Juuren leivottua ruisleipää

Oma maa -elokuvassa leivotaan perinteistä ruislimppua – tehty lähes 100 vuotta vanhasta juuresta

Kotileipurin herkkupaja -leipomon leipurimestari Olli Kostamo teki pari sataa kiloa taikinaa elokuvan kuvauksiin ja opetti avustajia leipomaan.

Olli Kostamo näki läheltä, miten elokuvaa tehtiin ja miten aidon oloinen leipomistunnelma luotiin.

”Leipomismiljöö Oma maa –elokuvassa oli lavastettu. Nostan todella hattua lavastajille ja elokuvan tekijöille, kuinka he saivat luotua juuri oikeanlaisen tunnelman ja aidon tuntuisen miljöön tähän leipomiskohtaukseen. Lavastajien työ on todellista käsityötä”, Kostamo ylistää.

Oma maa -elokuvassa leivotaan ruisleipää.

© Solar Films

Elokuvan kohtauksessa todella leivotaan ja käsitellään ihka oikeaa ruistaikinaa juuri niin kuin silloin ennen.

”Opetimme avustajia leipomossamme pariin eri otteeseen. Neuvoimme miten taikinaa pitää käsitellä ja miten ruisleipä valmistuu. Ruisleivän leivonta on periaatteessa ihan helppoa, mutta oman haasteensa elokuvan kuvauksiin toi se, että taikina tosiaan oli oikeaa leipätaikinaa ja kohtausta kuvattiin monta ottoa. Ajoittaminen oli varmasti yksi haastavimmista osuuksista, eli miten ajoittaa taikinan teko niin, että taikina näyttää hyvältä, eikä löysty liikaa. Eikä taikina myöskään saa näyttää kuvassa kovalta, vaikka jauhoja lisättiin useaan otteeseen, kun kohtauksia kuvattiin usealla otolla”, Kostamo kertoo.

Meidän ruisleipämme leivotaan lähes 100 vuotta vanhasta juuresta, joka on peräisin vaimoni isoäidin taikinatiinusta. Elokuvassakin leivotaan tätä samaa leipää. Sen valmistaminen onnistuu myös kotona.

Näin leivot juureen valmistettua leipää

Aloita juuren teosta. Tee juuri vedestä ja ruisjauhoista. Kotilieden sivuilla on useita ohjeita juuren valmistukseen, kokeile esimerkiksi tätä juuritaikinan reseptiä. Kun juuri on valmis ja aktiivinen, leipä on helppo valmistaa. Kostamo kertoo, että Kotileipurin herkkupajan lähes 100 vuotta vanhaa juurta voi ostaa myös kotiin ja aloittaa leivän leipomisen sen avulla. He myyvät juurta pakasteena ja heiltä saa ohjeet juuren ”henkiin herättämiseen.”

Lue lisää: Oma maa -elokuvan hiivaton juuren tehty ruisleipä

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Oma maa -elokuvassa leivotaan perinteistä ruislimppua – tehty lähes 100 vuotta vanhasta juuresta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X