Ruoka

Nuudelikeitto täyttää kevyesti – katso herkulliset vinkit liemeen ja parhaat keittoreseptit

Nuudelikeitto pelastaa arki-illan ruokapulmalta ja ihastuttaa myös viikonlopun ruokapöydässä. Tässä parhaat nuudelikeitto-ohjeet, jotka kannattaa poimia talteen.

Nuudelikeitto on nopeasti valmistuva, kevyesti täyttävä ja mahtavia makuja pullollaan oleva. Ja siihen saa loputtomasti vaihtelua ihan vain höysteitä ja mausteita vaihtelemalla. Täydellistä! 

Nuudelikeitto koostuu kolmesta osasta: nuudeleista, huolella valmistetusta liemestä sekä yltäkylläisistä sattumista, jotka tuovat keittoon luonnetta. 

Nuudeleiksi voi valita maun mukaan esimerkiksi ohutta riisivermiselliä tai hieman leveämpää riisinuudelia. Myös tattarista valmistettuja sobanuudeleita tai vaikkapa maukkaita udon-nuudeleita kannattaa kokeilla keiton seassa.

Ruokaisuutta höysteistä

Ruokaisuutta keittoon saa tofulla, lohella, broilerilla tai vaikkapa porsaan- tai naudanlihalla. Myös keitetyt kananmunat tai uppomunat toimivat monessa nuudelikeitossa hyvin. Raikkautta ja kepeyttä tuovat erilaiset vihannekset, kuten pinaatti, porkkanatikut, paksoi, parsakaali ja vihreät pavut sekä siitake- tai herkkusienet. 

Kasviksia ei kannata kypsentää liikaa, vaan niihin saa jättää reilusti purutuntumaa. Joskus jo kuuma liemi riittää kypsentämään kasviksia riittävästi, kunhan ne pilkkoo ohuiksi suikaleiksi tai viipaleiksi. 

Viime silaus syntyy mausteilla. Lisää pinnalle ronskisti tuoreita yrttejä, kuten korianteria, minttua tai thaibasilikaa, erilaisia ituja sekä limettiviipaleita raikastamaan kokonaisuutta. Tuoreella chilillä saa makuun helposti luonnetta.

Myös cashew- tai suolapähkinät toimivat monen nuudelikeiton päällä loistavasti ja tuovat rakenteeseen herkullista rouheutta. 

Jokaiselle maun mukaan

Nuudelikeitto on mitä parhainta seurusteluruokaa: Keitä liemi, annostele nuudelit kulhon pohjalle ja kata muut höysteet pöytään. Niistä jokainen ruokailija voi koostaa mieleisensä annoksen. 

Ja muista: nuudelikeitto kannattaa tarjota suuresta kulhosta. Lientä on yleensä paljon, sillä usein Aasiassa ei juoda ruoan kanssa, vaan liemi ikään kuin korvaa ruokajuoman.

Nappaa alta lisää inspiraatiota nuudelikeittojen valmistukseen. 

Nuudelikeitto kanalla tai lihalla

Ramenkeitto on trendikäs japanilaisen katukeittiön nuudelikeitto, jonka herkullisuus perustuu maukkaaseen liemeen. Perinteisesti ramenkeiton lientä haudutetaan parikin vuorokautta, mutta maukas pikaversio tehdään kotikeittiössä valmiista kanaliemestä ja maustetaan misotahnalla sekä soijakastikkeella ja riisiviinillä.

Tämä nuudelikeitto on ihanan mausteinen ja lämmittää mukavasti kuin kevätaurinko. Kana-nuudelikeittoon käytetään kaikkia aasialaisen keittiön suosikkimausteita: raikasta limettiä, veikeää inkivääriä ja mukavasti potkivaa chiliä sekä tuoretta korianteria. Kun keittokulhon täyttää vielä nuudeleilla ja valmiiksi kypsällä broilerinlihalla, on edessä pieni kippo taivasta. 

Pho on vietnamilainen nuudelikeitto, jonka sielu on luullisesta naudan lihasta huolella haudutettu liemi. Tavallisesti sen valmistukseen kuluu tunteja, mutta kotikeittiön pikaversio syntyy myös valmiista, laadukkaasta lihaliemestä, joka maustetaan muun muassa tähtianiksella, neilikalla, kanelilla sekä inkiväärillä.

Perinteisesti pho pitää sisällään riisinuudeleita sekä ohueksi leikattua naudanlihaa tai lihapullia, toisinaan myös broileria. Tässä reseptissä keiton kanssa tarjoillaan itse tehtyjä lammaspullia. 

Nuudelikeitto tofulla tai lohella

Laksa on alunperin malesialainen, kookospohjainen nuudelikeitto, jota voi varioida lähes loputtomiin. Tämä kookos-tofulaksa maistuu myös kasvisruoan ystävälle. Valmiista currytahnasta valmistuu pikapikaa mausteinen liemi, jota kookosmaito mukavasti pehmentää.

Laksa saa ruokaisuutta nuudeleista, tofusta ja pähkinöistä. Pilko joukkoon myös kasviksia. Kesäkurpitsan ja purjon sijaan sekaan sopivat myös sipuli ja porkkana. 

Ja tokihan nuudelikeitto maistuu myös kalaisana versiona. Tämä mausteinen, kookoksella täytelöitetty lohikeitto tarjoillaan katkarapuvartaiden kanssa, mutta keiton lisukkeeksi sopivat myös tofu, paistetut sienet ja minimaissi.

Lue myös Anna.fi: Parhaat nuudeliruoat: pad thai, kana-nuudelisalaatti ja 4 muuta kekseliästä nuudeliruokaa

Nuudelikeitto: Liemi on sopan sielu

Nuudelikeiton sielu on huolella valmistettu liemi. Sitä voi haudutella parikin vuorokautta, mutta maukkaan pikaversion voi kotikeittiössä loihtia valmisliemiä ja mausteita hyväksikäyttäen. 

Liemen pohjaksi sopii niin kasvis-, kana- kuin lihaliemikin. Syvyyttä, suolaisuutta ja herkullista umamia nuudelikeitto saa erityisesti misotahnasta sekä soijakastikkeesta. Jos makuun kaipaa täyteläisyyttä, tölkki kookosmaitoa tai -kermaa tuo pehmeyttä ja maukasta eksotiikkaa. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nuudelikeitto täyttää kevyesti – katso herkulliset vinkit liemeen ja parhaat keittoreseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.