Osaatko keittää uudet perunat? Ne vaativat erityishuomiota – muista oikea määrä suolaa keitinveteen

Kesän ensimmäisiä uusia perunoita on hyvä käsitellä varovasti ja vaalia niiden herkkää makua. Keittämisessä kannatta ottaa huomioon muutama seikka, niin onnistut varmasti ja makuelämys on taattu.

Uusien perunoiden keittäminen on helppoa, kokosimme tähän niksit, joilla onnistut varmasti.

Varhaisperunat ovat kesän ensimmäisiä ohutkuorisia perunoita, jotka nostetaan maasta keskenkasvuisina alkukesästä ja keskikesällä. Ne kannattaa valmistaa heti maasta nostamisen jälkeen, näin ne ovat tuoreimmillaan. Vain pesu ja kattilaan!

Lue lisää: Mainettaan parempi peruna: Tutustu suosikkivihanneksen terveysvaikutuksiin ja nappaa herkulliset reseptit

Varhaisperunoita ja uusia perunoita pidetään usein samana asiana. Virallisesti uudet perunat ovat perunoita, jotka varastoidaan talveksi kesän satokauden jälkeen. Varhaisperunat ovat kesän ensimmäisiä perunoita, joita kutsutaan myös neitsytperunoiksi.

Lue lisää: Uudet perunat tuovat kesän

Uusien perunoiden keittäminen

  1. Keitä perunat mahdollisimman nopeasti nostamisen jälkeen. Kaupan perunat ovat usein seisseet usean päivän noston jälkeen. Tuoreimmat perunat saat omasta pellosta, torilta tai ruokapiireistä. Valitse samankokoisia perunoita. Pese ne hellästi harjalla tai karkeiden perunanpesuhansikkaiden avulla kylmässä vedessä. Kuoretkin lähtevät paremmin irti aivan tuoreista perunoista, tiesitkö sitä? Mitä kauemmin niitä säilytät, sitä huonommin kuori irtoaa. Siirrä puhtaat perunat odottamaan kylmään, raikkaaseen veteen.
  2. Keitä vesi kiehuvaksi. Varhaisperunoiden koostumus pysyy parempana, kun ne nostetaan kiehuvaan veteen. Uusien perunoiden keittäminen tapahtuu näin: Laita kattilaan ensin isommat perunat, sitten keskikokoiset ja lopuksi pienet, jos perunat ovat eri kokoisia. Lisää mausteeksi noin 1 tl ( 6 g) merisuolaa / 1 l vettä. Kattilaan voi laittaa myös tillin varsia. Jotkut laittavat mukaan myös kesäsipulinvarsia. Vettä tulee olla sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Kaada tarvittaessa ylimääräinen vesi pois. Keitä perunat kannen alla.
  3. Anna kiehua miedosti poreillen. Liian voimakas keittäminen rikkoo perunan ja ne hajoavat herkemmin. Keitä uusia perunoita noin 8–15 minuuttia, riippuen niiden koosta. Kokeile kypsyyttä hammastikulla, haarukka  hajottaa perunan. Peruna kypsyy vielä hellalta ottamisen jälkeenkin, joten älä keitä niitä täysin pehmeiksi.
  4. Kaada vesi pois ja poista tillinvarret. Laita kattilaan puhdas liina tai talouspaperia imemään kosteutta. Jätä kansi hetkeksi vielä kattilan päälle. Parin minuutin päästä nosta kansi, poista liina ja lisää perunoiden päälle tilliä. Tarjoile heti.

Ohje on syksyllä 2018 ilmestyvästä kirjasta PERUNA herkullisimmat reseptit ja parhaat vinkit (Readme syksy 2018)

uudet perunat – uusien perunoiden keittäminen

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Nappaa talteen viisi kesäistä varhaisperunareseptiä!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Osaatko keittää uudet perunat? Ne vaativat erityishuomiota – muista oikea määrä suolaa keitinveteen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X