Syötkö samalla tavalla kuin keskivertosuomalainen? Näin Suomessa syötiin vuonna 2017
Suomalaiset kuluttivat viime vuonna 160 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 81 kiloa lihaa, 80 kiloa viljaa, 65 kiloa hedelmiä ja 64 kiloa vihanneksia, ilmenee Luonnonvarakeskuksen ravintotaseen ennakkotiedoista.
Suomalaisten lihankulutuksessa ei tapahtunut isoja muutoksia vuonna 2017, selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) ravintotaseen ennakkotiedoista.
Lihan kokonaiskulutus oli 81 kiloa henkeä kohti. Mukaan lasketaan riista ja syötävät elimet.
Siipikarjanlihan suosio on kasvanut jo toistakymmentä vuotta perättäin. Vuodesta 2016 kulutus lisääntyi kuusi prosenttia. Naudanlihan kulutus kasvoi prosentin. Sianlihaa sen sijaan kulutettiin neljä prosenttia vähemmän kuin vuonna 2016.
Lue myös: Suomalaisten suosikkiruoat – pitäisikö huolestua? Kaksi ryhmää loistaa poissaolollaan
Vuonna 2017 lihaa syötiin keskimäärin (henkeä kohti)
- Sianlihaa 33,4 kiloa
- Siipikarjanlihaa 24,9 kiloa
- Naudanlihaa 19,4 kiloa
Maidon kulutus laskussa
Vuonna 2017 nestemäisiä maitotuotteita käytettiin 160 kiloa per henkilö. Laskua edellisvuodesta oli neljä prosenttia.
Maito ei maistu suomalaisille entiseen malliin. Maidon kulutus väheni viisi prosenttia edellisvuodesta. Rasvattoman maidon kohdalla pudotus oli 14 prosenttia. Täysmaidon laskusuunta kääntyi nousuun ja kulutus kasvoi seitsemän prosenttia. Kevytmaidon kulutuksessa ei tapahtunut muutosta.
Vuonna 2017 maitoa juotiin 112 litraa, joista henkeä kohti
- kevytmaitoa noin 63 litraa
- rasvatonta maitoa noin 37 litraa
- täysmaitoa noin 12 litraa
Lue myös: Irti sokerikoukusta tonton-ruoalla – hyvää ruokaa ilman maitotuotteita, munia ja sokeria
Muista maitotuotteista jogurttia syötiin edellisvuoden tahtiin. Piimän ja viilin kulutus väheni noin kuusi prosenttia. Kerman kulutuksessa oli nousua noin kuusi prosenttia.
Muita maitotuotteita kulutettiin (henkeä kohti)
- Jogurttia 20 kiloa
- Piimää 9 kiloa
- Kermaa 7 kiloa
- Viiliä 3 kiloa
- Juustoa 26 kiloa
- Voita 3,5 kiloa
Kananmunia kulutettiin 12 kiloa henkeä kohti.
Viljan kulutus kasvoi vähän
Viljaa kulutettiin 80 kiloa henkeä kohden, nousua vuodesta 2016 oli vajaa prosentti. Suosikkien vehnän ja rukiin kulutus pysyi ennallaan, kauran kulutus puolestaan lisääntyi kilon ja riisin kulutus 0,2 kiloa.
Viljan kulutus 2017 henkeä kohti
- Vehnää 45 kiloa
- Ruista 15 kiloa
- Kauraa 7 kiloa
- Riisiä 6 kiloa
- Ohraa 2 kiloa
- Maissia 1 kiloa
Lue myös: Viljan laadulla on väliä ja yksi on ylitse muiden – lukeehan ostamassasi tuotteessa täysjyvä?
Hedelmien ja vihannesten kulutus
Sitrushedelmiä kulutettiin 13 kiloa henkeä kohti, kulutus väheni kymmenen prosenttia vuodesta 2016. Muiden tuoreiden hedelmien kulutus pysyi ennallaan. Hedelmiä popsittiin yhteensä 46 kiloa henkeä kohden.
Vihannesten kulutusmääräksi arvioitiin noin 64 kiloa henkeä kohti. Luku sisältää mahdollisen hävikin.
Lähde: Luonnonvarakeskus
Kommentoi
Kommentoi juttua: Syötkö samalla tavalla kuin keskivertosuomalainen? Näin Suomessa syötiin vuonna 2017