Ruoka

Napsitko oliivit sellaisenaan vai marinoituna? Kokosimme oliiviruokien klassikot ja muut ihanat ideat oliivien hyödyntämiseen

Oliivit ovat herkullista naposteltavaa ja antavat moniin ruokiin viimeisen silauksen. Oliivit sopivat pizzoihin ja salaatteihin, mutta yllättävät myös kalakeitossa sekä pataruoissa.

Oliivit ovat Välimeren maiden klassikkoherkku. Mustat, vihreät, täytetyt ja marinoidut oliivit sopivat monipuolisesti ruoanvalmistukseen ja leivontaan. 

Lue myös: Miten tunnistaa hyvän oliiviöljyn? Tässä 4 merkkiä laadusta

Oliivi on oliivipuun hedelmä. Oliivipuita kasvaa kaikkialla Välimeren alueella sekä jonkin verran muualla maailmassa, paikoissa joissa on samankaltainen välimerenilmasto, kuten Etelä-Afrikassa, Chiliessä, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Välimeren maissa, erityisesti Kreikassa, oliivit ovat tärkeä maataloustuote, jota käytetään sekä ravinnoksi että oliiviöljyn valmistukseen.

Yhdestä oliivipuusta saadaan oliiveja noin 22 kilogrammaa. Niistä vain muutama prosentti jalostetaan sellaisenaan syötäviksi. Suuri osa käytetään öljyn valmistukseen. 

Kaikki oliivit käsitellään, osa myös värjätään, marinoidaan tai täytetään

Oliivit ovat suoraan puusta kerättyinä kitkeriä ja syötäväksi kelpaamattomia. Fermentointi ja marinointi kesyttävät oliivien kitkeryyden ja saavat niihin herkullisia makuvivahteita. Lisäksi käsittely tekee oliiveista hyvin säilyviä.

Kaupan hyllyltä löytyy oliiveja moneen lähtöön. Mitä kauemmin oliivin antaa kasvaa puussa, sitä tummemmaksi se muuttuu. Vihreät ovat vielä hieman raakoja, tummat kypsänä kerättyjä. Tasaisen mustat oliivit on värjätty rautaglukonaatilla E579.

Osa kuluttajista pitää värjättyjä oliiveja mauttomina. Oliivien värjäystä tehdäänkin lähinnä ulkonäkösyistä: musta oliivi on koristeellinen lisä salaatteihin, pizzoihin ja leivonnaisiin. 

Lisäksi kaupoissa on saataavilla oliiveja erilaisissa marinadeissa tai suolaliemissä sekä kivellisenä, kivettömänä ja täytettynä. Täytetyistä oliiveista on poistettu kivi ja kolo on täytetty esimerkiksi paprikalla, mantelilla, anjoviksella tai valkosipulilla. Täytetyt oliivit sopivat hyvin salaatteihin ja tapaksiin.

Kreikkalainen kalamata-oliivi on nimisuojattu. Sitä pidetään erittäin arvostettuna ja herkullisena. Kalamataa myydään sekä vihreinä että tummempina versioina. Muodoltaan ne ovat suuria ja soikeita, maultaan muita oliiveja pehmeämpiä. 

Oliivit säilyvät avaamattomana huoneen lämmössä. Avattu purkki tulee säilyttää jääkaapissa niin, että jokainen oliivi on nesteen peitossa. Älä siis kaada lientä pois avatusta purkista. Avatusta peltitölkistä oliivit kannattaa siirtää toiseen rasiaan.

oliivit
Oliivit ovat tärkeä osa erityisesti kreikkalaisten ruokavaliota. Siellä niitä syödään paljon sellaisenaan, ja ne ovat myös tärkeä osa paikallista meze-ruokailua, jossa kokoonnutaan perheen ja ystävien kesken pöydän ääreen syömään pieniä suolaisia suupaloja seurustelun lomassa. Kuva: Jarmo Wright

Naposteluun sellaisenaan, marinoituna tai tapenadena

Kreikkalaista meze- ja espanjalaista tapas-lautasta ei voi kuvitellakaan ilman oliiveja. Oliivit voi tarjota sellaisenaan tai yrteillä ja sitruunalla marinoituna. 

