Ruoka

Syötkö samalla tavalla kuin keskivertosuomalainen? Näin Suomessa syötiin vuonna 2017

Suomalaiset kuluttivat viime vuonna 160 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 81 kiloa lihaa, 80 kiloa viljaa, 65 kiloa hedelmiä ja 64 kiloa vihanneksia, ilmenee Luonnonvarakeskuksen ravintotaseen ennakkotiedoista.

Suomalaisten lihankulutuksessa ei tapahtunut isoja muutoksia vuonna 2017, selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) ravintotaseen ennakkotiedoista.

Lihan kokonaiskulutus oli 81 kiloa henkeä kohti. Mukaan lasketaan riista ja syötävät elimet.

Siipikarjanlihan suosio on kasvanut jo toistakymmentä vuotta perättäin. Vuodesta 2016 kulutus lisääntyi kuusi prosenttia. Naudanlihan kulutus kasvoi prosentin. Sianlihaa sen sijaan kulutettiin neljä prosenttia vähemmän kuin vuonna 2016.

Lue myös: Suomalaisten suosikkiruoat – pitäisikö huolestua? Kaksi ryhmää loistaa poissaolollaan

Vuonna 2017 lihaa syötiin keskimäärin (henkeä kohti)

Maidon kulutus laskussa

maitolasi ja -kannu

Vuonna 2017 nestemäisiä maitotuotteita käytettiin 160 kiloa per henkilö. Laskua edellisvuodesta oli neljä prosenttia.

Maito ei maistu suomalaisille entiseen malliin. Maidon kulutus väheni viisi prosenttia edellisvuodesta. Rasvattoman maidon kohdalla pudotus oli 14 prosenttia. Täysmaidon laskusuunta kääntyi nousuun ja kulutus kasvoi seitsemän prosenttia. Kevytmaidon kulutuksessa ei tapahtunut muutosta.

Vuonna 2017 maitoa juotiin  112 litraa, joista henkeä kohti

 Lue myös: Irti sokerikoukusta tonton-ruoalla – hyvää ruokaa ilman maitotuotteita, munia ja sokeria

Muista maitotuotteista jogurttia syötiin edellisvuoden tahtiin. Piimän ja viilin kulutus väheni noin kuusi prosenttia. Kerman kulutuksessa oli nousua noin kuusi prosenttia.

Muita maitotuotteita kulutettiin (henkeä kohti)

Kananmunia kulutettiin 12 kiloa henkeä kohti.

Lue myös: Lähes 100 keittiöniksiä lukijoiltamme: ”Rasvaa juustoraastin, niin liukuu paremmin ja vinkki miten käsittelet nerokkaasti kananmunan munavoihin”

Viljan kulutus kasvoi vähän

Viljaa kulutettiin 80 kiloa henkeä kohden, nousua vuodesta 2016 oli vajaa prosentti. Suosikkien vehnän ja rukiin kulutus pysyi ennallaan, kauran kulutus puolestaan lisääntyi kilon ja riisin kulutus 0,2 kiloa.

Viljan kulutus 2017 henkeä kohti

Lue myös: Viljan laadulla on väliä ja yksi on ylitse muiden – lukeehan ostamassasi tuotteessa täysjyvä?

Hedelmien ja vihannesten kulutus

Sitrushedelmiä kulutettiin 13 kiloa henkeä kohti, kulutus väheni kymmenen prosenttia vuodesta 2016. Muiden tuoreiden hedelmien kulutus pysyi ennallaan. Hedelmiä popsittiin yhteensä 46 kiloa henkeä kohden.

Vihannesten kulutusmääräksi arvioitiin noin 64 kiloa henkeä kohti. Luku sisältää mahdollisen hävikin.

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kommentoi

Kommentoi juttua: Syötkö samalla tavalla kuin keskivertosuomalainen? Näin Suomessa syötiin vuonna 2017

Sinun täytyy kommentoidaksesi.