Ruoka

Neilikka on mauste, joka kuuluu piparitaikinaan ja kinkun päälle – hyppysellinen neilikkaa hurmaa myös aasialaisissa liharuoissa

Neilikka mauste on tuttu joulukinkun päältä ja oleellinen osa piparkakkutaikinan makumaailmaa. Jos pidät mausteisista joululeivonnaisista ja lämpimistä talvijuomista, kannattaa pussi neilikkaa olla aina kaapissa varalla.

Neilikka mauste on mainettaan monipuolisempi. Se soveltuu perinteisen piparitaikinan lisäksi moneen muuhunkin. Kokosimme ohjeet, joille ripaus neilikkaa tekee terää. Ethän unohtanut neilikoita glögistä?

Lue myös: Mausteet kuuluvat jouluun

Mausteneilikka on 10-30 metriä korkea pensasmainen puu, jonka kukkanuppuja käytetään mausteena. Nuput kerätään varovasti käsin ennen kuin ne aukeavat, keitetään vedessä ja kuivataan sen jälkeen auringossa tai avotulella.

Mausteneilikan ominainen aromi on voimakkain nupuissa, pitkien varsien maku on kitkerä. 

Neilikan maku on voimakas ja sitä lisätään ruokiin ja leivonnaisiin vain pieni ripaus.

Neilikka mauste sopii niin makeisiin kuin suolaisiinkin ruokiin. Monissa aasialaisissa keittiöissä mausteneilikkaa käytetään liharuoissa ja riisin maustamiseen. Esimerkiksi lampaan jauhelihasta valmistettavat lammasvartaat saavat neilikasta hurmaavan säväyksen.

Skandinaavisessa keittiössä neilikkaa käytetään etenkin jouluruoissa, kuten kinkun koristeena sekä jauhettuna tietysti makeiden leivonnaisten, kuten piparkakkujen ja maustekakkujen mausteena. 

Muualla Euroopassa mausteneilikkaa käytetään lähinnä liharuokien maustamiseen. Kokonainen neilikka antaa myös monille etikkasäilykeille mukavasti voimaa.

Neilikka mauste kuuluu joululeivonnaisiin – kokeile sitä myös suklaan makuparina

Vegaaninen taatelikakku saa uuden jännittävän muodon ja maun banaanista. Se tuo leivonnaiseen kosteutta, makua ja mehevyyttä. Kaneli ja neilikka antavat leivonnaiseen joulun maun.

Schwartzwaldin kakku edustaa kirsikkaleivonnaisten aatelia. Kirsikoilla ja kermavaahdolla täytetty tuhdin suklainen kakku on alkujaan kotoisin Saksan eteläosasta. Tämä näyttävä Schwartzwaldin kakku leivotaan kakkukuningatar Elina Jyväksen eli Eleanora von Smöörin ohjeella. Kakku on jo itsessään näyttävä, mutta viimeisen silauksen sille antavat syötävät kultahiput. Mehevää pähkinäpohjaa maustaa ihanasti hitunen neilikkaa.

Jos pidät amerikkalaisesta banaanileivästä, ihastut taatusti myös tähän mausteiseen banaani-rusinakakkuun. Sen lämmin maku on peräisin neilikasta ja inkivääristä ja halutessaan kakun voi terästää vielä aikuiseen makuun tilkalla konjakkia. Banaani-rusinakakku paranee vanhetessaan ja on parhaimmillaan viikon kuluttua leipomisesta.

Jos etsit joululeivontaan uutta jujua, tartu tähän ohjeeseen. Omenakuivakakun jekku piilee siiderissä, joka sopii täydellisesti myös kuivakakkutaikinaan. Omenakuivakakku saa mehevyyttä omenasoseesta ja muhkean maun kanelista, inkivääristä, neilikasta ja maustepippurista. 

Maustekakku kuuluu kahvikakkujen aatelistoon. Se saa makunsa kanelista, neilikasta sekä kardemummasta ja herkulliset sattumansa rusinoista. Kakku on helppotekoinen ja taatusti jokaisen herkkusuun mieleen.  

Raidoitettu piparkakkubrownie syntyy maitosuklaasta tehdyn suklaabrownies-pohjan ja piparkakkutaikinasta tutuilla mausteilla säväytetyn taikinan yhdistelmästä.

Mausteneilikka tuo kekseihin ja pipareihin viime silauksen

Parhaat joulupiparkakut valmistuvat, kun sekoitat maustesekoituksen itse kaupan valmiiden piparkakkumaustesekoitusten sijaan. Perinteisiin piparkakkumausteisiin kuuluvat kaneli, neilikka, inkivääri ja pomeranssinkuori. Kuumenna mausteet kattilassa siirapin kera, jäähdytä ja lisää vasta sitten taikinaan, niin saat makuun roppakaupalla syvyyttä ja särmää.  

Saksalaiset perin­teiset Lebkuchen­-keksit ovat pipar­kakkujen sisaria. Hunaja ja maus­teet antavat niille herkullisen maun. 

Mausteiset inkiväärilastut maistuvat kahvin tai glögin kaverina tai vaikka jäätelön kera jälkiruokana. Inkiväärin makuparina on kanelia, neilikkaa ja tilkka vahvaa kahvia sekä sattumina kuivattua papaijaa ja ananasta.

Neilikka mauste sopii kuumiin juomiin

Neilikka sopii myös kuumien juomien maustamiseen. Ranskalainen kuuma viini eli vin chaud maustetaan appelsiinilla, karpaloilla sekä kanelilla, neilikalla ja tähtianiksella. Helppo juoma tuo juhliin tuulahduksen tunnelmaa Pariisin joulutoreilta.

Ei glögiä ilman neilikkaa. Punaviinistä, mustaherukkamehusta ja jouluisista mausteista syntyy tämä ihanasti lämmittävä, mausteinen glögi.

Coquito on espanjaa ja tarkoittaa pientä kookosta. Puertoricolaisessa joulujuomassa maistuu kookoksen lisäksi neilikka, kaneli, kardemumma ja muskottipähkinä. Uskomattoman helposti valmistuva kuuma talvijuoma sopii myös vegaaniseen ruokavalioon. 

Lue myös Anna.fi: Ota haltuun Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan trendikkäät mausteet

Kommentoi

Kommentoi juttua: Neilikka on mauste, joka kuuluu piparitaikinaan ja kinkun päälle – hyppysellinen neilikkaa hurmaa myös aasialaisissa liharuoissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.