Näin säästät ruokamenoissa – edulliset arkiruoat koko viikoksi

Jos loman jälkeen lompakko ammottaa tyhjyyttään, pieni säästökuuri lienee paikallaan. Kokosimme listan edullisista arkiruoista ja vinkkejä, joilla säästät helposti ruokamenoissa.

Paras tapa säästää ruokamenoissa on valmistaa ruokaa mahdollisimman paljon itse. Vaikka valmisruoat ja puolivalmisteet tuntuisivatkin helpottavan arjen kiireessä, ovat monet niistä myös varsin kallita.

Lue lisää: Säästä ruoassa: 7 ruokaa, jotka teet halvemmalla itse kuin ostat kaupasta

Viikon ruokalista on hyvä suunnitella etukäteen, jotta kaupassa ei tarvitse juosta joka päivä ja vältyt samalla heräteostoksilta. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Esivalmistele ruokia valmiiksi jääkaappiin tai valmista kerralla tupla satsi. Osan voi pakastaa ja kaivaa sieltä tarpeen tullen syötäväksi.

Lue lisää: Food prepping – valmista viikon ateriat kerralla, säästät aikaa ja rahaa

5 vinkkiä säästää ruokamenoissa

  1. Valmista ruokaa mahdollisimman paljon alusta alkaen itse. Monet valmisruoat ovat yllättävän kalliita. Samalla vaivalla teet ruokaa tuplasatsin. Osan voi siirtää suoraan pakastimeen.
  2. Suunnittele viikon ruokalista etukäteen. Näin vältyt heräteostoksilta.
  3. Hyödynnä tähteet. Jos ruokaa jäi edelliseltä aterialta tähteeksi vain vähän, voi sen jatkojalostaa seuraavana päivänä uudeksi herkkuruoaksi
  4. Korvaa ainakin osa lihasta edullisilla linsseillä ja pavuilla. Pussi kuivattuja papuja ei maksa paria euroa enempää ja siitä kokkaat helposti useammankin päivän ateriat.
  5. Suosi sesongin kasviksia. Sesongissa olevat kasvikset ovat yleensä edullisimpia ja samalla myös parhaimmillaan. Sesonkikasviksista löydät lisää tietoa esimerkiksi Satokausikalenterin sivuilta.

Tässä lista edullisesta arkiruoista. Näillä taklaat viikon.

Perinteinen nakkikastike

Nakkikastike on monen lapsen (ja aikuisen) lempiruokalistalla vuodesta toiseen. Hyvä nakkikastike on tasaista, sopivan sakeaa ja hyvin maustettua. Halutessaan sen voi täytelöittää kermalorauksella ja vaihtaa nakit myös lenkkimakkaraan. Jos kastikkeeseen on muodostunut jauhopaakkuja, ne voi siivilöidä.

Poimi tästä perinteisen nakkikastikkeen ohje talteen. Kaupan päälle saat reseptin myös aitoon ja oikeaan ruskeaan kastikkeeseen, joka toimii muidenkin arjen klassikkoruokien, kuten jauhelihakastikkeen pohjana.

Niin, ja perinteisen nakkikastikkeen lisukkeeksi tehdään tietysti perunamuusia. Sitä parempaa ja edullisempaa arkiruokien kumppania saa hakea.

Ohje: Perinteinen nakkikastike

Sakea libanonilainen linssikeitto

Sosekeitot ovat arjen aatelisia monessakin mielessä. Pilkkomalla kattilaan erilaisia kasviksia, niihin saa lähes loputtomasti vaihtelua.

Kokeile seuraavaksi tätä sakeaa libanonilaista linssikeittoa, johon porkkanan sijaan voi pilkkoa myös makeaa bataattia. Ranskankerma pyöristää keiton maun. Sen voi korvata kookosmaidolla tai kaurakermalla, jolloin ruoka sopii vegaaneillekin.