Oliiveista valmistettu tapenade-tahna on ihanaa patongin päällä. Yhdistä oliiveihin makea taateli ja saat mahtavan makuparin niin luonteikkaana goudan kuin kypsytetyn vuohenjuustonkin kylkeen.

Piristä salaatteja

Oliivit kuuluvat olennaisena osana moniin klassikkoruokiin, kuten kreikkalaiseen maalaissalaattiin, Horiatikiin sekä Nizzan salaattiin, mutta myös moniin muihin salaatteihin. Esimerkiksi veriappelsiinien raikastama salaatti on ihana yhdis­telmä suolais­ta ja makeaa. Kaprikset ja oliivit tuovat tuulahduksen Sisiliasta.

Makulisä leivontaan

Leivonnaisiin, kuten italialaiseen focaccia-leipään oliivit tuovat herkullisen makulisän. 

Mausteinen kreikkalaistyyppinen leipä on runsas ja ruokaisa sarvi, joka täytetään keitetyillä kananmunilla, fetajuustolla, aurinkokuivatuilla tomaateilla, paprikalla ja oliiveilla. Kreikkalainen täytetty leipä on ateria sellaisenaankin, mutta maistuu myös keiton kanssa.

Kokeile oliiveja rohkeasti myös kierresämpylöiden täytteenä sekä suolaisissa piirakoissa vaikkapa sipulin tai broilerin makuparina.

Lue myös Anna.fi: Oliivileipä

Oliivit sopivat broilerin tai kalan makupariksi

Oliivi ja sitruuna ovat verraton makupari ja maustavat monet broileriruoat makoisiksi. Esimerkiksi marokkolaista sitruunakanaa on vaikea kuvitella ilman oliiveja. Sitruuna-broileri-oliivivuoassa maistuvat puolestaan välimerelliset maut. Nahallinen ja luullinen broileri pysyy mehevänä kypsennyksen ajan. 

Maalaiskananpoikapata on maittava syysruoka. Broilerin seuraksi pataan ujutetaan runsaasti valkosipulia, keräkaalia, loraus valkoviiniä sekä sitruunamehua, pari oksaa rosmariinia sekä oliiveja ja saksanpähkinöitä. 

Välimeren kanapata saa taikaa tomaateista, oliiveista sekä timjamista ja rosmariinista. Kun jaksat hauduttaa pataa tunnin verran, saat suussasulavan lopputuloksen.

Oliiveja kannattaa myös lisätä makua antamaan ihan tavalliseen kotiruokaan. Esimerkiksi kalakeitto saa oliiveista mukavan makulisän. Välimeren pakastekalakalakeittoa ei kyllästetä kermalla, vaan se keitetään sakean tomaattisena. Tomaattinen liemi tekee keitosta maukkaan ja ruokaisan. 

Venäläisessa kalakeitossa, seljankassa, on muhkean tomaattinen liemi, joka vain paranee hautuessaan. Kalakuutiot, oliivit ja venäläiset suolakurkut lisätään ennen tarjoamista kuumentamisen loppuvaiheessa.

Välimeren tapaan maustettuihin kalaruokiin oliivit tuovat pikantin viime silauksen. Kokeile feta-oliivisilakoita tai kuhaa Välimeren tapaan. 

Mehukas kreikkalaishenkinen kasvispaistos valmistuu uuninpellillä paahtaen lähes itsekseen. Joukkoon voi lisätä oliiveja tai tarjoilla ne erikseen. Ruokaisa kasvispaistos sopii kasvisruoaksi sellaisenaan tai liharuokien lisukkeeksi. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Napsitko oliivit sellaisenaan vai marinoituna? Kokosimme oliiviruokien klassikot ja muut ihanat ideat oliivien hyödyntämiseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.