Sitruuna piristää leivonnaisia – kuusi ohjetta

Raikas leivonnainen ja kupillinen kuumaa kahvia maistuvat aina. Raasta sitruunankuori mukaan taikinaan ja purista mehu täytteeseen, niin saat pirtsakkaa makua leivoksiisi.

Klassikoksi noussut sitruuna-marenkitorttu saa haastajan appelsiini-sitruuna-marenkimuffineista. Muffinin koko on juuri täydellinen kahvikupposen kylkeen ja appelsiini tuo pehmeyttä happaman sitruunan rinnalle. Sitruuna-limerahkasta kosteutta saava muffini täytetään hedelmäisellä kiisselillä ja komeus kuorrutetaan makealla marengilla.

sitruunakääretorttu

Täyteläisen sitruunakääretortun taikinan jippo piilee unikonsiemenissä, jotka tuovat rapsahtelevaa suutuntumaa muuten pehmeään torttuun. Herkku kätkee sisäänsä lemon curd -sitruunatahnaa sekä turkkilaista jogurttia.

Sitruunapitko

Mehevä sitruunapitko on vaivaamisen väärtti: Mitä paremmin vaivaat ja annat taikinan kohota, sen pehmeämmän lopputuloksen saat. Pullataikina kaulitaan levyksi, täytetään sitruunanmakuisella tuorejuustolla ja kääritään rullaksi, joka leikataan paloiksi. Palaset nostellaan vuokaan, jossa koko komeus lopulta paistetaan.

sitruunakakku

Pirtsakassa sitruunakakussa makua antavat sitruunankuoret. Ennen kuorien raastamista on syytä pestä sitruunat huolella kuumalla vedellä ja juuresharjalla. Raastaminen onnistuu parhaiten raastimen pieniteräisellä osalla. Tällöin lopputuloksena on mehukkaan hienojakoista kuoriraastetta, joka sulautuu loistavasti muiden ainesten joukkoon.

limoncelloleivokset

Italialainen sitruunalikööri limoncello nautitaan yleensä aterian päätteeksi sellaisenaan, mutta se sopii mainiosti myös leivonnaisten makuaineeksi. Limoncelloleivosten pohja valmistetaan monitoimikoneessa digestive-kekseistä ja voista. Limoncellolla maustettu tuorejuusto levitetään pohjien päälle ja leivokset viimeistellään lemon curd -sitruunatahnalla.

Sitruunaleivos

Sitruunapiirakka on mitä raikkain lopetus aterialle. Mantelinen pohja ja sitruunainen täyte luovat täydellisen lopputuloksen. Maltathan antaa piirakan jäähtyä kunnolla, jotta sen maku pääsee oikeuksiinsa.

Lisää raikkaita leivonnaisia:
Leivonnaisia kesämarjoista
Punaherukka-masariinipiirakka
Raparperipitko
Helppo puolukkapiirakka
Kevyt juustokakku
Ruoka.fi: Naistenviikon marjaleivonnaiset x 7

Keskustelu

Kommentoi juttua: Sitruuna piristää leivonnaisia – kuusi ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X