa ja anna kiehua sakeaksi. Perinteinen korvasienimuhennos sopii lisukkeeksi keitinperunoille ja aateloi myös monet kala- ja liharuoat.

Ohje: Korvasienimuhennos

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Näin käsittelet korvasienet – ryöppäys ei riitä poistamaan myrkkyä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X