Kattilallisella keittoa ruokit monta nälkäistä, eikä rahaa kulu muutamaa euroa enempää. Mikä parasta, kun valmiiden tölkkilinssien sijaan ostat pussillisen kuivattuja, riittää niistä kokattavaa useammallekin arjen aterialle.

libanonilainen sakea linssikeitto

Ohje: Sakea libanonilainen linssikeitto

Jauheliha-papu-perunasosevuoka

Ikisuosikki jauheliha-perunasosevuoka valmistuu tällä ohjeella edullisesti, sillä jauhelihakastikkeen joukkoon kumotaan edullisia papuja. Mehevän maun salaisuutena on juustoraaste, jota lisätään sekä perunasoseen joukkoon että kuorruteeksi vuoan pinnalle.

Tee kerralla iso vuoallinen ja parhaassa tapauksessa olet ratkaissut kerralla kahden päivän arkiruokapulman.

jauheliha-papu-perunasosevuoka

Ohje: Jauheliha-papu-perunasosevuoka

Valkosipulipasta, jonka loihdit lähes tyhjästä

Kun kaapit ammottavat tyhjyyttään, Vappu Pimiän nerokkaalla pastaohjeella täytät nälästä kurnivat vatsat. Sen päätähtenä on valkosipuli, josta chiliripauksen ja tuoreen persiljan kanssa oliiviöljyssä kuullotettuna syntyy makunystyröitä kutkutteleva pastakastike. Murustelemalla pannulle kuivahtaneen leivänkannikan saat annokseen rapeaa suutuntumaa.

Kurkkaa vielä jääkaapin perälle. Jos jauheliha-perunasosevuoan valmistuksesta jäi tähteeksi parmesaanijuustoa, raasta sitä valmiin valkosipulipasta-annoksen päälle.

Vappu Pimiän valkosipulipasta

Ohje: Vappu Pimiän valkosipulipasta

Itse tehty pinaattikeitto

Paras pinaattikeitto syntyy itse tekemällä. Kattilalliseen soppaa tarvitset litran täymaitoa, pussillisen pakastepinaattia sekä voita, mausteita ja ripauksen vehnäjauhoja. Raaka-aineet kustantavat suunnileen saman verran kuin annos kaupasta valmiina ostettua einespinaattikeittoa.

Keitetyt kananmunat ovat pinaattikeiton perinteinen ja edullinen proteiinilisä. Varaa lisäksi vielä hyvää leipää ja nälkä on taatusti tipotiessään.

Pinaattikeitto

Ohje: Itse tehty pinaattikeitto

Mozzarella-kanapannu

Broileri on helppo, herkullinen ja nopea arkiruoan raaka-aine. Valitse valmiiksi marinoitujen suikaleiden tai kalliiden fileepihvien sijaan edullisempia paistileikkeitä, jotka kypsyvät uunissa ihanan meheviksi.

Herkullisen kanapellin kruunaa itse tehty balsamicokastike sekä mozzarellajuusto, jota löytää kaupasta edullisimmillaan alle euron hintaan. Lisukkeeksi keitettyä riisiä ja koko perhe kiittää.

mozzarella-kanapelti

Ohje: Mozzarella-kanapannu

Seesami-juustopaneroitua seitiä

Edullisella pakasteseitillä on aavistuksen ankean arkiruoan maine, mutta kuorruttamalla sen seesaminsiemenillä sekä parmesaanijuustolla ja paistamalla meheväksi voissa, loihdit pakastekalapaloihin hetkessä uutta hohtoa. Tarjoile seesami-juustopaneroitu seiti esimerkiksi pinaatilla ja parmesaanilla maustetun perunamuusin kera.

Valitse MSC-merkittyä kalaa, joka takaa, että kala on vastuullisesti kalastettua.

Seesami-juustopaneroitu seiti

Ohje: Seesami-juustopaneroitua seitiä

Keskustelu

Kommentoi juttua: Näin säästät ruokamenoissa – edulliset arkiruoat koko viikoksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X