Nuudelisalaatti sopii kaikkiin tilanteisiin – testaa 5 maukasta ohjetta, joihin tulee himo

Nuudelisalaatti on yhtä aikaa raikas, rapea, ruokaisa ja herkullisen mausteinen. Kokosimme viisi parasta nuudelisalaatin ohjetta. Näihin tulee himo!

Nuudelisalaatti on hyvä valinta monen tilanteeseen. Se maistuu sellaisenaan, muiden ruokien lisukkeena tai sormisyötävänä hauskasti rapealta salaatinlehdeltä tarjottuna.

Lue myös: Nuudelit x 3: helpot ja nopeat reseptit

Anna jääkaapin sanella sisältö

Nuudelisalaattien koostumus on ihanan joustava, aivan kuten parhaiden ruokien tuppaa olemaankin. Kasviksia, nuudeleita ja proteiinia voi vaihdella maun mukaan. Ja aina tulee hyvää!

Myös kastikkeen makumaailma kannattaa säätää omaan suuhun sopivaksi.

Nuudeleiksi voit valita eksoottisen kuuloista ramenia, udonia tai sobaa – toisin sanottuna vehnä- tai munanuudeleita, joita monia löytyy myös täysjyväversioina. Gluteenittomaan ruokavalioon sopivat riisi-, tattari- tai ohuet lasinuudelit.

Kylmissä nuudeleissa on oma herkullinen hohtonsa, siksi nuudelit kannattaa viilentää salaattia varten huuhtelemalla ne siivilässä kylmän veden alla. Keittämisen jälkeen nuudelit pysyvät irtonaisina öljytilkan avulla.

Voit höystää nuudelisalaatteja kaikin mokomin mieleiselläsi proteiinilla: broilerilla, katkaravuilla tai jauhelihalla. Tai jos kokkaat mieluummin vegenä, rapeaksi paistettu tofu, nyhtökaura ja Härkis ovat kaikki maukkaita vaihtoehtoja. 

Kourallinen pähkinöitä tuo salaatin rakenteeseen herkullista rapsakkuutta ja paahtaen niihin saa vielä himpun verran enemmän makua.

Nuudelisalaatteihin sopivat ihanasti myös idut, joten lisää niitä kourallinen tai kaksi niin halutessasi. Tuoreet yrtit kuuluvat nekin tietysti asiaan.

Kruunaa nuudelisalaatti kastikkeella

Nuudelisalaatin makukirjon täydentää kastike, joka sitoo ainekset yhteen ja tekee koostumuksesta mehevän. Hyvä kastike on sekoitus makean tulista, sopivan hapokasta ja suolaista. 

Peruskastike valmistuu sekoittamalla sopivassa suhteessa soijakastiketta, seesamiöljyä, sokeria ja limetinmehua. Jos kaipaat makuun särmää, tilkka kalakastiketta tekee terää. Makua voi säväyttää myös chilillä, inkiväärillä ja valkosipulilla. 

Maapähkinävoista ja mausteista sekoitettu maapähkinäkastike sopii täydellisesti nuudelisalaattien makumaailmaan. Koostumusta voi notkistaa mieleisekseen tilkalla öljyä tai vettä. 

Sekoita kastike erillisessä kulhossa ja lisää se salaatin joukkoon vasta hetki ennen tarjoilua, jotta koostumus pysyy rapeana.

1. Kasvis-nuudelisalaatti kasataan lounasevääksi purkkiin

Italialaisesta keittiöstä tuttu pestokastike saa tässä ohjeessa aasialaisen vivahteen korianterista. Kasvis-nuudelisalaatti on ruokaisa ja kätevä lounaseväs, jonka voi tehdä purkkiin valmiiksi.

Lusikoi kastike pohjalle ja nostele nuudelit, parsakaalit ja kikherneet sekä muut salaattiainekset kerroksittain päälle. Jos kaipaat salaattiin ruokaisuutta, lisää joukkoon grillattua tofua, halloumijuustoa tai broileria.

kasvis-nuudelisalaatti

Älä kitsastele kastikkeen kanssa. Korianteripesto tekee nuudelisalaatista mehevän ja maukkaan. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Kasvis-nuudelisalaatti

2. Jauheliha-nuudelisalaatti on ruokaisa vaihtoehto

Tee ruokaisa nuudelisalaatti jauhelihasta, sillä se on paitsi nopeaa, myös superherkullista.

Keitä nuudelit ja paista jauheliha pannulla. Lisää salaattiin maapähkinöitä, kevätsipulia sekä tomaattia ja pirskottele päälle kastike.

Lisäjujua salaattiin saa hienontamalla joukkoon ronskisti tuoretta korianteria.

jauheliha-nuudelisalaatti

Jauheliha-nuudelisalaatti pitää nälän loitolla pitkään. Jos kokkaat mieluummin vegenä, vaihda jauheliha esimerkiksi härkikseen. Kuva: iStock

Ohje: Jauheliha-nuudelisalaatti

3. Salaatti-härkiskupit ovat sormisyötävää parhaimillaan

Nuudelisalaatin voi nauttia hauskasti myös pieninä sormisyötävinä salaatinlehdiltä. Valitse salaatiksi rapealehtinen ja napakka sydänsalaatti, romaine tai cosmopolitansalaatti.

Herkullinen härkiksestä, paprikasta ja yrteistä valmistettu salaatti saa vielä lisämakua valkosipuli-chilikastikkeesta, johon salaattiveneitä voi kätevästi kastaa.

salaatti-härkiskupit

Härkiksellä ja nuudeleilla täytetyt salaatinlehdet maistuvat myös vegaaneille. Kastikkeeseen lisättävän kalakastikkeen voi korvata vegaanisella vaihtoehdolla tai tilkalla soijakastiketta. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Salaatti-härkiskupit

4. Aasialainen nuudelisalaatti kokataan varhaiskaalista

Aasialainen varhaiskaali-nuudelisalaatti on yhtä aikaa rapea, makea, hapan ja suolainen. Tuoreet yrtit ja kirpsakka kastike ovat sen herkullisuuden salaisuus.

Chilin määrällä voit säätää salaatin tulisuusastetta. Salaatti maistuu hyvältä sellaisenaan tai muiden ruokien lisukkeena.

aasialainen varhaiskaalisalaatti

Varhaiskaali on mehevää ja maukasta. Talvella voit käyttää nuudelisalaattiin myös keräkaalia. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja puristele rakenne käsin pehmeämmäksi. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Aasialainen varhaiskaali-nuudelisalaatti

5. Itämainen salaatti on makean mausteinen

Raikkaassa itämaisessa salaatissa on papuja, porkkanaa, kesäkurpitsaa ja pähkinöitä. Jos kaapistasi löytyy julienne-raastin, kannattaa porkkana suikaloida sen avulla ohuiksi nauhoiksi.

Voit syödä makean mausteisen nuudelikasvissekoituksen isoilta salaatinlehdiltä. Pyöräytä ainesosista esimerkiksi salaattiwrap helpottaaksesi syömistä!

itämainen nuudelisalaatti

Kääräise itämainen nuudelisalaatti salaatinlehteen tai syö puikoilla. Tyyli on vapaa! Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Itämainen salaatti

Lue myös Anna.fi: Parhaat nuudeliruoat: pad thai, kana-nuudelisalaatti ja 4 muuta kekseliästä nuudeliruokaa

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Nuudelisalaatti sopii kaikkiin tilanteisiin – testaa 5 maukasta ohjetta, joihin tulee himo

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X