Tämä on vapun paras perunasalaatti – halvat raaka-aineet, ja mikä ihana kastike!

Jenni Häyrinen ja Saara Atula ovat asiantuntijoita, kun puhutaan brunssista tai piknikistä. Kysyimme Brunssikirjan (Tammi) tekijöiltä ohjetta vapun parhaalle perunasalaatille. Mitä muuta pitää muistaa, kun lähtee viettämään vappupiknikiä ulos?

Brunssikirja brunch all day (Tammi) on suosikkibloggaajien Liemessä-Jenni Häyrisen ja Viimeistä murua myöden-Saara Asulan yhteistyössä tekemä keittokirja, jonne on koottu kaikki tarvittava tieto täydellisestä brunssista.

Oli vappubrunssi sitten sisällä tai ulkona, tärkeintä on hyvä ja helppo ruoka ja seura.

”Vappuna tarjotaan kohtuullisen helppoja ja keväisiä herkkuja. Brunssikirjasta löytyy sopivia tarjottavia niin sisätiloissa vietettävään brunssiin tai ulkoilma piknikiiin. Ruoat olisi hyvä valmistaa etukäteen, jottei tarvitse viettää koko juhlapäivää keittiössä. Vappuna pitää syödä perunasalaattia, ja tämä minttu-perunasalaatti sopii täydellisesti kevääseen,” Saara vinkkaa.

Mitä perunasalaatin kanssa?

”Raikkaan keväisen minttu-perunasalaatin kanssa tarjoiltavaksi sopisivat hyvin kalahampurilaiset. Meidän kirjassamme on ohje lohi-inkiväärihampurilaisiin. Piknikille kannattaa ottaa mukaan itse tehtyä leipää. Kätevästi mukaan otettavaksi sopii esimerkiksi letitetty pestoleipä kirjastamme. Tai jos haluat päästä helpolla, mutta silti leipoa leivän itse, niin valmista nopea siemennäkkäri ja sen kanssa paahdetuilla pähkinöillä maustettua tuorejuustolevitettä. Mikset pakkaisi skagen-rörania rasiaan ja tarjoaisi sitä saaristolaisleivän kera kesäistä tunnelmaa virittämään,” Jenni ja Saara jatkavat.

Tuoretta leipää suositteli myös kokki Teresa Välimäki perunasalaatin kanssa tarjottavaksi. Hänen vinkkinsä oli tehdä Sikke Sumarin kuuluisia Naminamasten sämpylöitä, joiden taikina tehdään illalla valmiiksi ja vain paistetaan aamulla. Täydellistä! Ohjeen löydät Kotiliesi.fi -sivuilta.

”Vappupiknikille tärkeintä on kuitenkin pakata sopivan iso viltti, lämpimiä vaatteita ja kevätmieltä,” Brunssikirjan kirjoittajat muistuttavat.

Brunssikirjan ohjella perunasalaattia.

Vapun jälkiruoaksi pakastemarjoista kakku

”Jälkiruoaksi voit käyttää pakkasesta viimeiset marjat ja leipoa niistä granolakakun. Granolakakun täyte valmistuu turkkilaisesta jogurtista ja marjoista ja pohja ja päällismuru tietysti granolasta. Koska kakku paistetaan, niin jogurtti kestää hyvin tarjoilua ja piknik-oloja.”

Jos et ehdi kakkupuuhiin tai hankkia Brunssikirjaa, niin munkit, rosetit, donitsit, churrot tai churrovohvelit ovat aina toimivia ohjeita vappuna.

Vapun paras perunasalaatti

8:lle lisukkeeksi (ohje kirjasta Brunssikirja brunch all day)

Minttupesto

1 ruukullinen vahvaa minttua
1 sitruunan raastettu kuori + ½ sitruunan mehu
½-1 dl oliiviöljyä
½ dl auringonkukansiemeniä
½ tl suolaa
1 rkl ruokosokeria
mustapippuria

Revi mintunlehdet tehosekoittimeen.
Mittaa muut ainekset joukkoon ja aja tasaiseksi.

Perunasalaatti

750g uusia perunoita
1 nippu parsaa
1 punasipuli
½ dl auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä
n. 200g pakasteherneitä
nippu retiisejä
rasiallinen pinaattia

(suolaa)

Harjaa ja keitä perunat kypsiksi.

Paista parsat pannulla oliiviöljyssä. Suolaa.

Siivuta punasipuli ohuiksi renkaiksi.

Sekoita minttupesto, punasipuli ja parsat keitettyjen perunoiden joukkoon.

Siivuta retiisit.

Paahda auringonkukansiemenet kuivalla kuumalla pannulla.

Sekoita loput ainekset salaatin joukkoon.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tämä on vapun paras perunasalaatti – halvat raaka-aineet, ja mikä ihana kastike!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X