Ruoka

Ohra maistuu arkiruoissa – 6 herkullista ohjetta

Ohrasuurimot sujahtavat moniin perinneruokiin, kuten maksalaatikkoon ja uunipuuroon. Kokeile ohraa myös tabbouleh-salaatin suomalaisessa versiossa ja lettutaikinan joukossa!

Padan suojissa hautunut ohrauunipuuro maistuu niin kevyenä lounaana kuin tuhtina välipalana. Mikä parasta, raaka-ainelista on hyvin lyhyt: Puuroa varten tarvitaan vain ohrasuurimoita, vettä, maitoa ja suolaa. Ainekset kaadetaan pataan ja herkun annetaan muhia rauhassa kypsäksi. Valmiin puuron seurana voidaan nauttia esimerkiksi samettista omenasosetta tai raikasta mustaherukkasurvosta.

Possutäytteiset kaalikääryleet

Possutäytteiset kaalikääryleet ovat mainiota sunnuntairuokaa, sillä luksuskääryleet kätkevät sisäänsä mehevää possunniskaa ja keitettyjä ohrasuurimoita. Herkullinen täyte maustetaan soijakastikkeella, balsamiviinietikalla ja siirapilla. Kauniit kääryleet saavat kypsyä uunin lämmössä parin tunnin ajan, jonka jälkeen ne nostetaan ruokapöytään tarjolle yhdessä puolukkasurvoksen kera.

Tabbouleh ohrasta
© Tiina Rantanen

Tabbouleh-salaatti ohrasta on muunnos perinteisestä libanonilaisherkusta, joka on varmasti tuttu myös suomalaisille kulinaristeille. Keitetyt ohrasuurimot saavat salaatissa seurakseen tuoreita yrttejä, hienonnettua punasipulia sekä tomaatti- ja kurkkukuutioita. Viehättävä tabbouleh viimeistellään raikkaalla sitruuna-oliiviöljykastikkeella, jolloin lopputuloksesta tulee vastustamattoman maukas.

maksalaatikko

Isoäidin maksalaatikko tuo lapsuuden ruokailuhetket mieleen. Makumuisto syntyy maidossa haudutetuista ohrasuurimoista, jotka yhdistetään jauhetun sian- tai naudanmaksan, kuullotetun sipulin, rusinoiden ja mausteiden kanssa. Löysähkö massa kaadetaan uunivuokaan ja nostetaan uuniin kypsymään. Perinneherkku on parhaimmillaan puolukkahillon kera nautittuna.

178774-letut2.jpg

Suurimoiden lisäksi ohraa myydään jauhoina, joita käytetään lettuja valmistettaessa. Ohra- ja vehnäjauhot yhdistetään maidon ja kananmunien kanssa. Turvonnut taikina paistetaan kuumalla pannulla ja tarjoillaan mitä herkullisimpien täytteiden kera: Pöytään katetaan esimerkiksi savukalaa tai sienimuhennosta, jolloin letuista muodostuu ruokaisa ateria.

kurpitsaohratto

Kurpitsaohratto ja paahdettu parsakaali tuo veden kielelle houkuttelevalla ulkonäöllään ja herkullisella maullaan. Mehukas myskikurpitsa ja pehmeäksi keitetty ohra yhdistyvät maukkaaksi kokonaisuudeksi, joka maustetaan kuivatulla rosmariinilla ja hunajalla. Ohratto saa seurakseen kauniin vihreää parsakaalia, jolloin kasvisruokien ystävä hykertelee onnesta.

Testaa myös muita viljoja: Speltti sopii leipään ja puuroon Ruis sopii moneen ruokaan Jauho-opas leipojalle Ruoka.fi: Chorizo-couscous

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ohra maistuu arkiruoissa – 6 herkullista ohjetta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.