Ruoka

Paahdetut myskikurpitsat - uunissa paahtaminen tuo kurpitsaan uskomattoman maun

Upean oranssina säihkyvä myskikurpitsa on monikäyttöinen herkku. Parhaalta se maistuu paahdettua sellaisenaan tai vaikka sosekeitoksi surautettuna. Uunin lämpö loihtii kurpitsaan herkullisen, uhkean maun.

Paahdettu myskikurpitsa on maultaan ihastuttava, aavistuksen makea ja sen voi halutessaan paahtaa vaikka kuorineen. Se onkin parasta, sillä kurpitsan kuoriminen on vähän ärsyttävää hommaa. 

Lue myös: Parhaat kurpitsareseptit – näihin sesongin herkkuihin jäät koukkuun!

paahdettu myskikurpitsasalaatti
Myskikurpitsa kypsyy vaivatta uunissa ja saa samalla ihanan, makeahkon aromin. Jos olet fetajuuston ystävä, lisää sitä kurpitsan kaveriksi. Kuva: Ari Heinonen

Tukeva veitsi ja kuuma uuni

Myskikurpitsan paahtamisessa haastavin vaihe on kurpitsan leikkaaminen. Sitä varten tarvitset tukevan veitsen ja leikkuulaudan. Loppu sujuukin leikiten. Jos kurpitsa kuitenkin tuntuu liian kovalta halkaistavaksi, käytä kurpitsaa hetki mikroaaltouunissa.

Kun kurpitsa on palasina, lorauta niille ronskisti öljyä. Myöskään suolan kanssa ei kannata nuukailla. Öljy takaa, ettei kurpitsa pala. Suola vaikuttaa sekä makuun että rakenteeseen. Muitakin mausteita voi lisätä. Paahdetun myskikurpitsan kelpo makupareja ovat esimerkiksi chili, yrtit ja savupaprika.

Varmista, että öljy ja mausteet levittyvät palojen pintaan tasaisesti. Pöyhi ne esimerkiksi käsin sekaisin erillisessä kulhossa tai suoraan uuninpellillä. 

Levitä kurpitsapalat uuninpellille väljästi yhteen kerrokseen niin, että mahdollisimman moni niistä on kosketuksissa uuninpellin kanssa. Näin saat niistä parhaita: pinnalta aavistuksen rapeutuneita, sisältä herkullisen pehmeitä. Jos pellillä on tunkua, käytä suosiolla kahta peltiä. Uuni saa olla kuuma, noin 200-225 asteinen. Jos käytät kiertoilmaa, laske lämpöä 20 astetta.

Surauta paahdetut kurpitsat sopaksi, kokoa salaatiksi 

Paahdetut kurpitsapalat sopivat lisukkeeksi vaikka sellaisenaan. Halutessaan voit viimeistellä ne mausteöljyllä tai tarjota suolaisen juuston, kuten fetan tai vuohenjuuston kanssa. Paahdettu kurpitsasalaatti tuo sekin värikkään lisän ruokapöytään. Za’atarilla maustettu lämmin ja ruokaisa salaatti tarjoillaan appelsiini-tahinikastikkeen kera.

Ja risottoonkin myskikurpitsasta on. Paahdettu kurpitsa tuo risottoon makua ja kauniin keltaisen värin. Kurpitsarisoton maun viimeistelevät nokare voita, tilkka kuohukermaa ja reilu kourallinen parmesaanijuustoraastetta.

Kokeile myös surauttaa paahdetut kurpitsalohkot samettiseksi kurpitsakeitoksi, hurmaavaksi kurpitsatahnaksi tai käytä sosetta vaikka leivontaan. Paahdettu ja soseutettu myskikurpitsa sopii niin suolaisten pasteijoiden kuin makean kurpitsapiirakankin täytteeksi.

kurpitsarisotto paahdetusta kurpitsasta
Kurpitsa muuttuu uunissa herkullisen makeaksi. Paahdettu kurpitsa tuo makua ja kauniin keltaisen värin risottoon. Kuva: Pekka Holmström

Paahdetun kurpitsan siemenet talteen

Muista hyödyntää myös kurpitsan siemenet. Huuhtele siemenet huolella ja irrota rihmat. Kaada siemenet pyyheliinalle ja hankaa niitä kuivaksi. Näin irtoavat viimeisetkin kurpitsanrippeet. Pyörittele siemenet öljyssä ja levitä ne uunipellille leivinpaperin päälle. Suolaa siemenet sormisuolalla. Paahda siemeniä 200-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes siemenet paahtuvat ja rapeutuvat.

Paahdetut kurpitsansiemenet ovat ihania naposteltavia vaikka sellaisenaan, mutta sopivat hyvin myös kurpitsakeiton päälle tai salaattien sekaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paahdetut myskikurpitsat - uunissa paahtaminen tuo kurpitsaan uskomattoman maun

Helinä

Siis onko tarkoitus soseuttaa paahdetut kurpitsapalat esim keittoon kuorineen? Ostin ekaa kertaa myskikurpitsan ja nyt mietin miten sen laitan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.