Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Italialainen marenki

Italialainen marenki on kondiittorien suosikkikuorrutus. Näillä vinkeillä opit valmistamaan italialaisen marengin kotikeittiössä. Marenki sopii erilaisten kakkujen ja piirakoiden kuorrutukseksi.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

Italialainen marenki

  • 1 dl vettä
  • 2 ½ dl erikoishienoa sokeria
  • 4 valkuaista

Valmistusohje

Italialainen marenki tehdään helposti näin:

  1. Kuumenna desi vettä ja kaksi ja puoli desiä sokeria kattilassa 120-asteiseksi (aikaa kuluu noin 8 minuuttia). Älä sekoittele. Mittaa lämpötila keittiömittarilla.
  2. Vatkaa neljä valkuaista kovaksi vaahdoksi yleiskoneessa tai sähkövatkaimella.
  3. Kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon samalla koko ajan vatkaten suurella teholla. Pienennä vatkaustehoa ja jatka vatkaamista pienellä teholla, kunnes massa on huoneenlämpöistä. Älä keskeytä vatkausta. Valmis italialainen marenki on notkeaa ja kiiltävää.
  4. Käytä marenki heti tai myöhemmin. Voit lusikoida osan siitä pursotinpussiin mihin olet asettanut haluamasi tyllan. Levitä tai pursota marenki piirakan tai kakun päälle ja ota halutessasi kaunis paahteinen väri pintaan grillivastusten alla tai kaasupolttimella.
  5. Italialainen marenki säilyy jääkaapissa muutamia päiviä.

Pro-vinkit:

  1. Älä sekoita sokerilientä ennen kuin se on 110-asteinen, muuten se voi kristallisoitua.
  2. Käytä vain puhdasta kulhoa. Vähäinenkin rasva kulhossa voi estää marengin vaahtoutumisen. Kulhon materiaali olisi hyvä olla mieluiten metallinen tai lasinen.
  3. Valmiin marenkimassan voi säilöä rasiassa tai pursotinpussissa jääkaapissa pari päivää. Sen voi myös pakastaa.
  4. Marenkimassan voi käyttää suoraan kakkujen päälle sellaisenaan, se ei tarvitse erillistä kypsennystä uunissa. Kuuma sokeriliemi kypsentää kananmunan eli marenkimassa on jo valmiiksi kypsää.
  5. Jos haluat väriä marenkiin, pinnan voi paahtaa grillivastusten alla uunissa tai kaasupolttimella eli ”tohottimella”.
  6. Huomaa, että italialaisesta marengista ei voi tehdä klassisia peruskovia marenkeja.
Italialainen marenki
Italialainen marenki tehdään sokerisiirapista, joka kaadetaan kuumana valkuaisen joukkoon. © Paula Kukkonen

Lue myös Anna.fi: Kokeile italialaista marenki tähän herkulliseen passionhedelmä-sitruunamarenkitorttuun.


Kommentoi

Kommentoi juttua: Italialainen marenki

Sinun täytyy kommentoidaksesi.