Helpot sämpylät valmistuvat spelttijauhosta.

Nopeat sämpylät, jotka onnistuvat varmasti – ilman vaivausta, hiivaa tai hapanjuurta

Merja Kosken kirja Onneks on luomua (Taiten kustannus) vie lukijan makumatkalle luomuruoan pariin ja tarjoaa kymmeniä helppoja ja herkullisia ohjeita. Testasimme kirjan spelttisämpyläohjeen. Lue ja nappaa herkullinen ohje talteen!

Tuusulalaisen Merja Kosken toinessa kirjassa, Onneks On Luomua, on helppoja reseptejä, elämänmakuisia tuottajatarinoita ja asiantuntijakommentteja luomusta ja luomuviljelystä. Kirja julkaistiin syksyllä 2017.

Kirja toimii hyvänä perusoppaana kaikille kotikokeille. Se ei tyrkytä luomua, vaan kertoo selkeästi, mitä luomuruoka on Suomessa ja mihin asioihin kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota, kun hän valitsee ruoka-aineita kaupassa.

Suomessa luomun parissa työskentelee tuhansia tilallisia. Kosken kirja vie helppojen ruokaohjeiden kautta tutustumismatkalle suomalaisten luomutilallisten pihoille, pelloille ja keittiöihin. Kirja on hatunnosto suomalaisille lähi-, pien- ja luomuruoan tuottajille.

Ohjeet ja tunnelmakuvat on ottanut valokuvaaja Tiina Poimio.

Kirja on mainio lahjaidea kotikokille, jota kiinnostaa ruoan alkuperä ja puhtaus. Se sopii esimerkiksi kesätuliaiseksi ystävien mökille tai lahjaksi ensimmäiseen kotiin muuttavalle nuorelle.

Helpot sämpylät valmistuvat spelttijauhosta.

Testasimme helpot ja herkulliset spelttisämpylät

Kirjasta löytyy luomutuottajien omia ohjeita sekä luomuruoan ja kotimaisten raaka-aineiden puolestapuhuvien ammattilaisten ohjeita. Ohjeet ovat kokeilemisen arvoisia.

Yksi kiinnostavimmista ohjeista on Birkkalan tilan isännän helpot spelttisämpylät. Kaikki taikinat, joita ei tarvitse vaivata ovat ruokatoimittajan mieleen.

Testasimme ohjeen ja ylistyksen sanoja ei voinut välttää. Spelttijauhoista tehdyt sämpylät olivat maistajien mielestä parhaita sämpylöitä, mitä he olivat koskaan maistaneet.

Sämpylät oli tehty sataprosenttisesta spelttijauhosta, joka on maultaan vähän pähkinäistä ja täyteläistä. Aivan toista maata kuin tavallinen vehnäjauho! Speltti on vehnän sukuinen, yksi maailman vanhimpia tunnettuja viljakasveja. Se on onnistunut säilyttämään alkuperäisen koostumuksensa. Se on myös vatsaystävällisempi kuin monet muut viljat. Siinä on runsaasti proteiinia ja sen rasvat ovat hyviä rasvoja.

Sämpyläohje on todella helppo. Taikinan ainekset vain sekoitetaan yhteen, lusikoidaan keoiksi pellille ja paistetaan. Ihanat rapeat sämpylät ovat valmiit puolessa tunnissa.

Ohjeen mukaan niitä paistetaan 200 asteessa 10–15 minuuttia. Minusta 200 asteen lämpö ei ollut tarpeeksi kova ja ohjeen mukaan tehdyt sämpylät jäivät vähän liian vaaleiksi. Paistoin niitä vähän kovemmassa lämmössä, jolloin niihin tuli rapea karamellisoitunut pinta. Katso ohje kotiliesi.fi -sivuilta!

Opi käyttämään maa-artisokkaa!

Kirjassa annetaan myös nerokkaita niksejä tuttujen kasvisten käyttöön. Esimerkkinä voi mainita maa-artisokan.

Maa-artisokan muhkurainen olemus vieroksuttaa monia kotikokkeja. Multainen ja muhkurainen juures ei innosta kokkaamaan sen kuorimisen vaikeuden takia.

Luomumaa-artisokan voi kuitenkin käyttää kuorineen ja sitä voi syödä myös raakana. Peset sen vain juuresharjalla puhtaaksi, niin se on käyttövalmis. Se kypsyy perunaa nopeammin ja maukkaampi vaihtoehto vaikkapa juuresmuusiin.

Merja Kosken luomukirjassa on luomuruokaohjeita.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Nopeat sämpylät, jotka onnistuvat varmasti – ilman vaivausta, hiivaa tai hapanjuurta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X